Romanii care nu sunt fermieri, dar au o casa cu gradina la tara sau o livada pentru consumul propriu, nu beneficiaza de aceleasi prevederi ca producatorii agricoli

Romanii care nu sunt fermieri, dar au o casa cu gradina la tara sau o livada pentru consumul propriu, nu beneficiaza de aceleasi prevederi ca producatorii agricoli, explica pe canale oficiale Ministerul Afacerilor Interne.

Doar fermierii si cei care isi castiga traiul din agricultura se pot deplasa pentru fectuarea lucrarilor agricole de sezon, in timp ce romanii care detin case, gradini sau livezi la tara sunt sanctionati daca parasesc locuinta pentru a se ingriji de acestea, avand in vedere ca astfel de deplasari nu reprezinta o urgenta, potrivit MAI, conform procedurilor legate de starea de urgenta cauzata de COVID-19.

Cei care au livezi pentru consumul propriu si se deplaseaza ca sa le ingrijeasca risca sa fie amendati

Intrebare: Intentionam sa plecam la casa batraneasca unde avem o plantatie proprie de pomi fructiferi pentru a face taierile si stropirea de primavara. Casa se afla la 500 km de Bucuresti. Trebuie sa plecam si eu si sotul si automat si copii (minori amandoi). Ce trebuie sa bifam pe Declaratie pentru a nu avea probleme? Exista vreo restrictie a deplasarii?

Publicitate

Raspuns MAI: Conform Ordonantelor Militare nr. 3 si nr. 4 este permisa deplasarea persoanelor, fara a fi specificata o distanta anume, pentru activitati agricole. Aceasta exceptie a fost introdusa, in principal, pentru a veni in sprijinul producatorilor agricoli si al persoanelor care obtin din activitatile agricole unicul sau principalul venit si nu pentru a fi folosita ca pretext pentru a efectua deplasari de catre orice persoana care are in proprietate un teren. Reamintim ca nerespectarea prevederilor Ordonantelor Militare se sanctioneaza contraventional.

ATENTIE! Precizarile MAI fac referire la cetatenii care nu sunt fermieri, producatori agricoli. Pentru acestia, deplasarile in scopul efectuarii lucrarilor agricole se pot face fara restrictii, in baza declaratiei pe proprie raspundere sau a adeverintei eliberate de catre angajator, explica agrointel.ro.

Publicitate

Autor

Autor: Drimboi Petre

Petre este editor al ziarului online fabricatinromania.info si a studiat jurnalismul. Are o experienta de 4 ani. S-a evidentiat ca jurnalist in proiectul stiriactuale.net. Este pasionat de politica, sport si sanatate. A lucrat pe teme de stiri, politica, sanatate si sport.

Comentariile sunt închise.