Prima tara din Europa care a declarat lockdown, declara acum stare de urgenta sanitara: “Echipele de urgente medicale nici macar nu mai pot sa raspunda la toate apelurile telefonice”

Letonia a declarat stare de urgenta sanitara pentru trei luni din cauza cresterii exagerate a numarului de infectari cu COVID-19. Rata de vaccinare anti-Covid in Letonia ramane una dintre cele mai scazute din Uniunea Europeana.

Numarul zilnic al infectarilor a depasit deja pragul de 1.000 in aceasta tara cu 1,9 milioane de locuitori, scrie Digi24.

Potrivit noilor reglementari ale Guvernului leton, masca sanitara devine obligatorie in toate cladirile deschise pentru public si toti angajatii din sectorul public vor trebui sa fie vaccinati pana pe 15 noiembrie.

Publicitate

Persoanele nevaccinate nu vor putea cumpara alimente si alte articole de stricta necesitate decat din magazine special desemnate si doar magazinele considerate esentiale vor fi autorizate sa ramana deschise in weekenduri.

Publicitate

Toti rezidentii letoni sunt incurajati sa lucreze in regim de telemunca, atunci cand acest lucru este posibil.

“Va cer sa nu va reuniti, sa nu mergeti in vizite si sa va limitati contactele sociale”, a scris prim-ministrul leton Krisjans Karins pe Twitter.

Citeste si articolul :   Prima tara din Europa care a reintrodus lockdown-ul

Spitalele din Letonia sunt deja coplesite de numarul mare al pacientilor diagnosticati cu COVID-19.

“Suntem obligati sa refuzam alti pacienti care au diagnostice fara riscuri pentru viata. Echipele de urgente medicale nici macar nu mai pot sa raspunda la toate apelurile telefonice”, a declarat Karlis Racenis, presedintele unei asociatii a tinerilor medici letoni, intr-o conferinta de presa, scrie Agerpres.

Doar 48% dintre rezidentii letoni sunt in prezent vaccinati cu schema completa impotriva COVID-19, ceea ce reprezinta una dintre cele mai scazute rate de vaccinare din Uniunea Europeana dupa cele din Bulgaria, Romania si Croatia.

Publicitate

Autor

Autor: Drimboi Petre

Petre este editor al ziarului online fabricatinromania.info si a studiat jurnalismul. Are o experienta de 4 ani. S-a evidentiat ca jurnalist in proiectul stiriactuale.net. Este pasionat de politica, sport si sanatate. A lucrat pe teme de stiri, politica, sanatate si sport.