Focul mocnit din zona Cernobil se extinde

Focul mocnit din zona Cernobil se extinde. Presa rusa scrie ca ucrainenii nu fac fata incendiului si asteapta un semn divin.

Din cauza vantului, focul mocnit de vegetatie din jurul centralei nucleare Cernobil se extinde spre zone noi, scrie presa rusa.

Incendiul din zona Cernobil a inecat Kiev-ul intr-un fum dens si toxic. Capitala ucraineana abia o poti zari din smogul amestecat cu praf. Astfel devenit cel mai poluat oras, conform monitorizarii atmosferice.

Primarul orasului, Vitaliy Klichko spune ca nu exista un foc deschis, ci unul mocnit, iar pentru a-l stinge cu totul mai au nevoie de cateva zile.

Pe de alta parte rusii scriu ca autoritatile ucrainene nu fac fata incendiul si asteapta un semn divin, ploile.

„Nu iarasi, dar nou. Ploile par sa fi ajutat salvatorii ucraineni sa stinga incendiile din zona Cernobil. Dar, ghinion, precipitatiile s-au oprit, iar vantul s-a intensificat si flacarile capata o noua forma. Ce urmeaza?”. Avand in vedere carantina stricta datorata coronavirusului, situatia arata ca o apocalipsa completa, scrie Iz.ru.

Citeste si articolul :   Ciolacu, atac dur la adresa Guvernului: "Ne-au interzis accesul in biserici"

Vremea uscata si vantul au contribuit la raspandirea focului. Serviciul de Stat pentru Situatii de Urgenta din Ucraina a spus ca stapaneau situatia, insa incendiile forestiere au acaparat teritorii noi.

In timp ce focul se extinde, autpritatile locale le recomanda oamenilor sa inchida geamurile, sa foloseasca purificatoare de aer, sa stearga podelele cu o carpa umeda si totodata sa consume multa apa.

Unii specialisti spun ca au inregistrat in zona un exces de al radiatiilor de 16,5 ori. Particule de cesiu radioactiv 137 au intrat in atmosfera Kievului impreuna cu produse de ardere, scrie Iz.ru. Cu toate acestea, autoritatile au sustinut ca continutul radionuclidului din aer este nesemnificativ si nu exista o amenintare pentru sanatate

Autor