Hormonii sexuali feminini i-ar putea ajuta pe barbati in lupta cu COVID-19

Hormonii sexuali feminini ar putea sa ii ajute pe barbati in lupta cu boala COVID-19. Este o ipoteza a cercetatorilor americani, care au remarcat ca boala a ucis mai multi barbati decat femei. Doua studii clinice sunt in desfasurare in acest sens, unul in Los Angeles si unul in New York.

Barbatii prezinta mai multe probabilitati decat femeile de a fi ucisi de COVID-19, boala provocata de virusul SARS-CoV-2. Indiferent de tarile de provenienta, in cazul femeilor, sunt mai mari probabilitatile ca boala sa aiba simptome mai usoare si ca acestea sa aiba sanse crescute de supravietuire.Acesta este motivul pentru care cercetatorii americani au decis sa incerce sa trateze barbatii diagnosticati cu COVID-19 cu hormonii sexuali feminini.

Incepand de saptamana viitoare, specialistii de la Centrul medical Cedars-Sinai din Los Angeles vor oferi unor barbati diagnosticati cu COVID-19, pe o perioada limitata, progesteron, un hormon sexual feminin, in cadrul unui studiu clinic. Progesteronul este cunoscut a avea proprietati antiinflamatorii si de prevenire a reactiilor exagerate daunatoare ale sistemului imunitar.

Saptamana trecuta, intr-un studiu similar, specialistii de la scoala de medicina din cadrul Universitatii Stony Brook, din Long Island, New York, au inceput sa trateze cu estrogen barbati diagnosticati cu COVID-19, intr-un efort de a le intari sistemul imunitar.

„Este o diferenta izbitoare intre numarul barbatilor si al femeilor de la terapie intensiva si in mod clar barbatii se simt mai rau”, a declarat Sara Ghandehari, pneumolog si medic la sectia de terapie intensiva a Spitalului Cedars-Sinai, principalul autor al studiului.

Aceasta a spus ca 75% dintre pacientii de la terapie intensiva si dintre cei care au nevoie de suport respirator sunt barbati.Inclusiv femeile insarcinate, care de obicei au un sistem imunitar mai vulnerabil, dar au in organism niveluri ridicate de progesteron si estrogen, au simptome mai usoare, potrivit nztimes.com.

Totusi, unii experti care studiaza diferentele dintre sexe si asocierile cu sistemul imunitar recomanda prudenta. Motivul este acela ca, desi femeile de varsta a treia diagnosticate cu COVID-19 par a avea mai multe sase de supravietuire comparativ cu barbatii din aceeasi transa, in cazul lor, nivelul de hormoni feminini este redus dramatic dupa menopauza.

Medicul Sharon Nachman, principalul autor al studiului desfasurat in New York, spune ca diferentele intre cele doua sexe s-au facut remarcate de la inceputurile pandemiei. Datele venite din China, unde a aparut noul coronavirus, indicau acelasi lucru, dar diferenta a fost explicata printr-un numar mai ridicat al fumatorilor in randul barbatilor.

Citeste si articolul :   Cinci intrebari la care trebuie sa raspunda statul inainte sa limiteze libertatea individuala

Aceleasi diferente au fost remarcate in Italia si in New York City, unde numarul barbatilor care au murit din cauza COVID-19 a fost aproape dublu comparativ cu cel al femeilor.

Cercetatorii care studiaza diferentele intre sexe spun ca sunt implicati, de fapt, atat factori biologici care tin de imunitate, cat si de comportament. Numarul barbatilor care fumeaza este mai mare decat al femeilor aproape peste tot. De asemenea, barbatii prezinta mai mari probabilitati sa nu isi spele mainile. Femeile par a avea un sistem imunitar mai puternic, dar cauzele pentru diferente sunt complexe si multiple si hormonii sunt doar un aspect din tabloul general.

Pentru studiul din New York vor fi recrutati 110 pacienti, diagnosticati cu sau presupusi a avea COVID-19, care nu au nevoie de suport respirator.Si daca la studiul din New York sunt acceptate si femei cu varste peste 55 de ani, avand in vedere nivelul mai scazut de hormoni feminini, pentru testele de la Los Angeles vor fi recrutati doar barbati, 40, jumatate dintre ei fiind in grupul de control. Sunt exclusi pacienti cu anumite boli, de exemplu, cu un istoric de cheaguri sangvine.

Citeste si articolul :   Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, si-a schimbat parerea despre vaccinare: "Vaccinul ajuta daca se vaccineaza atatia medici"

Cercetatorii din Los Angeles se bazeaza mai degraba pe progesteron pentru ca hormonul reduce nivelul celulelor care provoaca inflamatii si il creste pe cel al celor care lupta cu fenomenul, reducand, de exemplu, probabilitatea de sindrom de detresa respiratorie acuta.Ambii hormoni sunt in principiu siguri, mai ales folositi pe perioade scurte. Participantii au fost avertizati asupra unor efecte secundare precum tensiune in tesutul mamar si bufeuri.

Publicitate

Autor

Autor: Drimboi Petre

Petre este editor al ziarului online fabricatinromania.info si a studiat jurnalismul. Are o experienta de 4 ani. S-a evidentiat ca jurnalist in proiectul stiriactuale.net. Este pasionat de politica, sport si sanatate. A lucrat pe teme de stiri, politica, sanatate si sport.