Mihaela Bilic: ”Este alimentul-medicament. Puternic antioxidant, face minuni pentru creier si abunda in minerale”

Mihaela Bilic, celebra nutritionista si scriitoare de succes, a impartasit cu urmaritorii sai inca o data beneficiile unui desert recomandat iata de insusi medicul nutritionist.

De ce recomanda Mihaela Bilic cu atata caldura ciocolata neagra? Fiindca, asa cum spune dumneaei, patratelele acestea amarui ne fac sa vedem viata in roz.

Povestea ciocolatei incepe cu mult inainte de Hristos, odata cu aparitia arborelui de cacao, insa abia acum 3000 ani putem vorbi de o cultura propriu-zisa, facuta de maiasi. In Europa arborele devine cunoscut abia in 1735, cand botanistul Karl von Linne il boteaza “Theobroma cacao” (adica “bautura zeilor”), datorita virtutiilor care i se atribuiau inca din era precolumbiana. Tot el spunea ca “bobul de cacao este un fenomen unic al Naturii – niciodata nu vom gasi atatea calitati reunite intr-un fruct atat de mic.

Miraculosul bob de cacao are o poveste interesanta inca de la geneza: un arbore de cacao face pana la 500 flori pe an, insa doar 1-2% dintre ele se vor transforma in fruct – o pastaie care are forma unui balon de rugby si contine 30-50 boabe de cacao. Intr-un an, un arbore de cacao nu poate produce mai mult de 0,5- 2kg de astfel de boabe pretioase.

Cum de a reusit acest bob negru si amar adus de Cristofor Columb din America de Sud, sa cucereasca o lume intreaga? Timp de doua secole ciocolata fost consumata sub forma lichida si abia dupa 1900 a fost transformata intr-un produs solid, pentru care se spunea ca “merita sa-ti vinzi sufletul diavolului.

Din punct de vedere nutritiv boabele de cacao contin 50-57% grasimi (unt de cacao), 12%fibre si 5-7% proteine. Din acest unt de cacao, amestecat cu pulbere de cacao, zahar, vanilie, lapte si alte mirodenii, ia nastere ciocolata.

Insa nu macronutrientii dau valoare ciocolatei, ci oligoelementele precum minerale, amine cu efect euforizant si alcaloizi cu efect stimulant. Ciocolata neagra poseda o actiune antioxidanta iesita din comun datorita polifenolilor ce pot reprezenta 12-48% din greutatea bobului de cacao.

Un singur patratel de ciocolata neagra cu 70% cacao contine de 2 ori mai multi polifenoli decat un pahar de vin rosu si are un efect antioxidant identic cu o ceasca de ceai verde corect infuzat.

Citeste si articolul :   Pentru ce se foloseste vitamina D?

Iar cand spui “antioxidant”, spui protectie impotriva bolilor si a imbatranirii (inclusiv cea cerebrala), scaderea riscului de cancer si a incidentei bolilor cardiovasculare.

Si asta nu e tot! Ciocolata are efecte psiho-stimulante si tonifiante, datorita unui compus asemanator cafeinei, numit teobromina. Pe langa ea, in bobul de cacao mai gasim:

-cantitati mari de minerale (magneziu, potasiu, fier, fosfor, crom), esentiale pentru functionarea sistemului nervos

-fenilalanina si feniletilamina, substante care ne fac sa ne simtim “in al 9-lea cer”, cresc nivelul endorfinelor si actioneaza similar unui antidepresiv;

-anantamida, un compus care stimuleaza receptorii cerebrali si produce stare de bine, bucurie, placere extrema si euforie.

Ciocolata are un efect paradoxal: induce o stare de bine, de liniste si relaxare, dar in acelasi timp trezeste simturile, are proprietati tonice si dinamizante, adica este un afrodisiac.

Cu o portie de 20g/zi de ciocolata cu minim 70% cacao putem asigura organismului un aport de substante esentiale pentru starea lui de bine – cateva patratele amarui care ne protejeaza organismul de tot ce e rau si ne fac sa vedem viata in roz.

Citeste si articolul :   Cum se imbunatateste digestia fara medicamente speciale

P.S. Pentru cei care vor sa stie cate calorii are ciocolata, am sa le spun ca nu conteaza, la asa o “doza” este mai degraba medicament, decat aliment, conchide Mihaela Bilic in spatiul virtual, potrivit doctorulzilei.ro.

Publicitate

Autor

Autor: Cioabla Roxana

Roxana este editor al ziarului online fabricatinromania.info. Cu o experienta de peste 3 ani in jurnalism, a lucrat in mai multe proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online, retete.live, doctorandreilaslau.com. Este pasionata de astrologie, bucatarie si vedete.