Medicul Virgil Musta, doctorul care a invins coronavirusul la Timisoara: Cele mai importante reguli de aplicat dupa relaxarea restrictiilor din 15 mai!

Conform declaratiilor presedintelui Romaniei, Klaus Iohannis, data de 15 mai va fi si ziua in care restrictiile de circulatie vor fi ridicate, cu anumite conditii. Asta este vestea buna…

Vestea proasta, explica Virgil Musta, este ca, si dupa aceasta data vor exista o serie de prevederi care trebuiesc respectate cu mare atentie pentru ca epidemia de coronavirus, care a facut deja peste 500 de victime in Romania si a infectat mai mult de 10.000 de oameni, sa nu revina cu un nou val de imbolnaviri.

”Suntem inca pe trend ascendent al pandemiei, numarul de cazuri este mai mare si datorita posibilitatii de determinare crescuta prin test ARN, dar probabil ca si numarul de cazuri este in crestere consecutiv. Si cazurile sunt mai grave, avem cazurile pe terapie intensiva si decese proportional cu numarul de cazuri. Totusi, as vrea sa remarc ca fata de ceea ce ne asteptam, situatia este sub control.

In Timisoara, ca si in intreaga tara, numarul de cazuri nu depaseste capacitate spitalelor de a manageria aceste cazuri. Noi, in Timisoara, inca mai avem locuri pentru ca, permanent, vindecam, trimitem acasa si nternam altii. Problema inca se pune la terapie intensiva unde se lucreaza la capacitate maxima”, a explicat, in exclusivitate pentru WOWbiz.ro, Virgil Musta.

Publicitate

De aceea, medicul care a facut minuni la Timisoara a explicat si o serie de reguli, cinci la numar, care sa ne fereasca de probleme.

Regula numarul 1: Respectarea indicatiilor autoritatilor

”Aceasta data de 15 mai este o data aproximativa in sensul ca in situatia in care epidemia evolueaza constant bine si intram pe o faza descendenta a bolii putem sa relaxam masurile rigurase de tinere sub control ale acestei pandemii. Daca nu, vom reevalua, iar important este sa fim intelepti, sa nu ne grabim si sa avem rabdare. In primul rand trebuie respectate toate regulile, ale noilor reguli instituite. Pentru ca, vedeti, chiar daca va fi o relaxare, tot vor exista reguli pe care daca nu le vom respecta, din pacate, va trebui sa ne reintoarcem la reguli mult mai stricte”, spune medicul Virgil Musta.

Citeste si articolul :   Scandal urias la emisiunea lui Catalin Maruta: "Tie iti place sa minti, mie nu"

Regula numarul 2: Respectarea distantarii sociale

”Consider ca este important mentinerea in continuare a distantarii sociale. Ceea ce inseamna ca chiar daca putem participa la anumite activitati, sa evitam zonele aglomerate, sa nu stam impreuna la distante mai mici de doi metri, sa purtam masca, pentru ca doar asa evitam contaminarea. Probabil ca vor mai fi cazuri de persoane contaminate si care vor continua sa transmita boala, dar trebuie sa evitam asta, si, mai ales, contaminarea persoanelor in varsta si a celor din grupele de risc”, a precizat doctorul Virgil Musta.

Articolul continuă după reclame

Regula numarul 3: Igiena
”Respectarea stricta a regulilor de igiena. Dezobisnuirea de a duce mana la gura si obisnuirea cu spalatul cat mai des pe maini. Este foarte important… Igiena personala, a locului unde traim si a celui in care muncim sunt la fel de importante”, este sfatul medicului Virgil Musta.

Regula numarul 4: Schimbarea stilului de viata

”Un sfat care ar trebui sa ne gandim este schimbarea modului de viata. Ati vazut anumite comportamente ale noastre ne-au facut sa avem anumite probleme, mai ales in aceasta pandemie. Persoanele care nu au avut o alimentatie corespunzatoare, persoanele cu obezitate, evolueaza sever, majoritatea lor evolueaza in forme critice, in terapie intensiva si chiar decedeaza, chiar daca sunt tineri. Neaparat trebuie sa revizuim si sa ne regandim stilul de viata: modul de alimentatie, trebuie sa facem sport – persoanele care au facut sport, miscare, nu ma refer la sport de performanta, mult mai bine depasesc aceste momente fata de cei sedentari”, a explicat medicul Virgil Musta.

Citeste si articolul :   Debitul Dunarii in luna mai a ajuns la cel mai mic nivel din ultimii 30 de ani

Regula numarul 5: Calmul

”Cel mai important este sa ne mentinem calmi, sa ne mentinem responsabili si sa avem intelepciunea sa fim atenti in fiecare moment, de acum incolo in evolutia noastra, atat a pandemiei, cat si a vietii noastre legat de sanatate”, a mai spus doctorul Virgiul Musta.

Virgil Musta, sfaturi simple contra coronavirus!

Doctorul Virgil Musta spune ca mainile trebuie sa se bucure de o atentie speciala. ”O cale importanta de transmitere sunt mainile. Mainile murdare, contaminate. Noi, cand tusim, cand eliminam acest virus, el se depune pe suprafete. Punem mana si, automat, ne-am contaminat. Putem sa ne contaminam de pe sol, de pe masa, de pe obiecte… Aceasta transmitere se face prin mana noastra, mana pe care o ducem la gura, la nas, la ochi. Trebuie sa desfacem acest lant si acel obicei pe care il avem sa ducem mana la nas trebuie sa il controlam. Si nu e simplu…

Cand mergem acasa, pentru ca s-ar putea sa ne contaminam talpile de la virusul de pe sol, primul lucru e sa ne descaltam. Avem acel pres cu clor, ne stergem bine talpa de la pantofi, ne descaltam si fara sa atingem nimic in casa mergem si se spalam pe maini.

Dupa ce ne-am spalat pe maini, practic am igienizat mana, ne scoatem hainele, intr-un loc anume, pe care il consideram posibil loccontaminat si unde le lasam 24 de ore, la aerisit. Daca avem posibilitatea sa punem o lampa de ultraviolete, daca avem posibilitatea sa le spalam, le spalam. Mergem din nou sa ne spalam pe maini, dupa care ne imbracam cu hainele de casa.

Citeste si articolul :   Gabriela Firea, veste buna: "Se refera la toti copiii Romaniei"

NU trebuie sa umblam cu aceleasi haine in casa ca si afara, sa nu umblam cu aceeasi pantofi in casa ca si afara. Si sa ne spalam cat mai des pe maini… Toala lumea este speriata ca nu exista dezinfectanti! Da, dezinfectantul ajuta, dar apa si sapunul sunt cele mai bune si il are oricine. Si, foarte important, daca nu punem mana la gura, la nas sau la ochi, nu ne contaminam. Aceste gesturi trebuie sa invatam sa le controlam si atunci avem o sansa”, ne-a mai spus, in exclusivitate, Virgil Musta.

Publicitate

Autor

Autor: Drimboi Camelia

Drimboi Camelia este redactor sef al ziarului online fabricatinromania.infoEditor cu mare experienta in alegerea celor mai bune stiri pentru cititori. Pasionata de astrologie, horoscop, bucatarie, retete culinare, showbiz, vedete, sanatate, evenimente politice recente, are o vasta experienta redactionala, lucrand pentru proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online samd ). Specializată în continut video, a fost social media manager pe cele mai mari pagini de Facebook din Romania, generand continut valoros cu engagement masiv si milioane de vizualizari. A lucrat pe teme de alimentație, sănătate, știrile zilei, politică, naturiste.

Comentariile sunt închise.