Ce se intampla cu noul virus pe timpul verii. Raspunsul Societatii Romane de Epidemiologie

Anotimpul cald este una dintre cheile in lupta cu noul virus din China. Din pacate, virusul nu dispare total la temperaturi inalte, ci doar se inactiveaza si isi reduce transmisibilitatea. Acest anotimp trebuie folosit pentru pregatirea pentru un posibil nou val, in toamna, explica Emilian Popovici, vicepresedintele Societatii Romane de Epidemiologie. „Am castigat timp ca sa actionam si sa ne pregatim”

Renumitul epdemiolog este optimist in legatura cu virusul pe timpul verii. El declara ca a revazut materiale documentare sustinute de cercetatori de prestigiu, potrivit carora la 4 grade, virusul are comportamentul „cel mai vioi”, adica transmisibilitatea sa e la cele mai inalte cote.

Potrivit altor studii, temperatura merge pana la 10 grade, dar la 37 de grade, virusul practic se inactiveaza in mediu extern – nu in cel intern, in organism – in decurs de doua zile, iar aici intervin nu numai temperatura, ci si umiditatea si radiatiile ultraviolete.

Citeste si articolul :   Bilant coronavirus Romania, 4 august 2020. Anuntul oficial al autoritatilor

La 70 de grade, virusul e inactivat in decurs de cinci minute.

Publicitate

„In ultimele trei zile, au aparut 11 studii si acestea sunt sustinute de colective de cercetatori, dintre care unele sa zicem ca infirma ceea ce am spus eu si ceea ce au spus alte studii, care, cu niste diferente de valori de temperatura, sustin aceasta idee, a reducerii transmisibilitatii pe perioada de vara. Deci, nu a disparitiei virusului – ca si asta este foarte important de inteles: nu inseamna ca pe perioada de vara virusul dispare datorita cresterii temperaturii. El isi scade transmisibilitatea”, a spus profesorul Emilian Popovici la Digi24

„Sa ne gandim la un exemplu: ce temperatura atinge volanul unei masini – un obiect in general contaminat, ca n-avem ce face – cand bate soarele in parbriz. Nu putem sa punem mainile pe volanul ala! Deci, in mod clar ca nici virusul acolo nu se simte foarte confortabil. Pe perioada sezonului cald, in cazul in care vom avea temperaturi constant crescute, de 37 de grade plus, vom asista la o scadere a transmisibilitatii”, explica Popovici.

Citeste si articolul :   Coronavirus in Romania, astazi, 5 iulie 2020. Anuntul oficial al autoritatilor. Situatia pe judete

„Credinta mea ca epidemiolog este ca in sezonul de vara transmisibilitatea se va reduce, dar in ciuda acestui fapt, perioada de vara trebuie sa fie o perioada de pregatire extrem de intensa. Daca ne vom confrunta cu un nou val epidemic, odata cu racirea vremii, spre luna octombrie – noiembrie, va trebui sa fim extrem de bine pregatiti”, a mai spus epidemiologul.

Publicitate

Publicitate

Autor

Autor: Drimboi Camelia

Drimboi Camelia este redactor sef al ziarului online fabricatinromania.infoEditor cu mare experienta in alegerea celor mai bune stiri pentru cititori. Pasionata de astrologie, horoscop, bucatarie, retete culinare, showbiz, vedete, sanatate, evenimente politice recente, are o vasta experienta redactionala, lucrand pentru proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online samd ). Specializată în continut video, a fost social media manager pe cele mai mari pagini de Facebook din Romania, generand continut valoros cu engagement masiv si milioane de vizualizari. A lucrat pe teme de alimentație, sănătate, știrile zilei, politică, naturiste.