In timp ce numarul deceselor persoanelor infectate cu coronavirus continua sa creasca in Marea Britanie, spitalele britanice lucreaza la capacitate maxima pentru a acorda ajutor celor care sunt in stare grava.
Un medic de la terapie intensiva a povestit sub protectia anonimatului intr-un interviu acordat BBC News, realitatea inspaimantatoare provocata de lipsa de suport si de echipamente cu care se confrunta unele cadre medicale din Marea Britanie.
Ei nu au voie sa vorbeasca in public despre aceste probleme, insa, cu toate acestea, un doctor a dat informatii jurnalistilor de la BBC, care i-au schimbat numele si i-au spus dr. Roberts.
Dr. Roberts a descris un spital aflat la limita. Terapia intensiva este deja plina de pacienti cu coronavirus (Covid-19). Toate operatiunile considerate non-urgente, chiar si terapiile de cancer, au fost anulate. Nu exista personal, este lipsa de paturi de ingrijire a celor aflati in stare critica, este lipsa de antibiotice de baza si lipsa de ventilatoare.
Publicitate
Toate acestea, combinate cu incertitudinea iminenta a ceea ce va fi varful scontat, estimat ca va atinge Marea Britanie in jurul valorii de 14-15 aprilie, iar personalul spitalului simte deja tensiunea. Cu toate acestea, nimic nu este la fel de alarmant, in opinia dr. Roberts, ca si faptul ca acesti profesionisti din domeniul medical, care continua sa ingrijeasca pacientii bolnavi critici timp de 13 ore in fiecare zi, trebuie sa apeleze la fabricarea echipamentului personal de protectie (PPE) din pungi de deseuri clinice, sorturi din plastic si ochelari de schi imprumutati.
Si, in timp ce publicul incearca sa pastreze o distanta sociala de doi metri, multor angajati ai NHS (Sistemul National de Sanatate britanic) li se cere sa examineze pacientii suspectati de coronavirus la o distanta de 20 cm – fara protectia corespunzatoare. Cu implicatii potential fatale, dr. Roberts spune ca lucratorii din mai multe departamente din spitalul sau sunt acum atat de tematoari de ceea ce urmeaza, incat au inceput sa pastreze echipamente PPE pentru ei insisi.
“Este vorba despre a fi pragmatic. Asistentele de la UIT (Unitatea de tratament intensiv) au nevoie acum. Ei fac proceduri prin care risca raspandirea virusului. Dar li s-a spus sa poarte lucruri normale, care au gauri in ele si nu ofera niciun fel de protectie. Este gresit. Si de aceea trebuie sa ne punem pe cap pungi de gunoi si sorturi.” – spune Dr. Roberts.
Guvernul a recunoscut problemele de distributie a materialelor, dar spune ca o echipa nationala de aprovizionare, sustinuta de fortele armate, lucreaza in prezent “pentru a livra echipament”.
NHS Anglia a mai anuntat ca peste 1 milion de masti respiratorii pentru fata au fost livrate la 1 aprilie, dar fara a mentiona pe cele de protectie a capului, atat de necesare, sau halatele cu maneci lungi.
Dr. Roberts spune ca spitalul ei nu a primit nimic din partea guvernului si ca materialele pe care le au acum provoaca ingrijorare.
Si in Romania sunt spitale care duc lipsa de materiale de protectie impotriva infectarii cu noul coronavirus.
La sfarsitul lunii martie, o imagine reprezentativa a lipsei de echipamente de protectie din spitale a fost fotografia unui medic de la Spitalul Judetean de Urgenta Craiova, care si-a protejat picioarele cu saci de gunoi lipiti cu leucoplast.
Publicitate