Alexandru Rafila, despre vaccinul antigripal. Cum ajuta in lupta cu COVID-19: Nu este o gluma

Vaccinul antigripal va preveni co-infectia, in toamna sau in iarna, cu virusul gripal si cu noul coronavirus, a declarat, marti, Alexandru Rafila, presedintele Societatii Romane de Microbiologie.

“Vaccinul care probabil o sa fie extrem de solicitat in acest an este vaccinul gripal, care, dincolo de faptul ca previne gripa sezoniera, va preveni ceva care este extrem de ingrijorator: co-infectia, in toamna sau in iarna, cu virusul gripal si cu coronavirus.

Nu este o gluma, este o posibilitate si, din aceasta cauza, cred ca ar trebui sa actionam acum, nu sa asteptam sa ajungem iar in situatia in care numarul mare de imbolnaviri de gripa genereaza un interes pentru vaccin, in momentul in care vaccinul nu mai este disponibil”, a spus Rafila la dezbaterea online “Vaccinarea: ignorata in Romania, solutie pentru a lupta cu epidemiile prevenibile”, citat de Agerpres.

El a spus ca, in contextul pandemiei cu noul coronavirus, este nevoie de o lege a vaccinarii.

Publicitate

“Acum ne gasim in situatie foarte dificila, o urgenta de sanatate publica majora – infectia cu noul coronavirus – si toate sperantele legate de controlul acestei infectii din toate tarile se refera la gasirea unui vaccin care sa opreasca lantul transmiterii. In acest context, as vrea sa aduc in dezbatere o problema de sanatate publica care framanta Romania in subsidiar, se refera la programul national de vaccinare, la imbunatatirea lui si la adoptarea unei legi a vaccinarii care sa ajute la atingerea tintelor OMS – de 95% acoperire vaccinala pentru principale atingene sau vaccinuri, pentru publicul larg, care sunt incluse in acest program”, a explicat Rafila.

Citeste si articolul :   Anamaria Prodan se simte rau, a chemat salvarea

Medicul a mentionat ca in Romania, in ultimii 10 ani, a scazut in mod constant acoperirea vaccinala, adaugand ca exista pericolul reaparitiei unor boli care erau considerate eliminate, precum difteria, tusea convulsiva sau rubeola.

“Daca va aparea un vaccin care sa reuseasca sa elimine infectia cu noul coronavirus ca amenintare la nivel global, cred, sunt convins ca foarte multa lume isi va schimba opinia referitoare la vaccinuri si oamenii vor fi mult mai deschisi sa apeleze la acest serviciu clasic de sanatate publica, care este cel care a dus, pana la urma, la sute de milioane de vieti economisite si la cresterea sperantei de viata in ultimul secol”, a subliniat Rafila.

Alexandru Rafila a mai spus ca vaccinarea este o oportunitate si pentru persoanele adulte si pentru varstnici, mentionand ca, in plina pandemie cu noul coronavirus, exista o recomandare expresa ca persoanele varstnice sa fie vaccinate impotriva infectiilor pneumococice.

“O serie intreaga de afectiuni care apar la persoanele adulte sau la varstnici sunt, pot fi prevenite. Dau un exemplu doar: tusea convulsiva sau infectiile pneumococice. In plina pandemie cu noul coronavirus, exista o recomandare expresa pentru persoanele varstnice, mai ales cele care au comorbiditati, sa fie vaccinate impotriva infectiilor pneumococice. Avem acest produs in Romania, dar cred ca trebuie sa existe un semnal foarte puternic incat aceste produse sa poata sa fie compensate macar partial de catre stat, ca semn de interes pentru preventie si, pe de alta parte, si ca semn de economii pentru Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, pentru ca morbiditatile, morbiditatea produsa de aceste boli, care sunt prevenibile prin vaccinare, costa foarte mult Casa Nationala de Sanatate”, a adaugat Rafila.

Citeste si articolul :   24 de cadre medicale de la Spitalul Militar Bucuresti, infectate cu coronavirus. Medic: Nicio sectie nu va fi inchisa. Contaminarea personalului medical e un risc asumat"

Rafila a mai mentionat ca sistemele de sanatate publica trebuie intarite.

“Situatia la nivel global din acest moment este cea mai complexa, cea mai ingrijoratoare si cu efect nu numai asupra sanatatii, ci si asupra societatilor, economiei, in special, care se inregistreaza de la sfarsitul celui de-al Doilea Razboi Mondial. Asta arata ca sistemele de sanatate publica trebuie intarite, nicidecum nu trebuie neglijate, iar ceea ce s-a intamplat in ultimii ani de descentralizare a sistemului de sanatate publica a fost cu totul o greseala majora. Imi pare bine ca am reusit sa contribuim la pastrarea acestor structuri care erau amenintate cu disparitia datorita unor decizii administrative gresite”, a sustinut acesta, potrivit digi24.ro

Publicitate

Autor

Autor: Drimboi Petre

Petre este editor al ziarului online fabricatinromania.info si a studiat jurnalismul. Are o experienta de 4 ani. S-a evidentiat ca jurnalist in proiectul stiriactuale.net. Este pasionat de politica, sport si sanatate. A lucrat pe teme de stiri, politica, sanatate si sport.