Aurul iubeste crizele, spune o veche zicala.

Si cu cresteri de preturi de 13% in acest an, pana la cele mai mari niveluri din 2012 si cresteri suplimentare preconizate, pe masura ce investitorii cauta refugii sigure pentru banii lor, zicala este confirmata si in cazul coronacrizei.Dar, intrucat indivizii si tarile constata o scadere a veniturilor lor, consumatorii traditionali de aur din India si China cumpara mai putin, iar bancile centrale au redus cumparaturile. Fara acestia, avantul aurului se paote dovedi greu de sustinut.

Deocamdata, aurul costa in jur de 1.700 dolari uncia.Unii prezic ca preturile aurului vor inregistra o perioada de crestere asemanatoare celei din 2011, cand metalul a ajus la 2000 de dolari uncia. Bank of America Merrill Lynch a estimat chiar ca aurul ar putea atinge 3.000 de dolari pana la sfarsitul anului viitor.

Dar, daca istoria este o referinta, este nevoie de o perioada sustinuta de cerere in crestere pentru a duce cu adevarat aurul la un pret mai mare, si, avand in vedere profunzimea recesiunii economice pe care specialistii o asteapta din cauza coronavirusului, consumatorii individuali ar putea sa cumpere mai putin aur in viitor.

„Intalnesti o multime de cunostinte despre aur, ar fi ca inflatia il sustine, sau un mediu neprielnic”, spuneAndrew Sheets, strategul principal la Morgan Stanley. Dar aurul nu este atat de simplu. „Daca privim perioada 2003-2012, aurul a urcat practic in fiecare scenariu posibil. Boom, cadere, criza, fara criza. Apoi, cativa ani a scazut in fiecare an”.In ultima jumatate de secol, aurul a avut doua perioade spectaculoase.

Prima a fost declansata atunci cand guvernele au renuntat la controlul preturilor aurului si au relaxat interdictiile asupra proprietatii private, in jurul anului 1970, decizii care au impins aurul de la 35 de dolari uncia la aproximativ 800 de dolari uncia in 1980.Au urmat doua decenii de slabiciune, perioada in care bancile centrale au vandut mii de tone de aur. Pana in 1999, o uncie costa 250 de dolari.

Apoi structura pietei s-a schimbat. Bancile centrale europene au convenit sa isi coordoneze vanzarile, stabilizand preturile. China a permis mai multor persoane sa detina aur, iar achizitiile au crescut. Instumentele financiare d etipul ETF (Exchange Traded Fund), care stocheaza aur in numele investitorilor, au oferit, de asemenea, o modalitate mai usoara pentru ca oamenii sa cumpere metal.

Intre 2003 si 2011, cererea anuala de aur a crescut de la aproximativ 2.600 de tone la peste 4.700 de tone, potrivit World Gold Council.Perioada s-a incheiat pe masura ce preturile ridicate au afectat cererea. Preturile au stagnat pana anul trecut, cand bancile centrale au inceput sa scada ratele dobanzilor, reducand randamentele obligatiunilor si facand aurul mai atractiv.

Criza financiara din 2008 a prilejuit cea mai recenta efervescenta a aurului. La inceputul acelei crize, preturile aurului au scazut brusc, deoarece scaderile activelor i-au obligat pe investitori sa stranga bani prin vanzarea a tot ceea ce au putut vinde.Acelasi lucru s-a intamplat si acum, atunci cand raspandirea globala a coronavirusului a provocat panica pe piata.De asemenea, in 2008 si 2020, investitorii au revenit la aur ca raspuns la stimulii masivi ai bancilor centrale, care au redus randamentul obligatiunilor si au ridicat riscul inflatiei.

Citeste si articolul :   Raed Arafat a gasit o solutie! De unde poate veni salvarea in plina pandemie.

Unii investitori spun ca achizitionarea de active de catre bancile centrale este echivalenta cu tiparirea banilor si dilueaza valoarea dolarului, deschizand calea aurului. Spre deosebire de bani, „Fed nu poate tipari aur”, a spus Bank of America.In 2008 si dupa 2008, cererea a crescut nu numai la investitori, ci si la bancile centrale, precum si de la economiile emergente, cum ar fi China, al carui consum s-a ridicat de la putin peste 200 de tone in 2003 la 1.450 de tone in 2011.

Acum, bancile centrale, precum Rusia, reduc ritmul cumpararilor, in timp ce se straduiesc sa-si consolideze economiile.Cresterea pe pietele traditionale cum sunt China si India s-a prabusit in fata blocajelor sociale induse de coronavirus.Criza arunca in somaj milioane de oameni, si o consolidare a dolarului inseamna ca preturile aurului sunt deja la niveluri record. „Venitul disponibil scade si preturile aurului cresc”, a spus Surendra Mehta, secretara a Asociatiei Bijutierilor din India, care a prezis ca oamenii vor cumpara mai putin sau deloc.

Citeste si articolul :   Ce s-a intamplat cu medicul rezident care l-a salvat pe Busu la Craiova

Dar pot vinde. In Thailanda, in aceasta luna, oamenii au stat la cozi pentru a vinde aur pentru banii atat de necesari.Consumul de aur al Indiei ar putea scadea la 350 de tone in 2020, fata de cele aproximativ 700 de tone de anul trecut, potrivit presedintelui All India Gem and Jewellery Council, N. Anantha Padmanaban.

Intre timp, cererea chineza ar putea ajunge la 640 de tone, in scadere de la aproximativ 950 de tone in 2019, a declarat Samson Li de la compania de consultanta Refinitiv GFMS.Majoritatea analistilor inca se indoiesc ca preturile aurului vor scadea. Chiar si Bank of America, care mizeaza pe o uncie de 3.000 de dolari, considera ca pretul mediu din 2021 va fi de 2063 de dolari uncia, si ca va scadea sub 2.000 de dolari in anii urmatori.

Publicitate

Autor

Autor: Drimboi Petre

Petre este editor al ziarului online fabricatinromania.info si a studiat jurnalismul. Are o experienta de 4 ani. S-a evidentiat ca jurnalist in proiectul stiriactuale.net. Este pasionat de politica, sport si sanatate. A lucrat pe teme de stiri, politica, sanatate si sport.