ULTIMA ORA! Sedinta de urgenta la MAI: Masuri fara precedent in Romania.

Ministrul Afacerilor Interne, Ion Marcel Vela, si secretarii de stat Bogdan Despescu si Raed Arafat sustin o declaratie de presa.

Declaratii LIVE TEXT ale ministrului Marcel Vela:

– Va prezentam principalele activitati pentru prevenirea raspandirii cu noul tip de coronavirus, dar si alte masuri de ordin legislativ, administrativ si operational, pentru a creste gradul de protectie al cetatenilor.

– Sunt masuri dure, poate cele mai dure pe care le-a avut Romania in ultimii zeci de ani.

– Este greu sa se ti se ingradeasca unele drepturi.

– Ne aflam in fata unui examen greu cu totii, care se intinde pe o perioada necunoscuta.

– Va prezint modificarile aduse prin Ordonanta militara nr. 4 pe care am supus-o aprobarii astazi premierului Ludovic Orban si presedintelui Klaus Iohannis.

Ce presupune Ordonanta militara nr. 4

– Am clarificat cu privire la persoanele de peste 65 de ani, un interval orar in care pot sa-si rezolve problemele de natura medicala, respectiv pe durata zilei.

– Am permis deplasarea in afara locuintei a persoanelor in varsta de peste 65 de ani si in intervalul 20.00-21.00, pentru asigurarea necesarului pentru animalele de companie.

Citeste si articolul   COD GALBEN de ninsori abundente. Ultima ora: cand vine iarna adevarata. Harta zonelor afectate

– Am abordat si un alt domeniu, cu privire la cei care nu respecta conditiile de izolare sau carantinare. Asadar, am stabilit ca cei care sunt in izolare la domiciliu, identificati ca atare, daca incalca regulile, intra direct in carantina cu conditia ca vor suporta toate cheltuielile pe care le implica aceasta carantinare.

– Cei care nu respecta carantinarea vor intra inca 14 zile in carantina din momentul in care sunt depistati ca nu au respectat regulile, suportand si ei cheltuielile.

– Conducatorii auto care intra in tara, cei care conduc un tonaj mai mare de 2,4 tone, au trei optiuni: fie angajatorul le asigura un loc sa se izoleze intre curse, nu mai mult de 14 zile, fie declara ca se izoleaza la domiciliu, fie autoritatile locale pun la dispozitie spatii de carantinare, pentru a asigura protectia familiilor.

– Pentru ca ar putea fi afectate si familiilor pilotilor, acelasi conditii le aplicam si pilotilor de aeronave si personalului navigant.

Citeste si articolul   ULTIMA ORA! Schimbare importantă în dosarele de pensii! Anuntul Noului ministru al Muncii

– Am decis un articol care va clarifica situatia sistemului energetic national. Am instituit pentru o perioada stabilita de angajator masuri de izolare pentru personalul care asigura transportul, activitatile de mentenanta in acest sector, inclusiv in zona de extractie, procesare a resurselor si materiilor prime.

– Autoritatile locale vor monta dispozitive cu solutii dezinfectate la toate intrarile blocurilor si vor efectua dezinfectii in spatiile de la intrarea in blocuri.

– Ministerele cu retea sanitara proprie vor asigura, la cerere, spatii hoteliere pentru personalul din sistemul public sanitar.

– Interdictia privind circulatia intr-un grup mai mare de 3 persoane se aplica doar circulatiei pietonale.

Premierul Ludovic Orban si responsabilii ministerului de interne, al Sanatatii si secretarii de stat Despescu si Arafat s-au aflat timp de mai multe ore, duminica, la sediul MAI.

Este foarte posibil sa asistam ca in Romania sa fie introdusa cea de-a patra ordonanta militara, asta pentru ca, in ultimele 24 de ore, numarul celor infectati a crescut cu peste 300 si suntem aproape de scenariul 4, care este instituit de la 2000 de persoane in sus.

Citeste si articolul   Decizie de ultim moment în cazul Sorinei, fetița de la Baia de Aramă! Judecătorii din Olt au decis ce va face copila de acum înainte

Proiectul este pe masa autoritatilor de cateva zile si, cel mai probabil este vorba de un timp foarte scurt pana cand noi toti vom afla care sunt masurile de siguranta suplimentare ce vor fi luate si cat de dure vor fi acestea.

Cum continua izolarea bolnavilor, cati medici pot fi cooptati pentru a-si face meseria la spitale, daca si ce fel de restrictii de circulatie vor fi luate, precizeaza stirileprotv.ro.