Sfaturi pentru ingrijirea hortensiei. Cum sa te bucuri de flori mai mult timp

Familia hortensiei uneste pana la 80 de specii de reprezentanti frumosi ai acestui gen. Un numar mare de soiuri reprezentate sub forma de arbust. In ciuda numeroaselor soiuri, acasa, hortensia de gradina, care are dimensiuni mici, este cultivata cel mai adesea.

Hortensia este o planta usoara si plina de umiditate, de aceea este important sa alegeti locul potrivit pentru plantare. Infloreste primavara si tine pana la sfarsitul toamnei, odata cu aparitia primelor ingheturi. Cu o cultivare si ingrijire corespunzatoare, hortensia se va incanta cu frumusetea sa timp de doua sau trei luni.

Exista mai multe modalitati de reproducere a hortensiilor: divizare, butasi, stratificare, altoire si seminte. Ultimele doua sunt nerezonabil de complexe si necesita mult timp. In plus, atunci cand sunt cultivate din seminte in soiuri de reproducere, calitatile lor pot fi pierdute.

Prin urmare, gradinarii prefera doua metode de reproducere: butasi sau impartirea sistemului radicular. Al doilea dintre ele este folosit inainte de inceputul perioadei vegetative. Cel mai adesea, propagarea hortensiei prin impartirea tufei se realizeaza in timpul transplantului de primavara. Planta este udata, taiata, impartita in mai multe parti si replantata. Aceasta metoda este potrivita pentru toate tipurile de hortensie.

Replantarea prin butasi

Cel mai bun moment pentru aceasta replantare este primavara tarziu sau inceputul verii, cand mugurii incep sa se formeze. Sunt taiate tulpinile tinere, fiecare ar trebui sa aiba 1-3 muguri. O ramura este potrivita daca nu se rupe atunci cand este indoita. Gradinarii profesionisti recomanda folosirea butasilor taiati din partea inferioara a tufei, care este amplasata pe partea insorita, pentru inradacinare.

Cel mai bun moment pentru a planta hortensii este mai si septembrie. In acelasi timp, incerc sa respect regulile de baza care m-au ajutat sa obtin inflorirea abundenta de mai multe ori: Cand pregatesc solul, folosesc un amestec de  ​​humus, nisip si ingrasaminte. Am sapat gauri de 45 de 50 cm, iar adancimea de 60 cm, mentin o distanta de 1,5 metri intre tufisuri. Ii plantez astfel incat gatul radacinii sa fie la nivelul solului si ud abundent plantele in fiecare saptamana.

Cultivarea radacinilor in apa este, de asemenea, practicata. De obicei dureaza 20-30 de zile. Dupa ce au ajuns radacinile la o lungime de 3 centimetri, acestea sunt plantate in pamant. Cu toate acestea, aceasta metoda provoaca adesea procese de putrefactie si planta moare.

Citeste si articolul :   Suferiti de ochi uscati si iritati – uite ce puteti face in astfel de cazuri

Hortensia este rezistenta la boli si paraziti, dar uneori este afectata de afide, mai ales daca este prin preajma trandafirilor.

Tinctura de usturoi te ajuta sa scapi de daunatori. Pentru a o pregati, amestec 200 de grame de cuisoare zdrobite in 10 litri de apa timp de 2 zile, dupa care adaug 30-40 de grame de sapun de rufe. Cu aceasta perfuzie, pulverizez plantele deteriorate o data pe saptamana, pana la disparitia afidelor.

Publicitate

Autor

Autor: Cioabla Roxana

Roxana este editor al ziarului online fabricatinromania.info. Cu o experienta de peste 3 ani in jurnalism, a lucrat in mai multe proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online, retete.live, doctorandreilaslau.com. Este pasionata de astrologie, bucatarie si vedete.