Coronavirus: Incepe testarea vaccinului pe oameni. Primii voluntari au fost injectati in Marea Britanie

Primul studiu la om cu un vaccin contra coronavirusului din Europa a inceput la Oxford. Doi voluntari au fost injectati, primii dintre peste 800 de oameni recrutati pentru acest studiu.

Jumatate vor primi vaccinul Covid-19 si jumatate din vaccinul de control care protejeaza impotriva meningitei, dar nu si coronavirus.

Elisa Granato, una dintre cele doua persoane care a primit doza, a declarat pentru BBC: “Sunt un om de stiinta, asa ca am vrut sa incerc sa sustin procesul stiintific atat cat pot.”

Vaccinul a fost dezvoltat in mai putin de trei luni de o echipa de la Universitatea Oxford. Sarah Gilbert, profesor de vaccinologie la Institutul Jenner, a condus cercetarea pre-clinica.

Publicitate

„Personal am un grad ridicat de incredere in acest vaccin”, a spus ea.

“Desigur, trebuie sa-l testam si sa obtinem date de la oameni. Trebuie sa demonstram ca functioneaza efectiv”

Prof. Gilbert a spus anterior ca este „80% increzatoare” ca va functiona vaccinul, dar acum prefera sa nu puna o cifra, spunand ca este „foarte optimista” cu privire la sansele sale.

Citeste si articolul :   Cat vor dura restrictiile in Germania. Anuntul facut de Angela Merkel

Deci, cum functioneaza vaccinul?

Publicitate

Vaccinul este realizat dintr-o versiune slabita a unui virus cunoscut sub numele de adenovirus de la cimpanzeii, care a fost modificat.

Test pentru vaccin

Echipa de la Oxford a dezvoltat deja un vaccin impotriva pentru Mers, un alt tip de coronavirus, folosind aceeasi abordare – si care a avut rezultate promitatoare in studiile clinice.

Cum vor sti daca functioneaza?

Singura modalitate in care echipa va sti daca functioneaza vaccinul Covid-19 este prin compararea numarului de persoane care se infecteaza cu coronavirus in lunile care urmeaza de la cele doua grupuri ale studiului.

Prof. Andrew Pollard, directorul grupului Oxford Vaccine, care conduce studiul, a declarat: „Urmarim sfarsitul acestui val de epidemie actual. Daca nu prindem asta, nu vom putea spune daca vaccinul functioneaza in urmatoarele cateva luni. Dar asteptam sa existe mai multe cazuri in viitor, deoarece acest virus nu a disparut. ”

Un proces mai mare, de aproximativ 5.000 de voluntari, va incepe in urmatoarele luni si nu va avea nicio limita de varsta.

Autor

Autor: Drimboi Camelia

Drimboi Camelia este redactor sef al ziarului online fabricatinromania.infoEditor cu mare experienta in alegerea celor mai bune stiri pentru cititori. Pasionata de astrologie, horoscop, bucatarie, retete culinare, showbiz, vedete, sanatate, evenimente politice recente, are o vasta experienta redactionala, lucrand pentru proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online samd ). Specializată în continut video, a fost social media manager pe cele mai mari pagini de Facebook din Romania, generand continut valoros cu engagement masiv si milioane de vizualizari. A lucrat pe teme de alimentație, sănătate, știrile zilei, politică, naturiste.

Comentariile sunt închise.