SUA condamna vehement lansarea de catre Iran a unei rachete care a transportat un satelit milita

Iranul va trebui sa ofere explicatii pentru lansarea de catre Gardienii Revolutiei, o “organizatie terorista”, a unei rachete care a transportat un satelit militar, afirma secretarul de Stat american, Mike Pompeo, acuzand regimul de la Teheran de incalcarea rezolutiilor ONU.

“Cred ca Iranul trebuie tras la raspundere pentru ce a facut. Este o tentativa de lansare a unui satelit de catre o organizatie militara pe care Statele Unite au desemnat-o organizatie terorista”, a declarat Mike Pompeo intr-o conferinta de presa, potrivit agentiei de presa Reuters si cotidianului Le Figaro.

“Iranienii au afirmat permanent ca programele de sateliti sunt separate de orice aspect militar, subliniind ca sunt programe pur comerciale. Lansarea de astazi demonstreaza ca noi aveam dreptate sa denuntam programele ascunse”, a continuat secretarul de Stat american, acuzand Administratia de la Teheran de incalcarea rezolutiilor Natiunilor Unite.

Iranul a anuntat miercuri lansarea cu succes a primului satelit militar. Comandantul Gardienilor Revolutiei a salutat lansarea cu succes a satelitului militar “Noor”. Satelitul a fost lansat cu o racheta Ghased, fiind plasata pe orbita la altitudinea de 425 de kilometri, informeaza agentia IRNA.

Autor