Virusolog roman cu experienta la Harvard, vesti bune despre coronavirus:

Virusologul roman cu experienta la Harvard, Mihnea Bostina, a dat detalii importante despre pandemia de COVID-19 si evolutia ei, din tata care trece cu brio peste aceasta criza.

“Este clar ca principala metoda de transmisie este prin picaturile mari de saliva eliminate prin stranut sau tuse. Acestea se depun rapid pe obiecte, unde virusul este inca infectios de la cateva ore la o zi. Exista insa o serie de date care par sa indice alte doua moduri de transmisie, care insa probabil nu joaca un rol important. In primul rand, a existat un articol care a demonstrat multiplicarea virusului in tractul gastro intestinal – ceea ce ridica problema transmisiei fecal-orale.

Dar mai grav decat asta, incep sa se adune observatii care par sa sustina transmiterea prin aerosoli, adica prin picaturi de saliva de dimensiuni mult mai mici capabile sa ramana in suspensie timp mult mai indelungat si care pot fi usor inhalati. Daca se adevereste ca transmisia prin aerosoli are un rol, chiar minor, inseamna ca strategia pentru dezinfectie va trebui recalibrata”, a declarat Mihnea Bostina potrivit antena3.ro.

Citeste si articolul :   Catalin Morosanu, despre tanarul care s-a dus calare sa-si vada sotia care a nascut: ”O lectie de iubire pe care niciun virus...

”Putem fi foarte optimisti in aceasta privinta. In ianuarie, cand Organizatia Mondiala a Sanatatii a solicitat guvernelor cateva zeci de milioane de dolari pentru gestionarea crizei care se preconiza, a primit raspunsuri foarte rezervate de la guvernele din intreaga lume si doar o mica fractie din suma ceruta. In doar cateva saptamani insa, intreaga situatie a capatat cu totul alte proportii.

Publicitate

Cel mai probabil vom avea mai multe vaccinuri care vor functiona. Iar calendarul care va fi urmat in acest caz va fi unul inedit. In mod normal, dezvoltarea unui vaccin dureaza ani si ani, iar lucrurile nu pot fi comprimate in mai putin de 18 luni: e nevoie de peste un an pentru testarea vaccinului la care trebuie adaugata perioada necesara producerii pe cale industriala a sute de milioane de doze.

Dar, evident, nu traim vremuri normale. Exista o mobilizare financiara extraordinara din partea comunitatii internationale si probabil se va trece la producerea de cantitati mari pentru cei mai promitatori candidati chiar inainte de aprobarea oficiala pentru utilizare. Chiar daca asta va insemna zeci si sute de milioane de dolari irosite – se pot castiga cateva luni bune in aceasta cursa. In concluzie exista sanse ca pentru urmatorul sezon rece in emisfera nordica sa avem un vaccin disponibil

Autor

Autor: Drimboi Camelia

Drimboi Camelia este redactor sef al ziarului online fabricatinromania.infoEditor cu mare experienta in alegerea celor mai bune stiri pentru cititori. Pasionata de astrologie, horoscop, bucatarie, retete culinare, showbiz, vedete, sanatate, evenimente politice recente, are o vasta experienta redactionala, lucrand pentru proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online samd ). Specializată în continut video, a fost social media manager pe cele mai mari pagini de Facebook din Romania, generand continut valoros cu engagement masiv si milioane de vizualizari. A lucrat pe teme de alimentație, sănătate, știrile zilei, politică, naturiste.