Situatie fara precedent: “Oamenii sunt ingroziti si speriati”

Situatie grea in Ecuador, unde rudele celor decedati de COVID-19 nu stiu ce sa mai faca. Sistemul de asistenta medicala din cel de-al doilea oras ca marime din Ecuador, aproximativ dimensiunea orasului Chicago, s-a prabusit in cateva saptamani dupa ce focarul a izbucnit in luna martie.

sicrie pe strazi

Orasul Guayaquil nu a fost foarte pregatit sa se confrunte cu coronavirusul.

Luna trecuta, orasul port a castigat notorietate la nivel mondial atunci cand videoclipurile au iesit la suprafata, prezentand cadavrele lasate pe strazile orasului dupa ce morgile si cimitirele au fost coplesite. Multe familii au ales sa-i puna pe cei dragi in aer liber de teama infectiilor si pentru ca mirosurile erau insuportabile, scrie CNN.

Publicitate

Un cadavru abandonat invelit in plastic si acoperit cu carton

Trei medici din Guayaquil, care lucreaza fiecare la spitale diferite, au descris scenarii similare in lunile martie si aprilie pentru CNN: Spitale complet coplesite de o pandemie care a coborat rapid pe un sistem de asistenta medicala nepregatit, fara a lasa nicio sansa de a ajuta cu adevarat oamenii. Toti au vorbit anonim pentru CNN de frica sa nu-si piarda locul de munca.

„Oamenii erau ingroziti si speriati”, a spus un medic despre unele dintre cele mai grele zile.

“Oamenii cu adevarat bolnavi veneau la spital, apoi mureau. La un moment dat, au fost zeci de cadavre intre camerele spitalului si masinile de la morga care asteptau sa fie luate. Nu au mai ramas saci pentru morti”, a spus medicul.

Rata decesului a depasit capacitatea morgilor si a centrelor funerare. Un al doilea medic a declarat pentru CNN ca, de obicei, vedea trei sau patru cadavre pe podea in fiecare zi la spital. “Nu am avut unde sa le punem”, a spus el.

Intr-un videoclip obtinut de CNN, o familie este vazuta tragand trupul unei persoane dragi din masina lor si asezandu-o intr-o parcare a spitalului.

 

Primaria din Guayaquil a declarat, sambata, ca va da 2.000 de sicrie de carton „pentru ca cei care mor sa aiba parte de o inmormantare demna in timpul acestei crize medicale“.

sicrie medicale

„Intreg orasul pare un spital in perioada de razboi. Ceea ce am vazut aici pare a fi desprins din filemele de groza” a declarat un medic de la Spitalul Teodoro Maldonado Carbo.

Autor

Autor: Drimboi Camelia

Drimboi Camelia este redactor sef al ziarului online fabricatinromania.infoEditor cu mare experienta in alegerea celor mai bune stiri pentru cititori. Pasionata de astrologie, horoscop, bucatarie, retete culinare, showbiz, vedete, sanatate, evenimente politice recente, are o vasta experienta redactionala, lucrand pentru proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online samd ). Specializată în continut video, a fost social media manager pe cele mai mari pagini de Facebook din Romania, generand continut valoros cu engagement masiv si milioane de vizualizari. A lucrat pe teme de alimentație, sănătate, știrile zilei, politică, naturiste.

Comentariile sunt închise.