O cultura de sparanghel poate aduce venituri de 100.000 de euro in patru ani

O planta de sparanghel poate produce timp de 15 ani, iar profitul depaseste de patru ori investitia cand planta ajunge la maturitate. Pentru o investitie de 25.000 de euro, profitul ajunge in 4 ani la 100.000 de euro.

Culturile de sparanghel, considerat „hrana regilor”, genereaza in patru ani un profit de patru ori mai mare fata de investitiile initiale, scrie Ziarul Financiar. Producatorii de sparanghel din Romania si-ar extinde culturile, insa se confrunta cu lipsa fortei de munca.

Practic, in medie, o investitie intr-o cultura de sparanghel este de 25.000 de euro, iar dupa 4 ani cand planta ajunge la productivitate maxima, veniturile generate pot fi chiar de 100.000 de euro, de 4 ori mai mari decat investitia actuala, iar productia hectar poate ajunge la 10.000 de tone.

In supermarketurile din Romania o legatura de 450 de grame de sparanghel se vinde cu 14 lei, in timp ce in Italia pretul este dublu, aproape 30 de lei.

In Romania sunt 200 de hectare cultivate cu sparanghel si aproximativ 20 de producatori, iar cel mai mare producator se afla in judetul Giurgiu si cultiva aproximativ 170 de hectare.

In timp ce cultura din Romania este in crestere, producatorii locali se confrunta cu lipsa fortei de munca. Peste 60 de mii de romani s-au imbarcat in avioane directia Germania pentru a lucra la cules de sparanghel.

Publicitate

Publicitate

Autor

Autor: Drimboi Petre

Petre este editor al ziarului online fabricatinromania.info si a studiat jurnalismul. Are o experienta de 4 ani. S-a evidentiat ca jurnalist in proiectul stiriactuale.net. Este pasionat de politica, sport si sanatate. A lucrat pe teme de stiri, politica, sanatate si sport.