Greseala pe care o fac romanii cand completeaza declaratia pe propria raspundere. Te poate costa scump, se lasa cu amenzi uriase

Declaratie pe proprie raspundere online. Desi formularul de declaratie pe propria raspundere a fost pus la dispozitia cetatenilor online, pe www.formular.sts.ro, adresa unde poate fi si completat, acesta nu poate fi semnata electronic, ci trebuie printat.

Grupul de Comunicare Strategica a anuntat, sambata, ca este activa platforma electronica formular.sts.ro, pentru completarea online a declaratiilor pe proprie raspundere si a adeverintelor de angajator.

“Platforma operationalizata pe site-ul Serviciului de Telecomunicatii Speciale le permite cetatenilor sa completeze de pe telefon sau calculator campurile predefinite si, ulterior, sa salveze documentele in format PDF. Mentionam ca documentele necesita semnatura olografa pentru autentificarea acestora”, se precizeaza intr-un comunicat al GCS transmis de RomaniaTV.net.

Conform sursei citate, datele personale nu sunt prelucrate de catre STS, acestea raman in telefonul sau calculatorul utilizatorului.

Publicitate

In timpul verificarilor efectuate de autoritati, persoanele pot prezenta declaratia pe proprie raspundere sau adeverinta de angajator direct de pe telefon, cu semnatura olografa aplicata, impreuna cu actul de identitate, pe care personalul abilitat cu verificarea acestora le va putea fotografia.

“Precizam faptul ca formular.sts.ro este singura platforma electronica avizata pentru completarea declaratiilor pe proprie raspundere/adeverinte de angajator. Orice alte astfel de platforme online nu beneficiaza de acordul autoritatilor guvernamentale si nu se realizeaza in colaborare cu acestea. In acest sens, avertizam asupra riscului folosirii, in mod nejustificat, a unor astfel de instrumente electronice pentru prelucrarea si folosirea fara drept a datelor personale”, se mentioneaza in comunicat. Exista insa un mare inconvenient anunta avocatii.

Citeste si articolul :   Raed Arafat, deranjat de criticile aparute in presa: „Pe unii ii mananca degetele!“

Declaratie pe proprie raspundere online. “Este dezamagitor ca a fost eliminata aceasta posibilitate si ne intoarcem la pix si hartie, dar a fost decizia Guvernului. Autoritatile au dreptul de a restrange si mai mult circulatia persoanelor, pentru a preveni raspandirea virusului. Deciziile insa trebuie sa fie clare si transparente. Precizarile GCS din comunicatul de presa nu fac decat sa produca confuzie si sa creasca birocratia”, explica firma de avocatura RTPR, pentru G4Media.

“In varianta initiala a formularului online, a fost introdusa o sectiune care permitea desenarea de elemente grafice si, implicit simularea electronica a semnaturii persoanei.

Declaratie pe proprie raspundere online. Facem precizarea ca o astfel de optiune nu poate fi considerata, din punct de vedere legal, o „semnatura electronica”. O persoana fizica poate obtine dreptul de semnatura electronica doar daca parcurge o serie de pasi si indeplineste conditiile definite strict printr-o lege speciala, anume Legea 455/2001 privind semnatura electronica.

Declaratie pe proprie raspundere online. Asadar, sectiunea destinata semnaturii din formularul online a fost eliminata, intrucat cadrul legal in vigoare nu prevede o alta posibilitate de a certifica inscrisurile sub semnatura privata (cum este cazul declaratiei pe proprie raspundere) decat printr-o semnatura olografa sau prin semnatura electronica. Or, semnatura electronica, asa cum am precizat mai sus, se obtine printr-o procedura mai complexa, conform legii speciale mentionate”, au explicat autoritatile.

“De aceea, mentinerea in formularul online a unei sectiuni dedicate semnaturii ar fi indus in eroare opinia publica – cu participarea autoritatilor publice – asupra modului de certificare a declaratiei pe proprie raspundere printr-un instrument lipsit de valoare juridica. Atragem atentia asupra faptului ca, prin semnatura olografa, declaratia pe propria raspundere devine un act juridic si poate atrage raspunderea penala a persoanei, conform art. 326 din Codul Penal, in cazul in care persoana realizeaza un fals in declaratii.

Citeste si articolul :   Ultima ora! Victorie mare pentru mediu: Proiectul ”DNA-ul padurilor” a fost votat!

Declaratie pe proprie raspundere online. In lipsa semnaturii olografe, valoarea juridica a declaratiei pe proprie raspundere ar fi nula. Potrivit articolului 268, alineatul 1 din Codul de Procedura Civila, “semnatura unui inscris face deplina credinta, pana la proba contrara, despre existenta consimtamantului partii care l-a semnat cu privire la continutul acestuia.”

De asemenea, cu privire la regimul semnaturii electronice, indicam prevederile articolului 268, alineatul 2, din Codul de Procedura Civila: „Cand semnatura este electronica, aceasta nu este valabila decat daca este reprodusa in conditiile prevazute de lege”, a mai transmis Grupul de Comunicare Strategica.

Declaratie pe proprie raspundere online. “Guvernul insista cu prostia semnaturii olografe (=scrisa cu pixul pe foaie) pe declaratiile privind scopul deplasarii.
Juristii Guvernului explica astfel ‘potrivit articolului 268, alineatul 1 din Codul de Procedura Civila, “semnatura unui inscris face deplina credinta, pana la proba contrara, despre existenta consimtamantului partii care l-a semnat cu privire la continutul acestuia.”‘.

Declaratie pe proprie raspundere online. In mod evident, acel articol din CPC nu descrie semnatura olografa ca fiind unica forma de probare a consimtamantului.

Citeste si articolul :   NU mai platim cablu TV, internet, intretinere si chirie 3 luni! Proiectul de lege, la votat

In mod la fel de evident, un cetatean care prezinta unei autoritati declaratia pe ecranul telefonului nu are nevoie sa probeze propriul consimtamant in alta modalitate. Doar nu ma forteaza cineva cu un pistol la cap impotriva consimtamantului meu sa arat organului de control o declaratie cu care de fapt nu sunt de acord!

Ideea ca numai hartiile semnate cu pixul produc efecte juridice este de o prostie incomensurabila. Declaratie pe proprie raspundere online. Este dureros ca, intr-o vreme in care exista deja destula suferinta, birocratii si juristii prafuiti din ministere blocheaza la fel ca intotdeauna digitalizarea, inovatia, simplificarea”, a scris Catalin Drula pe Facebook.

Publicitate

Autor

Autor: Drimboi Camelia

Drimboi Camelia este redactor sef al ziarului online fabricatinromania.infoEditor cu mare experienta in alegerea celor mai bune stiri pentru cititori. Pasionata de astrologie, horoscop, bucatarie, retete culinare, showbiz, vedete, sanatate, evenimente politice recente, are o vasta experienta redactionala, lucrand pentru proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online samd ). Specializată în continut video, a fost social media manager pe cele mai mari pagini de Facebook din Romania, generand continut valoros cu engagement masiv si milioane de vizualizari. A lucrat pe teme de alimentație, sănătate, știrile zilei, politică, naturiste.