Cum se cultiva ghimbirul si ce proprietati benefice are acesta

Istoria bogata a cultivarii si proprietatile benefice ale ghimbirului au devenit cunoscute acum aproximativ trei sute de ani. Planta s-a dovedit ca un remediu pe baza de plante pentru majoritatea bolilor de natura bacteriana.

O planta perena arata ca un stuf, infloreste cu flori frumoase, iar ingrijirea sa face din ghimbir o planta decorativa atractiva. Radacina de ghimbir este consumata activ, este cea care contine multe substante utile, datorita carora poate vindeca anumite boli.

Descrierea plantei

Ghimbirul este o planta apartinand ierburilor perene, este bogat in eter, cu o aroma ascutita picanta. Planta are un sistem de radacini puternice si carnoase si anume, rizomii de ghimbir puternici sunt folositi in forma proaspata si uscata, au o multime de proprietati utile si ajuta la combaterea racelii.

Publicitate

Inflorirea ghimbirului de masa incepe in al doilea an de viata, speciile decorative pot inflori de la o varsta frageda.

Asia este considerata locul de nastere al ghimbirului, unde cultivarea sa a inceput in ultimul mileniu. Planta a fost adusa in Europa mult mai tarziu, unde a inceput sa fie folosita imediat in scopuri culinare si medicinale.

Radacina de ghimbir, care are o aroma picanta, este iubita nu numai de bucataria orientala, ci si de bucataria europeana, este adaugata ca un condiment la feluri de mancare gata preparate, folosita si sub forma proaspata si murata.

Citeste si articolul :   Mucegai in tava masinii de spalat? Trucul genial de a-l curata

Proprietati utile ale ghimbirului

Proprietatile benefice ale ghimbirului, si anume, utilizarea sa cu succes ca medicament, ca agent imunostimulator si antibacterian, sunt cunoscute inca din secolul al XIX-lea, iar utilizarea ghimbirului in medicina se regaseste si in tratatele din China antica, crescand valoarea vindecarii acestuia.

Acesta a fost utilizat pentru a imbunatati digestia, ca agent de vindecare a ranilor, radacina a fost adaugata in diferite feluri de mancare.

Astazi, ghimbirul este considerat un remediu excelent pentru infectiile tractului respirator superior, boli ale sferei genitourinare, este folosit pentru a elimina starea de greata, ca dezinfectant local, exista ipoteze ca ghimbirul a fost folosit chiar pentru combaterea ciumei.

Se crede ca proprietarii de sclavi au adaugat radacina de ghimbir in dieta lor zilnica pentru a creste puterea sclavilor. Grecii antici foloseau ghimbirul ca arzator de grasimi, consumandu-l inainte si dupa masa principala.

Radacina zdrobita de ghimbir pe piele exercita un efect stimulant local, incepand procesele de regenerare si reinnoire a epidermei, urmata de un efect de intinerire.

Articolul continuă după reclame

Radacina de ghimbir este utila atat sub forma proaspata cat si uscata, dar rizomii proaspeti contin de trei ori mai multe vitamine.

Doar o felie proaspata de radacina de ghimbir pe zi este capabila sa scape corpul de paraziti, sa stabileasca digestia si sa consolideze imunitatea.

Citeste si articolul :   Cum sa elimini mirosurile de canalizare din baie.

Ghimbirul poate fi preparat si ca ceai.

Ghimbirul este folosit pentru curatarea vaselor de sange de colesterol, are un efect antifungic, radacina ajuta la vindecarea bolilor infectioase si ajuta la eliminarea amigdalitei recurente, faringitei si stomatitei.

Cum sa cresti ghimbirul acasa?

Cultivarea ghimbirului la domiciliu nu este dificila, planta creste bine in regiunile sudice ale tarii. In partile nordice, ghimbirul este crescut in casa sau pe pragurile ferestrelor.

Plantarea ghimbirului pe pamant deschis incepe la inceputul primaverii, in casa, ghimbirul la temperatura adecvata va da roade chiar si iarna.

Orice s-ar putea spune, dar pentru a creste ghimbir dintr-o radacina acasa, aveti nevoie de prima radacina. O puteti cumpara de la un magazin alimentar obisnuit, care are intotdeauna legume si ierburi proaspete. Inainte de cumparare, asigurati-va ca radacina de ghimbir este potrivita pentru germinare, adica:

are muguri de crestere (ochiuri, ca pe cartofi);

este acoperit cu o piele lucioasa, neteda;

nu arata uscat;

neacoperit cu mucus la locurile taiate;

nu miroase a putrezire sau mucegai.

Cu cat rizomul  este mai bun, cu atat va fi mai usor sa cresti ghimbir in camp deschis. Inainte de plantare, scufundati radacina de ghimbir in apa calda sau o solutie de permanganat de potasiu timp de 2-3 ore pentru a stimula cresterea.

Citeste si articolul :   Sfanta Maria 2021. Se spune sau nu “La multi ani” pe 15 august? Iara raspunsul clar dat de BISERICA

Rizomii se formeaza in aproximativ sase luni, dar o cultura buna poate fi obtinuta numai in al doilea an de viata a plantelor. La sapte luni de la plantare, ghimbirul poate fi scos si consumat. Puteti intelege ca radacinile sunt coapte, prin frunzele ingalbenite ale plantei.

Planta nu tolereaza solurile bogate si acide, pentru ca ghimbirul in crestere ar trebui sa aleaga un loc cu activitate solara variabila. In general, planta este nepretentioasa, potrivita pentru plantarea afara.

Ingrijirea ghimbirului
Planta nu necesita ingrijire, pentru germinarea si dezvoltarea ei normala, doua sau trei udari pe saptamana  sunt suficiente.

In pamant deschis, dupa germinare, ghimbirul trebuie sa fie protejat de buruieni pana cand planta devine mai puternica, atingand o inaltime de jumatate de metru. Udarea regulata in faza de crestere va da rizomi mari in viitor, o lipsa de umiditate va afecta dimensiunea si gustul radacinii de ghimbir.

Publicitate

Autor

Autor: Cioabla Roxana

Roxana este editor al ziarului online fabricatinromania.info. Cu o experienta de peste 3 ani in jurnalism, a lucrat in mai multe proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online, retete.live, doctorandreilaslau.com. Este pasionata de astrologie, bucatarie si vedete.