Ludovic Orban, despre OBLIGATIA cetatenilor de a purta masti. Anunt de ultima ora al premierului

Premierul Ludovic Orban a dat asigurari ca “sunt in curs de aducere” in aproape patru milioane de masti in Romania. Echipamentele de protectie vor fi aduse in doua transe egale, una in perioada urmatoare, iar alta in jurul Pastelui. De asemenea, seful Executivului a explicat ca nu ii poate obliga pe romani sa poarte masti cata vreme autoritatile nu pot asigura cantitatea necesara sau achizitionarea acestora la un pret decent.

Ludovic Orban a declarat, duminica seara, ca Romania a luat “foarte multe masuri care nu au fost luate de alte state”, transmite Digi24.

“Incercam sa reducem cat mai mult numarul de cazuri care va aparea in varful epidemiei. Am luat, gradual, foarte multe masuri care nu au fost luate de alte state. Nu noi vorbim de varful epidemiei, ci specialistii, medicii epidemiologi, cei care au experienta, noi trebuie sa tinem cont de ce spun specialistii (…) Noi nu am avut stocuri strategice.

Noi ne-am miscat cu mult inaintea aparitiei primului caz in Romania, am prins o piata internationala nebuna, cu o competitie literalmente acerba, cererea a crescut exploziv. Incepem sa stam mai bine, deja avem contracte care sunt derulate prin Unifarm sau ONAC (…) Avem de primit in urmatoarea perioada o cantintate importanta de masti FFP2 si FFP3. E in curs de aducere in tara a doua milioane de marci si un alt transport, in jur de 19 aprilie, alte doua milioane de masti”, a declarat Ludovic Orban, conform sursei citate.

Premierul a mai precizat ca nu poate impune obligativitatea ca romanii sa poarte masti in spatiul public cat timp nu exista posibilitatea asigurarii numarului necesar de astfel de echipamente, la un pret accesibil.

“Nu pot sa impui aceasta obligativitate atat timp cat nu exista capacitate de protectie si posibilitatea de a achizitiona la preturi decente cantitati de masti necesare. Improvizatiile nu cred ca fac bine. Pentru cetateni cred ca trebuie sa poarte asa numitele masti chirurgicale si care nu sunt pentru intrarea in contact cu persoane care sunt infectate (…) Sigur ca este bine sa se poarte masti, dar noi incercam sa fixam obligatii atunci cand ele pot fi puse in practica”, a mai declarat Orban.

Ludovic Orban, despre slujbele de Inviere interzise din cauza coronavirus. “Restrictiile trebuie respectate si de Paste”

Ludovic Orban a exclus posibilitatea ca slujbele de Inviere sa fie organizate cu participarea credinciosilor. Ceremoniile vor fi transmise online, iar astfel “fiecare casa va fi o biserica a fiecarui roman” anul acesta, de Paste.

Citeste si articolul :   Diana Sosoaca vine cu acuzatii grave dupa excluderea din AUR.

“Restrictiile trebuie respectate si de Paste, mai ales ca varful va fi in jurul sarbatorilor pascale. A fost o solicitare pentru o plimbare a moastelor Sfintei Parascheva in Iasi si Botosani. Am spus ca se poate cu doua conditii: sa nu fie procesiuni si sa nu se opreasca in localitati pentru ca oamenii s-ar fi adunat cu siguranta. Cei mai multi dintre credinciosi sunt oameni de varsta a treia, vulnerabili. Orice crestin traieste Sfanta Sarbatoare a Invierii Domnului, dar fiecare casa sa fie o biserica a fiecarui roman de acest Paste, slujbele sunt transmise online”, a spus premierul.

De asemenea, premierul a transmis romanilor sa aiba incredere ca Guvernul ”va repune Romania in functiune” imediat dupa ce ”pericolul urias” va trece.

“Privatiunile care au fost impuse au fost numai din dorinta de a proteja sanatatea si viata romanilor. Sa aiba rabdare, sa fie responsabili, sa respecte masurile autoritatilor si sa aiba incredere ca imediat ce vom trece de acest pericol urias la adresa romanilor vom repune Romania in functiune”, a declarat Ludovic Orban, duminica seara, la Romania TV.

Autor

Autor: Drimboi Petre

Petre este editor al ziarului online fabricatinromania.info si a studiat jurnalismul. Are o experienta de 4 ani. S-a evidentiat ca jurnalist in proiectul stiriactuale.net. Este pasionat de politica, sport si sanatate. A lucrat pe teme de stiri, politica, sanatate si sport.