Actiuni judiciare, intentate in SUA impotriva Chinei, din cauza pandemiei

Mai multe actiuni judiciare colective impotriva Administratiei din China au fost lansate in Statele Unite, fiind solicitate daune materiale de mii de miliarde de dolari pentru efectele pandemiei.

Firme din mai multe state americane, printre care California si Florida, cer compensatii pentru daunele suferite din cauza restrictiilor impuse de autoritati ca urmare a pandemiei izbucnite in orasul chinez Wuhan, informeaza Newsweek.com. Administratia de la Beijing este acuzata de esec in oprirea raspandirii coronavirusului si refuz de instiintare a comunitatii internationale.In afara proceselor, exista apeluri adresate Natiunilor Unite in sensul lansarii unei investigatii privind izbucnirea epidemiei in orasul chinez Wuhan, potrivit Daily Mail.

Mii de cetateni americani s-au inscris intr-un grup care va formula o plangere judiciara in statul Florida pentru a cere compensatii din partea Beijingului. “Vor fi solicitate daune compensatorii de miliarde de dolari din partea celor care au suferit traume personale, din partea reprezentantilor celor decedati si alte daune pentru esecul Chinei de izolare a coronavirusului (…)”, anunta firma de avocatura Berman din Miami, citata de ABC.Administratia din China a negat in mod repetat ca a ascuns informatii in primele zile ale crizei, precizand ca a informat imediat Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS).

Citeste si articolul :   Tragedie in Romania. Cine este tanarul de 36 de ani care si-a gasit sfarsitul in mare, la Neptun. Prietenii: ”Nu a fost accident”

Presedintele SUA, Donald Trump, a avertizat ca vor exista “consecinte” pentru Administratia din China daca se va dovedi ca este “responsabila in mod constient” de raspandirea coronavirusului. “Ar fi putut fi oprita in China inainte de a incepe, dar nu s-a intamplat asa. Iar acum intreaga lume sufera din aceasta cauza. Daca sunt responsabili in mod constient, atunci da, vor fi consecinte”, a afirmat liderul de la Casa Alba.

Publicitate

Directorul Institutului de Virologie din Wuhan, un centru de cercetare suspectat ca ar fi sursa noului coronavirus, a negat orice responsabilitate privind pandemia. “Este imposibil ca acest virus sa provina de la noi”, a afirmat Yuan Zhiming, directorul Institutului de Virologie din Wuhan, citat de postul CGTN si de cotidianul Le Figaro.

Articolul continuă după reclame

Majoritatea oamenilor de stiinta cred ca noul coronavirus (SARS-CoV-2) probabil s-a transmis de la un animal la om. Dar prezenta la doar cativa kilometri de epicentrul aparitiei pandemiei a Institutului de Virologie din Wuhan alimenteaza speculatiile privind raspandirea virusului din acest laborator sensibil.

Citeste si articolul :   Un nou cutremur in Romania, in aceasta dimineata. Unde s-a produs si ce magnitudine a avut

“Noi stim clar ce tipuri de cercetari sunt efectuate in institut si cum sunt gestionate virusurile si mostrele”, a precizat Yuan Zhiming. In Institutul de Virologie din Wuhan exista un laborator de inalta securitate (nivelul P4).

In contextul simplei localizari a Institutului, “oamenii nu pot fi opriti sa faca speculatii”, a subliniat Zhiming, acuzand presa internationala ca “incearca sa induca oamenii in eroare in mod deliberat” prin difuzarea de informatii “bazate in totalitate pe speculatii, nu pe dovezi”.

Conform cotidianului american The Washington Post, dupa mai multe vizite in Institutul de Virologie din Wuhan, Ambasada SUA din Beijing a alertat in 2018 autoritatile americane privind masurile de securitate aparent insuficiente.

Ambasada Chinei in Romania transmitea recent, la o solicitare a MEDIAFAX, ca “argumentul solicitarii despagubirilor este ridicol, plin de aroganta si prejudecati politice, contrar constiintei umane si principiilor morale de baza si este destinat sa creeze contradictii si divizari intre tari, ceea ce va dauna cooperarii internationale in lupta impotriva epidemiei”. “Pandemiile sunt dusmanii comuni ai omenirii, indiferent de granitele nationale sau grupurile etnice. Ca si alte tari care sufera, China este o victima a COVID-19.

Citeste si articolul :   Focar de Covid 19 intr-o fabrica de textile din Sibiu. 23 de persoane au fost testate pozitiv

In acest moment special, toate tarile ar trebui sa tina cont de situatia generala si de interesele pe termen lung si sa lucreze impreuna pentru a depasi dificultatile, in loc sa arunce vina asupra altora si sa faca acuzatii false impotriva altor tari”, preciza Ambasada Chinei din Bucuresti, subliniind ca, “de la izbucnirea epidemiei, China a avut intotdeauna o atitudine deschisa, transparenta si responsabila, a raportat imediat Organizatiei Mondiale a sanatatii despre epidemie, a impartasit secventa de genom de coronavirus si altor tari, a realizat cooperarea internationala dintre experti in domeniul prevenirii si controlului epidemiilor si a intins o mana de ajutor si altor tari, facand totul cat mai repede posibil”.

Publicitate

Autor

Autor: Drimboi Petre

Petre este editor al ziarului online fabricatinromania.info si a studiat jurnalismul. Are o experienta de 4 ani. S-a evidentiat ca jurnalist in proiectul stiriactuale.net. Este pasionat de politica, sport si sanatate. A lucrat pe teme de stiri, politica, sanatate si sport.