ULTIMA ORA: Basescu, reclamat pentru incitare la ura. “Aceasta minoritate…”

Fostul presedinte Traian Basescu a fost reclamat de trei ONG-uri la Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD) pentru ”declaratii discriminatorii si incitatoare la ura” la adresa romilor, facute la o emisiune TV.

Totodata, aONG-urile au solicitat si interventia Consiliului National al Audiovizualului in acest caz, informeaza stirileprotv.

”Organizatiile semnatare, Centrul de Resurse Juridice, Centrul de Actiune pentru Egalitate si Drepturile Omului – ACTEDO si Asociatia MozaiQ LGBT, informeaza pe aceasta cale si solicita Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii si Consiliului National al Audiovizualului sa isi exercite mandatul cu privire la declaratiile discriminatorii si incitatoare la ura ale lui Traian Basescu exprimate ieri, 1 mai 2020, la adresa minoritatii rome”, se arata intr-un conunicat al celor trei ONG-uri, intitulat ”Recidivistul Traian Basescu discrimineaza din nou”.

Organizatiile sustin ca, intr-o interventie telefonica in cadrul unei emisiuni tv, cdespre restrictiile impuse pe perioada pandemiei, incalcarea acestora si posibilul termen de 15 mai de incetare a starii de urgenta, Traian Basescu a avut un discurs diferentiere a cetatenilor romani de etnie roma de etnicii neromi, printr-o serie de afirmatii nationaliste si rasiste.

”Uite, cred ca si aici, s-a dovedit o data in plus ca bunatatea si toleranta romanilor pana la urma ajung sa le aduca prejudicii. Pentru ca, in mod artificial, i-am numit romi prin 1991 (…). Acuma tot ce vedeti aici sa stiti ca se petrece si in strainatate, iar acolo se vorbeste despre romani. Aceasta minoritate a facut o imagine deplorabila poporului roman. Este timpul sa o spunem si, pana la urma, sa renuntam si la aceasta fantasmagorica denumire de romi. Ei sunt tigani”, este una dintre declaratiile care au revoltat organizatiile.

Reprezentantii celor 3 ONG-uri considera ca acest discurs este cu atat mai ingrijorator cu cat Basescu l-a folosit pentru a justifica si incita la folosirea fortei din partea autoritatilor impotriva romilor.

”Or, gruparile de tigani trebuie sa inteleaga ca nu pot fi tolerati cu modul lor de viata. (…) Romania trebuie sa ramana o tara in care institutiile statului controleaza tot teritoriul. Or ei, oricat ar ameninta, trebuie sa inteleaga ca nu va face nici Politia, nici Jandameria un pas inapoi si daca vreodata va fi nevoie, nici Armata”, este a doua declaratie a lui Traian Basesu invocata de ONG-uri.

Citeste si articolul :   Meteorologii au facut anuntul. Vremea se schimba radical. Prognoza meteo pentru urmatoarele doua saptamani

”Daca ar mai fi in Europa, ar fi pe strazi numai ei cu carabinierii, cu politistii, cu jandarmii, si nu le-ar place, ca le-ar aplica un tratament mai rau decat cel pe care-l primesc de la jandarmii nostri”, a mai spus Traian Basescu.

”Intr-un stat care nu si-a asumat decat partial si discursiv o istorie de rasism impotriva romilor in Romania (precum robia si Holocaustul romilor), un stat care nu gandeste si nu isi asuma masuri reparatorii si adecvate pentru grupuri vulnerabile si discriminate, pentru romi, nici macar in situatii exceptionale precum pandemia COVID-19, este absolut obligatoriu ca niciun discurs public care blameaza si incearca sa justifice un tratament discriminatoriu, abuziv si violent impotriva unei comunitati sa nu ramana nesanctionat”, spun ONG-urile.

Publicitate

Autor

Autor: Drimboi Camelia

Drimboi Camelia este redactor sef al ziarului online fabricatinromania.infoEditor cu mare experienta in alegerea celor mai bune stiri pentru cititori. Pasionata de astrologie, horoscop, bucatarie, retete culinare, showbiz, vedete, sanatate, evenimente politice recente, are o vasta experienta redactionala, lucrand pentru proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online samd ). Specializată în continut video, a fost social media manager pe cele mai mari pagini de Facebook din Romania, generand continut valoros cu engagement masiv si milioane de vizualizari. A lucrat pe teme de alimentație, sănătate, știrile zilei, politică, naturiste.