Un val de seceta extrema loveste Romania. Va fi cel mai calduros an din istorie

Un val de seceta extrema loveste Romania. Anul aceasta are 75 la suta sanse sa devina cel mai calduros din istorie. Anuntul a fost facut de specialistii, ″Agentiei Americane pentru Atmosfera″⁣.

La noi, efectele acestei incalziri se vad deja. Aproape 15 la suta din suprafata agricola a fost arsa de seceta. Pe de alta parte, Dunarea a ajuns la un minim istoric. Apa a scazut atat de mult, inca pestii nu se mai pot reproduce.

Seceta extrema a parjolit culturile pe mai bine de un milion de hectare. Proportiile dezastrului sunt uriase.

Romania are 8 milioane de hectare de teren arabil si aproape 15 la suta din aceasta suprafata este – asadar – calamitata.

Publicitate

Cel mai rau este in Constanta. In judet se iriga doar 13 mii de hectare iar in lipsa instalatiilor care sa ude pamantul de pe 400 de mii de hectare nu se va recolta nimic.

Daca ar fi avut umiditatea necesara, acest lan de grau ar fi trebuit sa fie de un verde crud. Acum este uscat, ars de soare, iar fermierii spun ca nu mai pot salvani nimic.

Citeste si articolul :   Veste trista, din pacate. Marcel Pavel are coronavirus. Care este starea artistului

Nicolae Sofore, fermier: “Am avut semanat in toamna o mie de hectare de grau, orz si rapita. N-o sa recoltam absolut nimic.”

Tulcea, Ialomita, Braila, Buzau si Galati sunt si ele pe lista cu suprafete mari de culturi distruse de seceta. Nici aici nu se iriga suficient.

Potrivit Ministerului Agriculturii, 80% dintre sistemele de irigatii din Romania nu sunt functionale. Canalele de irigatii umplute cu apa pot sa unde 600 de mii de hectare, dar irigam putin peste 200 de mii.

In rest, fermierii stau la mila cerului.

Ioan Martin, director Directia Agricola Arad: “Situatia este suficient de grea, caci plantele incep sa se usuce zilele urmatoare. Daca nu vom primi o binemeritata ploaie, o sa fie din ce in ce mai rau.”

Vestile de la meteorologi nu sunt deloc bune. In zilele urmatoare sunt asteptate temperaturi de peste 30 de grade, iar Agentia Americana pentru Atmosfera considera ca sunt 75% sanse ca anul acesta sa devina cel mai cald din istorie, potrivit stirileprotv.ro

Citeste si articolul :   Cod portocaliu in Romania. Avertizare de la meteorologi

In Iasi, fermierii cer sa fie despagubiti. Angajatii de la APIA si Directia Agricola au fost trimisi in camp ca sa evalueze situatia.

Probleme sunt si pe Dunare. Fluviul a ajuns la cel mai mic nivel din ultimii cinci ani. In zona orasului Galati, miercuri, avea 125 de centimetri, de aproape trei ori mai putin decat media multianuala a acestei zile.

Nivelul Dunarii este atat e scazut incat nu doar ca a reaparut insula de nisip din dreptul orasului Galati, care de obicei este vizibila in cele mai secetoase luni din an, ci putem observa ca sunt si portiuni cu vegetatie, pe aceata zona de nisip.

Pentru care fluviul nu se revarsa, specialistii spun ca pestele nu va mai gasi locuri unde sa se inmulteasca.

La fel se intampla si in Delta Dunarii.

Malin Musetescu, fost guvernator al Deltei Dunarii: “Pe canale si in ghioluri e mai greu sa-si depune icrele. Si chiar daca isi depun icrele, puietul de peste este mult mai expus celorlalti pesti, care vor distruge icrele. Asa, in apele mici, pestii mari nu intra – asta e, de fapt, toata filosofia depunerii pontei in ape mici, de inundatie.”

Citeste si articolul :   Cunoscut cardiolog roman: 30 de reguli pentru o viata sanatoasa

Pe Dunare vor aparea probleme si cu poluarea. Cantitatea de substante periculoase care ajunge in fluviu a ramas constanta, dar este mai putina apa.

Publicitate

Autor

Autor: Drimboi Camelia

Drimboi Camelia este redactor sef al ziarului online fabricatinromania.infoEditor cu mare experienta in alegerea celor mai bune stiri pentru cititori. Pasionata de astrologie, horoscop, bucatarie, retete culinare, showbiz, vedete, sanatate, evenimente politice recente, are o vasta experienta redactionala, lucrand pentru proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online samd ). Specializată în continut video, a fost social media manager pe cele mai mari pagini de Facebook din Romania, generand continut valoros cu engagement masiv si milioane de vizualizari. A lucrat pe teme de alimentație, sănătate, știrile zilei, politică, naturiste.

Comentariile sunt închise.