Numarul actelor de piraterie creste, ameninta petrolierele si aprovizionarea cu titei

Primul trimestru al anului 2020 a inregistrat o crestere a actelor de piraterie in intreaga lume, cu 47 de atacuri fata de 38 pentru aceeasi perioada a anului trecut, potrivit Biroului Maritim International, citat de CNBC.Golful Guineei, un nod cheie de productie inconjurat de opt tari exportatoare de petrol din Africa de Vest, a devenit ca un punct fierbinte global, iar pe masura ce companiile petroliere internationale se confrunta cu o reducere istorica a preturilor brute, o crestere a pirateriei este, de asemenea, in masura sa ameninte lantul de aprovizionare.

Golful Guineei consemeaza 21 de atacuri pana in prezent.

Majoritatea atacurilor apar in apele nigeriene, dar este de asteptat ca pirateria sa creasca in 2020 si 2021 si sa se extinda in statele vecine, generand ingrijorari serioase pentru companiile de transport maritim si petroliere internationale, potrivit cercetarilor efectuate de compania de consultanta politica Verisk Maplecroft.Numarul echipajelor rapite in Golful Guineei a urcat cu 50%, la 121 in 2019, in crestere de la 78 in 2018, iar Golful a depasit mai multe zone cunoscute, cum ar fi Stramtoarea Malacca – o cale navigabila care separa Malaezia si Singapore de Indonezia – pentru a deveni un punct fierbinte.

Articolul continuă după reclame

„Perspectiva asistentei internationale este indepartata, pentru ca rutele de transport international evita Golful Guineei. Atat transportatorii regionali, cat si operatorii de petrol si gaze ar trebui sa se astepte la intreruperi suplimentare in ceea ce priveste lanturile de aprovizionare si rutele de export si costuri crescute, deoarece vor fi necesare mai multe plati de rascumparare pentru eliberarea echipajelor”, spune Alexandre Raymakers, senior analist la Verisk Maplecroft.

In timp ce, in mod traditional, piratii si-au limitat operatiunile la atacarea tancurilor petroliere pentru a vinde petrolul pe piata neagra, prabusirea preturilor in 2015 i-a obligat sa-si modifice strategia, trecand la rapirea echipajelor pentru rascumparare, a subliniat Raymakers.Avand in vedere prabusirea recenta a preturilor globale ale petrolului din cauza scaderii cererii, Verisk Maplecroft anticipeaza ca piratii vor incerca sa urce la bordul petrolierelor utilizate ca instalatii de depozitare in larg pentru productia nevanduta. Raportul spune ca echipajele si incarcaturilor navelor reprezinta „tinte ideale si relativ simple pentru pirati”.

Companiile vor trebui, de asemenea, sa faca fata riscului ca piratii sa caute sa rapeasca lucratori, in special expati, direct de pe platformele petroliere din Delta Nigerului.”Rapirea a trei lucratori petrolieri de pe o platforma petroliera Chevron din Ogbele, in aprilie 2019, evidentiaza usurinta si viteza cu care se poate desfasura o astfel de operatie”, a spus Raymakers.

Autor

Autor: Drimboi Petre

Petre este editor al ziarului online fabricatinromania.info si a studiat jurnalismul. Are o experienta de 4 ani. S-a evidentiat ca jurnalist in proiectul stiriactuale.net. Este pasionat de politica, sport si sanatate. A lucrat pe teme de stiri, politica, sanatate si sport.