Vesti bune pentru romani. Senatul a aprobat legea care prevede cresterea salariului minim pe economie. Autoritatile vor ca salariul minim pe economie sa ajunga la valoarea a 60% din salariul mediu.
Creste salariu minim cu 1000 de lei. Cand intra legea in vigoare
Proiectul de lege care a fost adoptat de Senatul Romaniei prevede majorarea cu 1000 de lei a salariului minim pe economie. Salariu minim pe economie va ajunge la 60% din valoarea salariului mediu. Aceasta crestere se va face, dar se va face progresiv.
Prima crestere a salariului minim va avea loc la 1 ianuarie 2021. In 4 ani, acesta va ajunge la 60% din salariul mediu. La inceputul anului 2020, salariul minim brut pe economie era de 2.230 de lei iar cel net de 1.346 de lei. Actul legislativ prevede stabilirea unor proportii intre salairul mediu si cel minim pe economie.
Publicitate
“Raportul dintre salariul de baza minim brut pe tara si salariul mediu brut pe economic va creste, in transe anuale egale, incepand cu data de 01 ianuarie 2021, urmand ca la data de 31 decembrie 2024 salariul de baza minim brut pe tara sa reprezinte 60% din salariul mediu brut pe economic”, se specifica in proiectul de lege.
Initiatorii proiectului au prezentat motivele care au dus la inaintarea acestei masuri care urmareste cresterea salariul minim pe economie. Iata motivele invocate de initiatori:
reducerea decalajelor intre statele europene si cetatenii acestora;
garantarea asigurarii standardelor si condi|iilor minime de trai decent pentru populatie;
diminuarea migratiei fortei de munca autohtone;
reducerea somajului voluntar generat de lipsa de atractivitate a salariului minim;
colectarea unor sume suplimentare la bugetul de stat necesare efectuarii de noi investitii;
distributia mai echitabila a profiturilor pe plan european etc.
Publicitate