Ministrul Apararii dezvaluie adevarata situatie de la Spitalul din Suceava: Vreau sa fie foarte clar, acest spital nu a fost militarizat

Ministrul Apararii Nationale, Nicolae Ciuca, sustine ca Spitalul Suceava se afla intr-o situatie grava iar conducerea militara a fost pusa de catre ministrul Sanatatii, Nelu Tataru, pentru a lua masuri urgente si a rezolva criza generata de virusul Covid-19: „Acolo este o lupta contra cronometru pentru salvarea de vieti”.

„Problema spitalelor afectate in mod sistemic de raspandirea infectiilor cu COVID-19 in randul personalului medical este una grava, de maxima urgenta si care cere masuri ferme, radicale si imediate.

Am raspuns, de aceea, cu maxima promptitudine, solicitarii ministrului sanatatii, de a contribui cu personal medical militar si nu numai, la rezolvarea situatiei foarte grave de la Spitalul din Suceava.

Vreau sa fie foarte clar: acest spital nu a fost MILITARIZAT, nu a trecut in subordinea MApN, nu a fost transformat intr-o cazarma, iar personalului medical de acolo nu i s-a cerut sa transforme in soldati care sa execute fara cracnire ordinele.

Publicitate

Situatia de la Spitalul din Suceava poate fi vazuta ca aceea a unei nave surprinsa de o furtuna catastrofala. Nava s-a lovit de stanci si a inceput sa ia apa, se afla in deriva, fara motoare, fara carma, fara capitan, iar la posturi cu mai putin de 10% dintre marinari. Peste toate acestea, la bordul navei se manifesta mocnit si un incendiu. Pentru cine crede ca exagerez, poate sa vada aici marturia unui medic militar aflat la fata locului.

Intr-o situatie ca aceasta, nu este timp pentru alte discutii decat acelea despre masurile urgente care se pot lua: aducerea la bord a unui capitan si a unei echipe care sa poata tine nava pe linia de plutire si sa o scoata din furtuna. Pentru asta, capitanul chemat trebuie sa ia masuri urgente pentru stingerea focului si evacuarea apei, sa aduca de pe alte nave o parte din echipaj si sa-l recupereze pe cel ramas la bord, sa repuna in functiune sistemele esentiale ale navei si sa duca nava in siguranta, departe de pericol.

Despre asta este vorba la Suceava. Acolo este o lupta contra cronometru pentru salvarea de vieti”, a scris Nicolae Ciuca pe Facebook.

Citeste si articolul :   Mesajul de pe patul de spital al unui tanar bolnav de coronavirus la 29 de ani. „Ma simteam invincibil, la inceput nu am dat importanta virusului”

Ministrul Apararii sustine ca militarii care si-au sumat, temporar, conducerea unitatii sanitare, au misiunea de a readuce spitalul in zona de siguranta.

„Un spital care avea mai putin de 10% din personalul medical apt de munca. Un spital care a inregistrat un numar extrem de mare de infectari si, din pacate, si un numar foarte mare de decese.

Trebuie sa stiti ca una dintre primele masuri pe care le-au luat managerii numiti la Suceava a fost aceea de a aduce in acest spital 20 de cadre medicale militare (10 medici si 10 asistenti medicali), care s-au oferit voluntar de la Spitalul Militar din Cluj si care au asigurat reluarea activitatii in sectiile esentiale ale spitalului. In paralel, Spitalul Militar din Iasi a preluat tratarea cazurilor non-COVID pe care spitalul din Suceava nu le mai poate trata.

Redresarea Spitalului Judetean Suceava este esentiala pentru lichidarea focarului de infectie din oras si din apropierea sa. Totodata, spitalul trebuie repus in functiune nu doar pentru pacientii cu Covid-19 ci si pentru a asigura tratamente de specialitate pentru intreg judetul.

Masurile de sprijin pentru acest spital nu sunt singurele pe care Armata Romaniei le-a luat acolo. Avem efective importante care contribuie la actiunile de decontaminare a spatiilor spitalului si principalelor strazi din oras, sunt militari care actioneaza alaturi de efectivele MAI in misiuni de ordine publica pentru supravegherea respectarii restrictiilor de circulatie, avem militari care distribuie produse de stricta necesitate in judet”, a mai scris ministrul.

Publicitate

Nicolae Ciuca sustine ca in acest moment, cel mai grav ar fi ca un astfel de caz sa fie politizat.
„Revenind la Spitalul Judetean Suceava, unul dintre cele mai mari spitale din Moldova, subliniez din nou ca aici virusul s-a raspandit fulgerator printre personalul medical si pacienti. Multe vieti au fost pierdute. Importanta este acum nu scoaterea navei din exemplul nostru din furtuna si mai putin aspectele secundare. Orice alte discutii, mare parte dintre ele firesti si justificate in vremuri normale, ar trebui sa astepte.

Citeste si articolul :   Grupulul de Comunicare Strategica, anunt de ultima ora: 57% dintre pacientii infectati cu coronavirus sunt tineri. Femeile sunt in numar mai mare decat barbatii

Cel mai grav ar fi acum sa politizam un astfel de caz. Am vazut multe luari de pozitie, pe acest subiect, in randul politicienilor si al altor analisti sau formatori de opinie. Desi este evident ca pandemia COVID-19 nu are culoare politica, sunt sigur ca astfel de pareri vor mai fi auzite. Nu le poate interzice nimeni sa-si spuna parerea. Si nu este problema mea sa judec competenta unor astfel de opinii si verdicte.

Am vazut si multe luari de pozitie din randul personalului spitalului, in mod deschis, sau prin opinii anonime. Aici sunt de facut cateva precizari. Acesti oameni au trecut printr-un stres extrem. Viata lor, a familiilor lor si a pacientilor lor a fost pusa in pericol. Strigatele lor de ajutor, teama pe care o au pentru ceea ce se intampla in prezent si temerile pe care le au pentru viitor sunt de inteles, sunt de auzit si sunt de luat in seama”, sustine Ciuca.

Ciuca: In lipsa unor masuri ferme, s-ar pierde in continuare vieti
Ministrul Apararii sustine ca in lipsa unor masuri ferme, Spitalul Suceava „nu ar putea reveni pe linia de plutire si s-ar pierde in continuare vieti, care ar fi putut fi salvate.

„De aceea, cred ca cei care trebuie sa vorbeasca si sa explice ce se intampla la Spitalul Judetean din Suceava si cum poate reveni aceasta institutie la menirea sa fireasca, aceea de a salva vieti, sunt cei care actioneaza acolo.

Insa trebuie sa intelegem ca momentele acestea sunt mai putin pentru vorbe, pentru explicatii si mult mai mult pentru fapte, pentru masuri urgente. Nu putem cere conducerii temporare a acestui spital sa stea in dezbateri, in talk-show-uri si in interviuri interminabile.

Numai ieri au fost aproape 40 de solicitari de interviuri in direct pentru conducerea spitalului. Sigur, este important ca opinia publica sa inteleaga ce masuri se iau acolo, dar nu le putem celor care si-au asumat misiunea de redresare a spitalului sa faca asta de la microfon. Misiunea lor este clara: salvarea spitalului, protejarea sanatatii celor care, desi epuizati si coplesiti, isi fac datoria cu eroism si devotament, si, cel mai important, salvarea pacientilor.

Citeste si articolul :   Medicul Gabriel Diaconu: ”De fapt, Romania are astazi mii de persoane care sunt infectate deja”

Echipa care si-a asumat aceasta enorma responsabilitate a readucerii increderii la Spitalul Judetean Suceava este formata din oameni competenti si care stiu ce inseamna sacrificiul si daruirea. Am toata increderea ca vor reusi, iar noi vom face tot ceea ce va depinde de noi pentru a-i sprijini.

O alta echipa de medici si cadre militare si-a asumat o misiune la fel de grea, la Spitalul din Deva. Vor fi, probabil, si alte astfel de solicitari.

Iata ca, in momente ca acestea, pentru care nimeni din lume nu ar fi putut fi pregatit pe deplin, sunt oameni in Romania care isi asuma fara ezitare destinele si juramintele pe care le-au depus: acela de credinta fata de Tara si Juramantul lui Hipocrate. Medicii militari nu pot face minuni, dar puteti conta ca vor face tot ceea ce va depinde de ei pentru a-si pune competentele si propria viata in slujba semenilor lor”, a mai precizat ministrul, potrivit huff.ro

Publicitate

Autor

Autor: Drimboi Camelia

Drimboi Camelia este redactor sef al ziarului online fabricatinromania.infoEditor cu mare experienta in alegerea celor mai bune stiri pentru cititori. Pasionata de astrologie, horoscop, bucatarie, retete culinare, showbiz, vedete, sanatate, evenimente politice recente, are o vasta experienta redactionala, lucrand pentru proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online samd ). Specializată în continut video, a fost social media manager pe cele mai mari pagini de Facebook din Romania, generand continut valoros cu engagement masiv si milioane de vizualizari. A lucrat pe teme de alimentație, sănătate, știrile zilei, politică, naturiste.