Traian Basescu cere „repornirea economiei, acum” si propune un plan masiv de investitii: „Ce zici Ludovice?

Fostul presedinte Traian Basescu cere repornirea economiei. Mesajul a fost postat pe pagina sa de Facebook.

“Repornirea economiei! Acum!!!!!

O repornim o repornim, dar marea problema este cine cumpara.

Vrea cineva sa cumpere superbul nou model Ford produse la Craiova ? Nu stim.

Publicitate

Vrea cineva sa cumpere acum autoturisme Dacia? Nu stim.

Vrea cineva sa cumpere pompele de extractie titei produse de americanii de la Lafkin la Ploiesti ? Nu stim, mai ales ca pretul titeiului a fost pur si simplu prabusit de acest virus perfid.
Dar ce Dumnezeu stim noi acum cand s-au suspendat pentru cateva luni toate restrictiile bugetare impuse de

Pactul de Stabilitate si Crestere?

Ce stim noi acum cind putem imprumuta oricat numai sa repornim activitatea economica?
Uite ce cred eu ca ar trebui facut pentru relansarea economiei, fara sa am grija celor de la Ford, Dacia sau Lafkin care au un management suficient de profesionist pentru a reporni singure atunci cand vor putea sa vanda.

As relansa economia prin finantarea unor proiecte de dezvoltare. Daca in 2010 UE ar fi ridicat macar si temporar restrictiile de deficit bugetar, limitele gradului de indatorare si ar fi dat statelor dreptul de a da garantii de stat fara limite un astfel de program as fi lansat in cateva saptamani:

1.As imprumuta 8 miliarde Euro de la BEI si as relansa proiectul autostrazii Transilvania. De ce acest proiect ?

Citeste si articolul :   565 de noi cazuri de COVID in ultimele 24 de ore, s-au inregistrat 38 de decese

pentru ca am proiecte de executie pe tronsoane de la Brasov pana la Bors.

pentru ca sunt viaducte, poduri si tronsoane de autostrada incepute si abandonate si care se degradeaza in lipsa finalizarii.

Licitatie? Exclus! Atunci cand a fost lansat proiectul, Ministerul Transportului a avut evaluarea pretului pe kilometru calculat de comisia ministerului. As actualiza pretul cu inflatia, as adauga un profit de 10 la suta si as atribui lucrarea prin negociere directa pe tronsoane numai constructorilor romani. Pentru ca pana la la criza de dragul atribuirii lucrarilor numai firmelor straine distrugand constructorii romani, din imprumut as plati datoriile statului fata de constructori.

In costul lucrarii as introduce un cost mediu al fortei de munca de 1500 Euro net pe salariat in constructii.
As garanta credite pentru capital de lucru necesar reluarii activitatii IMM-urilor care fac productie de componente necesare contractorilor principali.

Este singura solutie ca romanii care au revenit in tara si au lucrat ca si constructori sa ramana in tara.

2.As imprumuta 3 miliarde de Euro de pe piata internationala si as incredinta TRANSGAZ sarcina de a extinde reteaua de distributie gaze naturale pentru populatie antrenand forta de munca si comenzi pentru industrie.

3.As imprumuta 10 miliarde de Euro intr-un credit sindicalizat BEI/RERD/BM pe care i-as pune la dispozitia ANIF pentru decolmatarea canalelor de irigatii repararea sistemelor de pompare, achizitia de sisteme fixe si mobile de irigatii si as furniza gratuit apa timp de trei ani in zonele afectate de seceta.

Citeste si articolul :   Coronavirus in Romania: 4.064 cazuri noi si 69 de decese.

4.As imprumuta 4 miliarde de Euro si as construi 8 – 10 centre de colectare legume, fructe si zarzavaturi pe care le-as construi in marile bazine legumicole si producatoare de fructe. Cu siguranta aceasta este formula ca si productia romaneasca de legume, fructe si zarzavaturi sa ajunga in marile lanturi de vanzare. Niciodata

Hipermarketurile nu vor achizitiona produse de pe marginea drumului.

Lansarea unui program de asemenea dimensiuni va antrena masiv forta de munca in mod direct dar si un enorm numar de IMM-uri , firme de transport industrial, companii de transport persoane, firme de catering, capacitati de cazare de una doua stele/margarete.

Toate aceste IMM-uri si intreprinderi familiale vor trebui sa aibe acces la credite garantate de stat sau credite cu dobanda subventionata. Nu in ultimul rand, din cele 3,1 miliarde Euro parte din bani vor fi utilizati pentru spitale, plata somaj tehnic si finantare IMM-uri.

Dar nu este suficient. Trebuie sa existe bani lichizi pe piata si aici sunt cateva lucruri care trebuiesc facute si anume:

1.Banca National trebuie sa asigure lichiditati aproape nelimitate pe piata prin:

a.Reducerea provizioanelor bancilor comerciale;

b.Prin ce a facut BCE in timpul lui Draghi si continua acum Lagard, sau daca pare mai nobil urmand exemplul Rezervei Federale. Stiu ca nu place NOBILILOR de la BNR, dar va trebui facut. Si guvernul si firmele si de ce nu si populatia vor avea nevoie sa imprumute bani multi.

Citeste si articolul :   De ce se inchid magazinele la ora 18. Raed Arafat a facut anuntul

2.Guvernul va fi principalul flamand de pe piata. Va trebui sa inceapa prin a imprumuta bani in primul rand de la populatie. Vor trebui facute emisiuni mari eventual cu titluri nenominale si cu drept de achizitie nelimitat. Pana la urma, moral sau imoral si banii de la saltea sunt bineveniti in timp de criza.

Ce zici Ludovice? Sa stii ca eu idei mai am. Dar tu…poti?”, scrie fostul presedinte pe pagina sa de Facebook

Publicitate

Publicitate

Autor

Autor: Drimboi Camelia

Drimboi Camelia este redactor sef al ziarului online fabricatinromania.infoEditor cu mare experienta in alegerea celor mai bune stiri pentru cititori. Pasionata de astrologie, horoscop, bucatarie, retete culinare, showbiz, vedete, sanatate, evenimente politice recente, are o vasta experienta redactionala, lucrand pentru proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online samd ). Specializată în continut video, a fost social media manager pe cele mai mari pagini de Facebook din Romania, generand continut valoros cu engagement masiv si milioane de vizualizari. A lucrat pe teme de alimentație, sănătate, știrile zilei, politică, naturiste.

Comentariile sunt închise.