Uscatoarele pentru maini au un risc mai mare de raspandire a COVID-19 decat prosoapele de hartie

Uscatoarele pentru maini au un risc mai mare de raspandire a COVID-19 decat prosoapele de hartie. Mainile uscate la aparat pot contamina suprafetele atinse de 10 ori mai mult decat cele uscate cu prosoape de martie.

Un nou studiu facut de cercetatori ai Congresului European de Microbiologie Clininca si Boli Infectioase, citat de Forbes, scoate la iveala diferenta in ceea ce priveste raspandirea coronavirusului intre uscatul mainilor la aparat si cel cu prosoape de hartie.

Cercetatorii au folosit o bacterie, nedaunatoare omului, pe care au pus-o pe mainile unor voluntari care au folosit toaleta dintr-un spital. Rolul bacteriei a fost sa stimuleze contaminarea. Voluntarilor li s-a cerut sa se spele superficial pe maini, apoi sa se usuce folosind fie un prosop de hartie, fie uscatorul de maini. Apoi participantii la studiu au atins mai multe suprafete din spital precum clante, balustrade, telefoane sau manere de scaune. Cercetatorii au testat gradul de contaminare al fiecarei suprafete.

Rezultatele au aratat ca toate cele 11 suprafetele atinse cu mainile uscate la aparat au fost contamintate, in timp ce in cazul uscarii cu prosoape de hartie, pe doar 6 suprafete au fost gasiti virusi. Gradul de contaminare al suprafetelor a fost de 10 ori mai mare in cazul mainilor uscate la aparat.

Publicitate

Cercetatorii au descoperit inca un risc in cazul uscatoarelor de maini. Unele aparate stropesc de jur imprejur, ceea ce poate duce la raspandirea virusului in aer.

In concluzie, pentru a reduce intr-adevar riscul de raspandire a coronavirusului, spala-te temeinic pe maini, evita pe cat posibil uscatoarele si foloseste prosoape de hartie.

Publicitate

Autor

Autor: Drimboi Petre

Petre este editor al ziarului online fabricatinromania.info si a studiat jurnalismul. Are o experienta de 4 ani. S-a evidentiat ca jurnalist in proiectul stiriactuale.net. Este pasionat de politica, sport si sanatate. A lucrat pe teme de stiri, politica, sanatate si sport.