Cercetatorii din Marea Britanie incep sa produca in masa vaccinuri in timp ce studiile sunt inca in curs

Un milion de doze dintr-un potential vaccin impotriva COVID-19, dezvoltat de cercetatori britanici, au fost deja lansate in productie si vor fi disponibile pana in septembrie, desi inca nu a inceput testarea acestui vaccin, a anuntat vineri echipa de cercetatori de la Universitatea Oxford, relateaza Reuters, citata de Agerpres.

Vaccinul, denumit ”ChAdOx1 nCoV-19”, este unul dintre cele aproximativ 70 de potentiale vaccinuri impotriva noului coronavirus aflate in faza de dezvoltare pe plan mondial, dintre care pentru cel putin cinci s-a inceput testarea preliminara pe oameni.

Cercetatorii britanici recruteaza acum voluntari pentru testare preliminara (faza 1) si recunosc ca inceperea productiei vaccinului este o decizie riscanta, intrucat dozele produse vor fi inutile daca in final se dovedeste ca vaccinul lor nu este eficient.

”Am inceput productia la risc a acestui vaccin, nu doar la o scara redusa, ci cu o retea de producatori in sapte locatii diferite din lume”, a declarat presei Adrian Hill, profesor si director la Institutul Jenner din cadrul Universitatii Oxford, el estimand ca pana in septembrie se va incheia si testarea vaccinului.

Adrian Hill a mai precizat ca trei dintre aceste locatii sunt reprezentate de producatori britanici, doua sunt in alte state europene si cate una in India si China, dar nu a dat prea multe detalii despre finantarea productiei, mentionand doar ca estimeaza un cost initial de zeci de milioane de lire sterline, scrie digi24.ro

Marea Britanie se numara printre tarile cele mai afectate de pandemia de COVID-19, inregistrand pana vineri 108.692 cazuri, din care 14.576 de decese.

Oamenii de stiinta au primit 2,2 milioane de lire sterline pentru a finanta studiile clinice pentru noul vaccin, care are ca scop accelerarea dezvoltarii si fabricarea lui, scrie Sky news

O echipa separata de la Imperial College London a fost, de asemenea, sustinuta de banii guvernamentali.

articol

Publicitate

Autor

Autor: Drimboi Camelia

Drimboi Camelia este redactor sef al ziarului online fabricatinromania.infoEditor cu mare experienta in alegerea celor mai bune stiri pentru cititori. Pasionata de astrologie, horoscop, bucatarie, retete culinare, showbiz, vedete, sanatate, evenimente politice recente, are o vasta experienta redactionala, lucrand pentru proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online samd ). Specializată în continut video, a fost social media manager pe cele mai mari pagini de Facebook din Romania, generand continut valoros cu engagement masiv si milioane de vizualizari. A lucrat pe teme de alimentație, sănătate, știrile zilei, politică, naturiste.