ULTIMA ORA: Anuntul facut de Ministrul Muncii si Protectiei Sociale: Ce se intampla cu somajul tehnic.

Ministrul Muncii si Protectiei Sociale, Violeta Alexandru, si de seful Cancelariei Prim-Ministrului, Ionel Danca, au sustinut declaratii la Palatul Victoria, in contextul masurilor adoptate pentru gestionarea efectelor epidemiei de coronavirus.

Procedura de acces la fondurile puse la dispozitie de stat pentru plata somajului tehnic au fost simplificate, iar plata se va realiza in maximum 15 zile de la depunerea documentelor la agentiile judetene pentru ocuparea fortei de munca, a anuntat ministrul Muncii, Violeta Alexandru, potrivit stirileprotv.ro.

Potrivit acesteia, companiile ce sunt afectate de epidemia de coronavirus, pot depune cereri pentru plata salariilor la sediile AJOMF.

Ea a subliniat ca primul pas pe care trebuie sa il faca fiecare angajator este sa isi pregateasca documentele astfel ca, la inceputul lunii aprilie, pentru perioada 16 – 31 martie, sa aiba documentele gata, sa le prezinte la agentiile judetene pentru ocuparea fortei de munca in vederea efectuarii platilor.

Banii vin direct de la AJOMF

Citeste si articolul :   Amenzi dupa protestul de noapte fata de purtarea mastii si noile restrictii

Totodata, Violeta Alexandru a explicat ca angajatorii nu trebuie sa avanseze de la ei platile pentru somaj tehnic.

“Tocmai aceasta este facilitatea pe care a pus-o la dispozitie Guvernul. Platile se vor face direct de AJOFM astfel incat la inceputul lunii aprilie angajatorii sa dispuna de fonduri pentru acoperirea costurilor de somaj tehnic. La fel se va intampla si la inceputul lunii mai pentru perioada aferenta lunii aprilie, 1 – 16 aprilie”, a mai spus seful de la Munca.

De asemenea, pentru sportivi, fiecare club care are dificultati se va adresa AJEPIS, cu informatii despre sportivii pentru care se cer fonduri.

Cine se califica pentru primirea ajutorului de somaj tehnic

Toti angajatorii care in aceasta perioada au aplicat masura suspendarii temporare a contractelor individuale de munca, avand in vedere efectele epidemiei cu noul coronavirus, se califica pentru primirea ajutorului de somaj tehnic, care se va aplica pe perioada starii de urgenta, a anuntat Ionel Danca, seful Cancelariei premierului.

Citeste si articolul :   ULTIMA ORA: Bilantul epidemiei de coronavirus a ajuns la 762 de cazuri. 186 au fost confirmate in ultimele 24 de ore

″In noua forma propusa prin ordonanta de urgenta adoptata, toti angajatorii care in aceasta perioada au aplicat masura suspendarii temporare a contractelor individuale de munca, ca urmare a efectelor epidemiei cu coronavirus, se califica pentru aceasta facilitate (somaj tehnic – n.r.), fie ca vorbim de IMM-uri, companii mari sau alte forme de angajare, structuri neguvernamentale sau persoane fizice autorizate, intreprinderi individuale, care au angajati cu contracte individuale de munca. Aceasta este o precizare care extinde practic acest ajutor acordat de Guvernul Romaniei pentru toate companiile si toti angajatii cu contract individual de munca, care sunt afectati in aceasta perioada de efectele negative ale epidemiei cu coronavirus”, a declarat Ionel Danca.

Seful Cancelariei premierului a explicat si pentru ce perioada se acorda acest ajutor.

“Perioada pentru care se aplica aceasta facilitate este perioada starii de urgenta, respectiv de la intrarea in vigoare a decretului privind starea de urgenta,16 martie, pana la finele acestei perioade, cu posibilitatea de prelungire in functie de evenimente, de evolutia situatiei din tara si daca situatia de urgenta va fi prelungita”, a explicat Danca.

Citeste si articolul :   ULTIMA ORA: Se schimba totul in Romania - Noile reguli

VIDEO cu declaratia inegrala

Declarații de presă susținute de ministrul Muncii și Protecției Sociale, Violeta Alexandru, și de șeful Cancelariei Prim-Ministrului, Ionel Dancă #VioletaAlexandru #IonelDanca #PalatulVictoria

Declarații de presă susținute de ministrul Muncii și Protecției Sociale, Violeta Alexandru, și de șeful Cancelariei Prim-Ministrului, Ionel Dancă#VioletaAlexandru #IonelDanca #PalatulVictoria

Publicată de Guvernul României pe Vineri, 27 martie 2020

Autor