Spania are 177.633 de bolnavi de COVID-19 si 70.853 de vindecati. Un numar de 4.813 oameni au fost vindecati de coronavirus intr-o singura zi. De la inceputul saptamanii masurile de izolare au inceput sa fie ridicate.
Spania implineste o luna de la declararea starii de urgenta, iar de la inceputul saptamanii masurile de izolare au inceput sa fie ridicate. Madridul considera ca a trecut de nivelul critic al epidemiei de Covid-19 si anunta in fiecare zi, mii de oameni vindecati. Patru din zece oameni bolnavi de COVID-19 in Spania este considerat vindecat.
Varful pandemiei de COVID-19 din Spania a fost inregistrat pe 31 martie, cand 9.222 de oameni au fost testati pozitiv. Pe 2 aprilie era inregistata si cea mai neagra zi, cu 950 de morti.
La nici o saptamana dupa asta, pe 8 aprilie, Spania declara 4.813 oameni vindecati.
Publicitate
Si, in vreme ce numarul mortilor si al celor infectati a inceput sa scada constant, numarul celor vindecati s-a mentinut ridicat.
De la inceputul lunii si pana acum, doar in patru zile nu a fost atins pragul de 3.000 de vindecati de COVID-19, totalul depasind 70.000 de oameni.
La fel ca in restul lumii, toate tratamentele pentru COVID-19 sunt experimentale. Medicii folosesc tot ce se poate pentru a-si salva de la moarte pacientii.
In Catalonia, la frontiera cu Franta, regiune puternic lovita de pandemie, seful sectiei de terapie intensiva a unui spital spune ca foloseste hidroxiclorochina, in ciuda polemicilor despre acest medicament.
„E un comportament mai mult sau mai putin curajos referitor la acest medicament. In spitalele din Barcelona este important sa folosim acest medicament, pentru ca in fata acestei boli ne spunem ca trebuie sa facem ceva. E poate mai putina retinere in a utiliza acest medicament. Alergam dupa boala, nu inaintea ei, deci trebuie sa luam decizii complicate. Sigur este ca avem o boala care avanseaza foarte repede si ca avem poate mijloacele de a imbunatati supravietuirea la boala. Pe de alta parte, eu cred intr-o medicina stiintifica, cu dovezi. Si este complicat, nu am cheia pentru acest subiect”, a declarat medicul Miguel Barcelo pentru France Culture.
Medicul a mai spus ca este o boala pe care toti medicii trebuie sa o priveasca cu umilinta si ca niciodata nu a putut pune un prognostic atunci cand un pacient a ajuns la spital in stare grava.
Tineri sau batrani, cu totii au reactionat diferit in fata bolii.
Miguel Barcelo crede si ca nu este sigur ca, odata vindecati, pacientii sunt imuni daca au dezvoltat anticorpi.
In aceste conditii, medicul spune ca ar fi mai indicat sa se foloseasca termenul „criterii de iesire din izolare”, decat de „vindecare”.
Autoritatile spaniole, la fel ca si cele franceze, considera ca trebuie sa se astepte cel putin opt zile de la primele simptome si 48 de ore de la disparitia febrei pentru a se permite iesirea din izolare.
Acest lucru poate fi facut doar cu obligatia purtarii unei masti inca cel putin sapte zile, pentru a evita ca un bolnav sa transmita boala dupa externare.
Aceste criterii nu sunt clare, iar decizia medicilor poate fi subiectiva.
Stabilirea diagnosticului „vindecat” ramane neclara si in conditiile in care durata de incubatie a virusului este diferita, la unii pacienti ajunge la 14 zile, simptomele sunt diverse, iar testele nu sunt fiabile.
Medicul spune ca a gasit, nu de putine ori, teste fals negative si chiar de mai multe ori. Asa ca, nici macar cand testele sunt negative sau nu exista semne clinice, nu poate fi sigur ca un bolnav este 100% vindecat.
Publicitate