Avertisment dur al unui medic ATI: Mai bine izolat decat intubat, decat sa ai tot felul de aparate care pompeaza si scot aer din tine.

Cei care se plang ca izolarea si distantarea sociala sunt greu de suportat ar trebui sa stie prin ce trece un pacient care ajunge la terapie intensiva. Dorel Sandesc, presedintele Asociatiei de Terapie Intensiva din Romania, a explicat la Digi24 cat de mare poate fi suferinta celor care ajung dependenti de aparate si sonde.

Informatiile sunt dure, dar e necesar sa le stim ca sa intelegem de ce e important sa ne protejam.

“Mai bine izolat decat ventilat sau mai bine izolat decat intubat. Mai bine sa contribuiti la rezultatul acestei lupte stand acasa.

Sa va protejati sanatatea proprie, dar apoi, limitand transmiterea poate evitam varful ala foarte mare care sa sufoce, sa puna genunchiul pe sistemul sanitar.

A ajunge acolo este ceva care e foarte greu de imaginat ca si suferinta pentru un om.

Sa ajungi sa ai introduse in tine tot felul de tuburi, de ace. Peste tot. Un tub de plastic gros cat degetul mare de la mana introdus pe gat pana in trahee prin care sa fii ventilat, catetere venoase introduse la baza gatului, in gat chiar, sa mearga pana in inima. Tot felul de aparate care pompeaza si scot aer din tine. Sonde care se vor introduce pana in plamani sa iti aspire secretiile. Sonde de plastic cu jet de aer negativ, cu aspiratie. Sonda medicala, sonda nazo-gastrica care merge in stomac. Toate acestea fiind in tine. Sa fii intors pe o parte si pe alta.

Citeste si articolul :   In spitalul din Timisoara s-au vindecat 51 din 54 de pacienti cu coronavirus. Ce au facut diferit medicii de aici

Sigur ca da, pacientii primesc calmante, primesc sedative, dar, cu toate acestea suferinta exista si este enorma pentru ca nu poti tine un om in coma profunda. Doar asa, ca nu sufera. Atunci agravez prognosticul. Scad sansele de a fi salvat. Deci tabloul suferintei e deosebit la un pacient grav”, a transmis medicul Dorel Sandesc.

Autor