Comisia Europeana majoreaza avansurile la platile directe acordate fermierilor

Pentru a creste fluxul de lichiditati al fermierilor, Comisia Europeana va majora avansurile la platile directe (de la 50% la 70%), respectiv platile pentru dezvoltare rurala (de la 75% la 85%), informeaza un comunicat.

Comisia Europeana a adoptat joi doua masuri de sprijinire a sectorului agroalimentar, care vor spori fluxul de lichiditati al fermierilor si vor reduce sarcina administrativa atat pentru autoritatile nationale si regionale, cat si pentru fermieri, in aceste momente deosebit de dificile.

Fermierii vor incepe sa primeasca aceste avansuri de la jumatatea lunii octombrie. Pentru mai multa flexibilitate, statele membre vor putea sa efectueze platile catre fermieri inainte de finalizarea tuturor controalelor la fata locului.

Publicitate

A doua masura adoptata astazi reduce, de la 5% la 3%, numarul de controale fizice, la fata locului, privind eligibilitatea pentru partea principala a bugetului politicii agricole comune (PAC). In circumstantele actuale exceptionale, este esential sa se reduca la minimum contactele fizice intre fermieri si inspectori. Comisia ofera, de asemenea, mecanisme de flexibilitate in ceea ce priveste calendarul controalelor. Statele membre vor putea sa utilizeze surse alternative de informare pentru a inlocui vizitele traditionale la ferme (de exemplu, imagini prin satelit sau fotografii geoetichetate pentru a dovedi ca investitiile au avut loc).

Publicitate

Autor

Autor: Drimboi Petre

Petre este editor al ziarului online fabricatinromania.info si a studiat jurnalismul. Are o experienta de 4 ani. S-a evidentiat ca jurnalist in proiectul stiriactuale.net. Este pasionat de politica, sport si sanatate. A lucrat pe teme de stiri, politica, sanatate si sport.