De ce coronavirusul nu este o simpla gripa sezoniera. Diferentele majore dintre cele doua

Desi intre gripa sezoniera si noul coronavirus exista similitudini legate de simptome, expertii au subliniat ca cele doua sunt total diferite.

COVID-19 se dovedeste mortala in aproximativ 3,5% din cazurile confirmate. In comparatie, gripa sezoniera ucide doar 0,1% dintre pacienti, asa cu relateaza si Science Alert.

“Exista inca o incertitudine considerabila in ceea ce priveste rata de fatalitate a COVID-19 si aceasta variaza probabil in functie de calitatea asistentei medicale locale”, a declarat Francois Balloux, profesor de biologie la University College London.

Dar adevaratul pericol de coronavirus nu este decesul. Expertii spun ca sistemele de sanatate ar putea fi usor coplesite de numarul de cazuri care necesita spitalizare si de faptul ca acesti pacienti au nevoie de ventilatie.

O analiza a 45.000 de cazuri confirmate in China, locul unde a aparut epidemia, arata ca majoritatea deceselor a fost in randul persoanelor in varsta (14,8% mortalitate in randul celor peste 80 de ani). Insa un alt studiu a aratat ca 41% dintre cazurile grave au aparut in randul celor sub 50 de ani, comparativ cu 27% in randul celor peste 65 de ani.

Citeste si articolul :   Ce inseamna „deplasare scurta, langa domiciliu” si cum ne putem plati facturile in aceasta perioada. Toate raspunsurile privind carantina. Raspunsuri OFICIALE la 25 de intrebari

“Este adevarat ca, daca esti mai in varsta, ai un risc mai mare, dar cazuri grave se pot intampla si la tineri”, a declarat vicepremierul francez al sanatatii, Jerome Salomon.

Expertii estimeaza ca fiecare bolnav de COVID-19 infecteaza intre doi pana la trei alti pacienti. Este o rata de reproducere de pana la doua ori mai mare decat gripa sezoniera, care infecteaza de obicei 1,3 persoane noi per pacient.

De asemenea Salomon a subliniat ca oamenii traiesc cu gripa de mai bine de 100 de ani. “Am studiat-o indeaproape, acest nou virus seamana cu gripa in termeni de simptome fizice, dar exista diferente uriase”, spune acesta.

Sute de cercetatori din intreaga lume lucreaza frenetic pentru a gasi un vaccin COVID-19, dar procesul de dezvoltare, in vreme ce coronavirusului se extinde alarmant.

Cu toate acestea, noul coronavirus impartaseste unele caracteristici cu gripa, in special masurile pe care fiecare dintre noi le putem lua pentru a incetini rata infectiei: spalati-va frecvent mainile cu apa si sapun, evitati sa va atingeti fata si purtati o masca de protectie daca sunteti bolnav.

Citeste si articolul :   Titanic

Ministerul Sanatatii din Franta spune ca doar doua din 10 persoane se spala regulat pe maini dupa ce au folosit baia, precizeaza stirileprotv.ro.

Autor