Medicul-erou din Timisoara a dezvaluit secretul reusitei sale: Niciun medic nu a fost infectat, iar bolnavii de coronavirus se vindeca pe banda rulanta

Virgil Musta, medicul-erou din Timisoara, a reusit sa tina piept coronavirusului. Specialistul recunoaste insa ca a impus niste reguli care au fost urmate cu strictete si astfel a reusit sa protejeze si cadrele medicale, dar si pacientii.

„In ultimul timp, am observat din pacate o degringolada totala in multe spitale si institutii medicale, degringolada pe care eu o pun in special pe seama unei lipse de organizare.

Consider ca ar putea fi de ajutor sa impartasesc cate ceva din experienta mea, de altfel cred ca acum este foarte importanta deschiderea si comunicarea intre spitale.

La spitalul la care lucrez (Spitalul de Boli Infectioase Victor Babes din Timisoara), am reorganizat circuitele functionale si modul de lucru. Am stabilit protocoale si reguli noi, care sa protejeze in primul rand personalul medical, dar si pacientii.

Publicitate

Am impartit astfel spatiile spitalului in 3 zone:

1. Zona rosie, cu risc mare de contaminare. Este zona unde personalul medical intalneste pacientii infectati sau potential infectati. Iar in aceasta etapa a pandemiei, cu transmitere comunitara, FIECARE PACIENT TREBUIE CONSIDERAT CA FIIND POTENTIAL INFECTAT. Fiecare zona rosie are la iesire o zona de decontaminare.

2. Zona galbena, cu risc mediu. Este zona unde personalul medical isi desfasoara activitatea birocratica sau zonele de trecere dintre zonele rosii, zone unde ocazional te poti intalni cu un pacient pozitiv pentru un timp scurt sau cu un cadru medical, care din neglijenta nu s-a decontaminat dupa ce a venit din zona rosie.

Citeste si articolul :   Un medic pune punctul pe "I": "Va trebui sa discutam despre “infectiile” vaccinatilor"

3. Zona alba, cu risc scazut de contaminare, in care pacientii nu pot ajunge (zona administrativa, depozit, farmacie, bucatarie etc).
Dupa zonare si stabilirea clara a circuitelor din aceste zone, am stabilit standardul de echipamente cu care fiecare persoana trebuie sa fie echipata si nu am facut diferente intre diferitele categorii de personal medical. TOTI TREBUIE SA BENEFICIEZE DE ACELASI STANDARD DE BIOSECURITATE!

Apoi am reorganizat activitatea pe sectii, dupa urmatoarele principii:

· am impartit personalul in echipe mici, cu un minim de personal, care sa poata desfasura activitatea. Acestia lucreaza in ture. Astfel, daca o persoana dintr-o echipa se contamineaza intra in autoizolare doar acea echipa, deci un numar mic de cadre medicale. Echipa respectiva va fi imediat inlocuita de o alta echipa, activitatea in spital va continua in conditii normale.

· scurtarea timpului de activitate in zona rosie si eficientizarea acesteia. Va dau un exemplu: anterior reorganizarii, medicii intrau la pacienti cu foile de observatie pentru a nota evolutia clinica si valorile T, TA, Pulsoximetria etc. Pentru a evita contaminarea foilor de observatii, medicii intra acum in saloane cu telefoanele deschise, protejate sub echipamentul de protectie si transmit datele obtinute de la pacient unui coleg de afara, prin bluetooth, care noteaza aceste date in foaia de observatie.

Citeste si articolul :   Miracolul vietii in Postul Mare! 40 bebelusi nascuti de mame infectate cu Covid-19 sunt bine

· antrenarea echipelor in echiparea si dezechiparea echipamentului de protectie, manevre care reprezinta risc de contaminare a personalului medical.

· identificarea continua a posibilelor riscuri de contaminare si masuri punctuale.

· am imbunatatit comunicarea dintre noi cei din spital. Nu ne este rusine sa ne recunoastem greselile si lipsurile, tocmai pentru a gasi rapid solutii. Acest lucru a crescut unitatea echipelor si increderea in noi.”, scrie Virgil Musta pe Facebook.

Medicul a reamintit si regulile de protectie impotriva coronaviruslui.

1. Pentru prevenirea contaminarii pe cale aeriana:
· pastrati distanta sociala de peste 2m
· purtati masca
· aerisiti incaperile cat mai des

2. Pentru prevenirea contaminarii prin maini murdare

· NU ATINGETI FATA ( gura, nasul, ochii ) CU MANA, pentru ca numai asa se transmite virusul pe acesta cale. Si pentru ca stiu ca este foarte greu sa scapati de aceste gesturi involuntare, atrageti-va atentia unul altuia (persoane cunoscute) de fiecare data cand faceti aceste gesturi, chiar pana la enervare, pana la disperare si poate asa veti reusi sa evitati una dintre cele mai importante cai de transmitere .

Citeste si articolul :   Verisoara Corneliei Catanga, prima declaratie dupa inmormantarea artistei: „A fost inmormantata ca un caine."

· spalati-va de cat mai multe ori pe maini cu apa si sapun.
· dezinfectati des suprafetele (podele, talpi pantofi, clante, intrerupatoare, telefoane mobile etc).
3. Pentru persoanele din grupele de risc – IZOLARE TOTALA!, a completat medicul.

Publicitate

Autor

Autor: Drimboi Camelia

Drimboi Camelia este redactor sef al ziarului online fabricatinromania.infoEditor cu mare experienta in alegerea celor mai bune stiri pentru cititori. Pasionata de astrologie, horoscop, bucatarie, retete culinare, showbiz, vedete, sanatate, evenimente politice recente, are o vasta experienta redactionala, lucrand pentru proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online samd ). Specializată în continut video, a fost social media manager pe cele mai mari pagini de Facebook din Romania, generand continut valoros cu engagement masiv si milioane de vizualizari. A lucrat pe teme de alimentație, sănătate, știrile zilei, politică, naturiste.