Coronacriza: Un numar record de americani, 22 de milioane, au cerut ajutor de somaj

Un numar record, de 22 de milioane de americani au solicitat ajutoare de somaj in ultima luna, datele subliniind incetinirea cresterii economice cauzate de epidemia de coronavirus, relateaza Reuters.

Raportul saptamanal de joi al Departamentului Muncii vine dupa informatiile de miercuri care aratau o scadere record a vanzarilor cu amanuntul in martie si cea mai mare scadere a productiei industriale din 1946. Economistii prognozeaza ca economia s-a contractat in primul trimestru in cel mai accentuat ritm de la al doilea razboi mondial.

„Faptul ca 22 de milioane de persoane au depus cereri de ajutor de somaj in doar patru saptamani arata ca piata muncii a intrat intr-o perioada traumatica”, a declarat Lydia Boussour, economista la Oxford Economics din New York.

Economistii au opinii impartite in privinta celei de-a doua scaderi saptamanale liniara a solicitarilorm despre care fie spun ca sunt in scadere dupa atingerea unui nivel record de 6,867 milioane in saptamana incheiata pe 28 martie fie ca functionarii sunt coplesiti si nu au putut prelucra marea de cereri.

„Ne asteptam ca numarul solicitarilor sa ramana foarte ridicat in saptamanile urmatoare, deoarece statele se lupta pentru a elimina intarzierile si mai multe companii concediaza lucratori”, a spus Joseph Briggs, economist la Goldman Sachs din New York. „In prezent estimam 20 de milioane de solicitari suplimentare de somaj pana la sfarsitul lunii mai, dupa care ne asteptam ca noile cereri sa scada la niveluri in concordanta cu recesiunile anterioare.”

Citeste si articolul :   Lipsa acuta de locuri in ATI, infirmata de realitatea din teren

Economistii estimeaza ca economia americana a scazut cu pana la 10,8% in primul trimestru, cea mai puternica scadere a produsului intern brut din 1947.

.

Autor