Sindicatele din Educatie cer inghetarea anului scolar. ”Guvernul va trebui sa isi asume riscul ca anul scolar sa fie inghetat”

Sindicatele din Educatie au avut o reactie dura dupa ce prim-ministrul Ludovic Orban a anuntat somajul tehnic in randul bugetarilor. Se pare ca acestea propun inghetarea anului scolar.

Se propune inghetarea anului scolar?

Potrivit Antena3, sindicatele din Educatie au avut o reactie acida, dupa ce Ludovic Orban a anuntat ca bugetarii vor intra in somaj tehnic.

Guvernul va trebui sa isi asume riscul ca anul scolar sa fie inghetat daca trimite profesorii in somaj tehnic 15 zile pe luna”.

Publicitate

Presedintele FSLI, Simona Hancescu a precizat ca sindicatele cauta solutii pentru incheierea anului scolar cum se cuvine, fara a se pune problema inghetarii anului scolar.

Dar, faptul ca prim-ministrul a anuntat ca bugetarii vor intra in somaj tehnic, a starnit reactii dure din partea sindicatelor Educatiei.

Somajul tehnic in invatamant duce la posibilitatea inghetarii anului scolar. Cum sa puna profesorii note, trebuie sa se dateze si examenele nationale. Cum sa fie toate cadrele didactice conectate daca se intra in somaj tehnic”, a spus Simion Hancescu, presedintele FSLI.

Somaj tehnic pentru bugetari

Ludovic Orban a miercuri seara ca Guvernul ca ia in calcul un mecanism nou de somaj tehnic, urmand sa fie finalizat sub forma unei ordonante de urgenta.

„Angajatii sunt ganditi in cele doua parti egale, fiecare parte sa poata sa mentina functionalitatea institutiei publice, si jumatate din angajati lucreaza 15 zile, restul de 15 zile urmand sa fie intr-o forma de somaj tehnic, platiti la fel cum se plateste somajul tehnic, cu 75%. Restul de 15 zile vin la munca ceilalti care au stat in somaj tehnic perioada respectiva. Asta este mecanismul pe care l-am gandit„, a spus Orban.

Conform acestuia, cei trimisi in somaj tehnic pentru doua saptamani, vor primi 75% din salariul brut de incadrare.

De asemenea, prim-ministrul a precizat ca in perioada de 15 zile, daca va exista o persoana infectata, functionalitatea institutiilor publice poate fi asigurata de ceilalti angajati, scrie redactia.ro.

Autor

Autor: Drimboi Camelia

Drimboi Camelia este redactor sef al ziarului online fabricatinromania.infoEditor cu mare experienta in alegerea celor mai bune stiri pentru cititori. Pasionata de astrologie, horoscop, bucatarie, retete culinare, showbiz, vedete, sanatate, evenimente politice recente, are o vasta experienta redactionala, lucrand pentru proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online samd ). Specializată în continut video, a fost social media manager pe cele mai mari pagini de Facebook din Romania, generand continut valoros cu engagement masiv si milioane de vizualizari. A lucrat pe teme de alimentație, sănătate, știrile zilei, politică, naturiste.