Activisti politici conservatori sustinuti in unele cazuri de presedintele Donald Trump afirma ca vor intensifica protestele in Statele Unite fata de restrictiile impuse pentru oprirea raspandirii coronavirusului, argumentand ca masurile incalca drepturi civice, comenteaza cotidianul Financial Times.
“Demonstratiile din ultimele zile au ecouri in agitatia antisistem care a condus la ascensiunea miscarii Tea Party acum zece ani si implica activisti care sustin de obicei cauze de dreapta mai traditionale, de genul opozitiei fata de masurile de control asupra detinerii armelor de foc, noteaza FT.
Desi protestele au implicat pana acum doar un numar mic de persoane din statele Minnesota, Michigan, Kentucky, Pennsylvania si Florida, acestea intervin in contextul in care presedintele SUA a generat sperante de anulare a restrictiilor desi se inregistreaza aproape 35.000 de decese cauzate de coronavirus.
Donald Trump a recurs la Twitter pentru a sustine protestele, dupa ce revenise asupra afirmatiilor ca ar avea autoritate “totala” sa ordone relansarea activitatilor economice si ca guvernatorii statelor trebuie sa tina cont de indemnurile lui.
Publicitate
“Eliberati Minnesota, eliberati Michigan!”, a transmis Donald Trump prin Twitter, denuntand restrictiile impuse de guvernatori democrati.
Intrebat daca sustine dezordinea civica, Donald Trump a subliniat ca unele proteste sunt jusificate, date fiind restrictiile antiepidemice “prea dure”. “Acesti oameni isi exprima opiniile. Din punctul meu de vedere, par a fi oameni foarte responsabili. Dar au fost tratati foarte dur”, a declarat presedintele SUA.
Sute de persoane au protestat vineri in fata resedintei lui Tim Walz, guvernatorul democrat al statului Minnesota.
In statul Michigan, au izbucnit proteste dupa ce guvernatorul democrat Gretchen Whitmer a inasprit si a prelungit masurile antiepidemice.
Matthew Seeley, membru al Coalitiei Conservatoare din Michigan, care a organizat protestele, a declarat ca a sustinut restrictiile privind deplasarile, impuse initial. Dar a argumentat ca noile restrictii, precum stabilirea produselor care pot fi comercializate in magazine, sunt intolerabile. “Solutia nu poate fi inchiderea fiecarui american in casa, lasarea economiei sa se prabuseasca si, cand se rezolva ultimul caz, pot iesi. Nu este sustenabil”, subliniaza Seeley.
Sondajele de opinie sugereaza ca majoritatea cetatenilor americani sustin restrictiile. Un sondaj efectuat de Trustul Caritabil Pew arata ca doua-treimi dintre americani se tem sa nu fie anulate prea devreme restrictiile.
Nan Whaley, primarul democrat al orasului Dayton (Ohio), afirma ca Donald Trump este “desprins de realitate” cand promoveaza suspendarea restrictiilor desi marile orase nu au capacitati suficiente de testare.
Publicitate