Ludovic Orban a vorbit despre ce s-ar putea redeschide dupa 15 mai: Restaurantele raman inchise in timp ce parcurile s-ar putea redeschide

Ludovic Orban, primul ministru al Romaniei a  vorbit despre eliminarea restrictiilor impuse de stuatia de urgenta adoptata din cauza coronavirusului. Acesta a precizat ca anumite restrictii or sa fie indepartate, totul facandu-se treptat. Decizie luata dupa a analiza impreuna cu Institutul National de Sanatate Publica si reprezentantii Consiliului de Suport Tehnico-Stiintific.

Ludovic Orban a mai declarat ca incepand cu data de 16 mai ca este posibil sa se elimine din restrictiile in ceea ce priveste circulatia din localitati. Aceste restrictii urmeaza sa fie stabilite .

„Deocamdata este cert ca se vor elimina restrictiile in ceea ce priveste circulatia in interiorul localitatilor. La ora actuala cetatenii pot sa paraseasca domiciliul pentru anumite activitati: interes personal, achizitionarea bunurilor necesare pentru deplasari la farmacii, pentru a ajuta persoane din familii. Aceste restrictii la circulatie in localitati vor disparea. Asta este cert.

In ceea ce priveste alte categorii de restrictii eliminate. Noi suntem in momentul de fata intr-o analiza impreuna cu INSP, impreuna cu colectivul din cadrul Consiliului de Suport Tehnico-Stiintific. Facem o analiza a riscului epidemiologic aferent fiecarei restrictii pe care urmeaza sa o ridicam si a masurilor de protectie a persoanelor in cazul ridicarii restrictiei. In mod clar, aceasta ridicare a restrictiilor se va face gradual. Vom lasa un timp pentru ridicarea restrictiilor pentru a vedea daca contextul epidemiologic evolueaza intr-un fel sau altul. Abia dupa ce vom consolida niste ridicari de restrictii vom ridica si alte restrictii”, a spus Ludovic Orban.

Ludovic Orban a mai spus ca parcurile si hotelurile ar putea sa se deschida, dar cu pastrarea distantarii sociale si probabail cu are restrictii. Restaurantele si locurile de joaca raman, cel mai probabil, inchise.

Citeste si articolul :   Andreea, copila romanca rapusa pe un drum din Italia, a fost inmormantata.

„Nu cred ca se poate renunta la restrictia legata de spectacole, unde se aduna un numar foarte mare de persoane si riscul de transmitere a virusului este foarte mare. In general, locurile in care se aduna foarte multa lume si stau o perioada de timp si la o distanta mica se vor relua mai greu. In privinta parcurilor, riscul epidemiologic este relativ scazut si probabil vor face parte dintre masurile de relaxare.

Exista o exceptie, si anume, locurile de joaca pentru copii, unde exista un risc epidemiologic mai mare si este posibil ca si in cazul in care parcurile se vor deschide, locurile de joaca sa ramana in continuare inchise. Va ramane restrictia legata de numarul maxim de persoane care pot sa stea sau care se pot deplasa si care va ramane la trei persoane. Hotelurile, dupa parerea mea, pot sa functioneze. In privinta restaurantelor, riscul epidemiologic este mare, pentru ca e clar ca nu poti sa porti masca. Este foarte greu sa asiguri distanta intre comeseni si izolarea intre diferitele mese”, a mai declarat prim-ministrul Romaniei.

Citeste si articolul :   Noua tulpina de coronavirus din Marea Britanie nu a fost identificata, inca, in Romania

„In mod clar, aceasta ridicare a restrictiilor se va face in etape, gradual, vom lasa un timp dupa ridicarea restrictiilor pentru a vedea daca contextul epidemiologic evolueaza intr-un fel sau altul. Abia dupa ce vom consolida niste ridicari de restrictii vom ridica si altele”, a mai adaugat Ludovic Orban.

 

Autor