Usturoiul, sarea, zaharul, mustarul si chefirul- inlocuitorii chimicalelor utilizate in gradina

Nu ne dam seamna ca ingrasamintele si chimicalele pot fi inlocuite cu cele mai obisnuite produse precum: sare, zahar, usturoi, chefir si mustar.

Pentru primele semne ale manei rosiilor atat pe frunze cat si pe rodul acestor plante, ca sa salvati recolta, trebuie sa fertilizati rosiile cu potasiu si fosfor ca acestea sa se poata coace. Insa exista o metoda mai simpla:

1 litru de apa amestecat cu 100 g de sare de bucatarie. Stropiti plantele cu aceasta solutie.

Dupa o asemenea operatiune  frunzele se vor ingalbeni si vor cadea, cresterea plantelor va inceta si toate fortele lor se vor indrepta spre coacerea fructelor. Pe langa aceasta, pelicula subtire de sare care se va forma pe rosii le va ocroti de dezvoltarea ulterioara a manei.

Publicitate

Puteti sa preveniti aparitia manei stropind plantele cu infuzie proaspata de usturoi:

Amestecati 50 g de usturoi la o galeata de apa sau faceti o solutie de chefir refermentat cu 1 litru amestecat cu o galeata de apa.

Citeste si articolul :   Rugaciunea Sfanta de Florii. Se rosteste dimineata, in Duminica Floriilor sa ai parte de sanatate si noroc tot anul

Sfecla rosie nu se dezolta? In acest caz va va ajuta tot sarea. Dizolvati 30-50 g de sare intr-o galeata de apa si stropiti plantele cu solutia obtinuta.

Ce-i drept, aceast tratament trebuie realizat la inceputul verii, dupa ce plantele dezvolta frunzele adulte.

Solutia salina nu este turnata direct peste radacini, ci in santuri aflate la 10 cm de radacinoase.

Cu daunatorii verzei puteti sa luptati astfel: pregatiti un sirop concentrat de zahar. Turnati-l in farfurioare, asezandu-le apoi pe suporturi situate in jurul randurilor de varza. Cel mai bine ar fi ca suporturile sa fie mai inalte. Puneti cate un praf de drojdie in fiecare vas. Datorita fermentarii, va aparea mirosul caracteristic care va ademeni daunatorii. „Muscand” din momeala, daunatorii verzei pur si simplu se vor lipi de farfurioara.

In perioadele ploioase gradinile sunt invadate de limacsi. Ei rontaie atat frunzele capsunilor, cat si fructele. De obicei, limacsii ataca plantele seara, noaptea sau dis-de-dimineata, iar ziua se odihnesc undeva la umbra: sub scanduri, in iarba deasa. Locurile, in care se aduna limacsii, trebuie presarate cu praf de mustar.

Autor

Autor: Cioabla Roxana

Roxana este editor al ziarului online fabricatinromania.info. Cu o experienta de peste 3 ani in jurnalism, a lucrat in mai multe proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online, retete.live, doctorandreilaslau.com. Este pasionata de astrologie, bucatarie si vedete.

Comentariile sunt închise.