Rusia anunta ca va incepe sa testeze pe oameni un vaccin impotriva noului coronavirus: “Grupurile de voluntari au fost deja create. Am primit peste 300 de candidaturi”

Directorul unui important centru de cercetari medicale din Rusia a transmis ca laboratorul sau este pregatit sa testeze pe oameni vaccinuri experimentale impotriva noului coronavirus incepand din luna iunie.

Rinat Maksiutov, aflat la conducerea Centrului de Stat pentru Cercetare in Virusologie si Biotehnologie, cunoscut sub numele de Vektor, a declarat in timpul unei reuniuni televizate la care au participat presedintele Putin si directorii principalelor centre de cercetare ruse ca preconizeaza o prima faza a unor teste clinice pentru trei vaccinuri incepand din 29 iunie, pe un esantion format din 180 de voluntari.

“Grupurile de voluntari au fost deja create. Am primit peste 300 de candidaturi”, a explicat el in fata presedintelui rus.

Potrivit spuselor sale, cercetatorii din laboratorul sau, aflat in apropiere de orasul siberian Novosibirsk, au dezvoltat prototipuri de vaccinuri bazate pe sase platforme tehnologice. Testele se desfasoara in prezent pe soareci, iepuri si alte animale, urmand ca oamenii de stiinta sa identifice pana in data de 30 aprilie prototipul considerat cel mai promitator.

El a mai spus ca laboratorul Vektor intentioneaza sa realizeze teste pre-clinice pana pe 22 iunie, inainte de testele ce vor fi realizate pe oameni.

Testele ar putea incepe inca din luna mai

Rinat Maksiutov a afirmat ca primele teste pe oameni ar putea fi demarate inca din luna mai, “daca Ministerul Sanatatii va autoriza acest lucru”.

Dupa spusele sale, laboratorul Vektor dispune de tehnologii de producere a unor vaccinuri deja testate pe oameni pentru alte maladii, care pot fi utilizate pentru dezvoltarea unui vaccin impotriva noului coronavirus.

“Avem posibilitatea de a modela vaccinuri pe baza altora deja existente si inregistrate, avand deci posibilitatea de a reduce testele pre-clinice si de a trece la teste clinice”, a declarat ministrul Sanatatii, Mihail Murasko, in cadrul aceleiasi reuniuni.

“Daca actionam cu competenta si intr-o maniera organizata si disciplinata, vom trece peste aceasta etapa dificila din viata tarii noastre cu pierderi minimale”, a declarat la randul lui presedintele Vladimir Putin.

Citeste si articolul :   Unde si cand va fi inmormantata Draga Olteanu Matei

Laboratorul Vektor a desfasurat cercetari secrete asupra armelor biologice in perioada sovietica si detine esantioane de virusuri diverse, de la cel al variolei si pana la Ebola.

Cursa pentru doscoperirea unui vaccin

In acest moment, in lume se lucreaza la peste 20 de vaccinuri, dar primul medicament eficient tot nu va aparea mai devreme de 18 luni.

Una dintre optiuni este un vaccin vector, care foloseste un virus slabit pentru a introduce proteine ale coronavirusului catre sistemul imunitar si a stimula un raspuns.

”Acestea nu se pot multiplica, astfel ca nu exista posibilitatea sa te imbolnavesti cu acest vaccin”, a afirmat profesorul Trevor Drew, directorul Laboratorului Australian pentru Sanatatea Animalelor, unde se realizeaza testele.

Din acel moment, cursa pentru ca vaccinurile sa ajunga pe piata s-ar putea accelera, insa expertii avertizeaza ca tot va dura cel putin 18 luni pentru realizarea tuturor testelor si indeplinirea standardelor, precizeaza stirileprotv.ro.

Autor

Autor: Drimboi Camelia

Drimboi Camelia este redactor sef al ziarului online fabricatinromania.infoEditor cu mare experienta in alegerea celor mai bune stiri pentru cititori. Pasionata de astrologie, horoscop, bucatarie, retete culinare, showbiz, vedete, sanatate, evenimente politice recente, are o vasta experienta redactionala, lucrand pentru proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online samd ). Specializată în continut video, a fost social media manager pe cele mai mari pagini de Facebook din Romania, generand continut valoros cu engagement masiv si milioane de vizualizari. A lucrat pe teme de alimentație, sănătate, știrile zilei, politică, naturiste.