Medicul Gabriel Diaconu: ”De fapt, Romania are astazi mii de persoane care sunt infectate deja”

Medicul psihiatru Gabriel Diaconu este de parere ca in Romania sunt la ora actuala mult mai multi oameni infectati cu coronavirus decat se cunoaste in mod oficial, din cauza numarului relativ mic de teste care s-au efectuat pana acum.

Intr-un interviu acordat Stirile Pro TV, Diaconu spune ca ordonanta militara anuntata recent de autoritati – prin care sunt ”recomandate” masuri privind circulatia persoanelor in afara locuintei – au fost comunicate populatiei ”un pic stangaci”.

”Abia la final am aflat ca recomandarile grupului de lucru ar trebui sa fie luate de romani ca si cum sunt obligatorii. Din punctul meu de vedere, la acest moment, fiecare dintre noi are o alegere personala de facut, o alegere familiala de facut si o alegere cetateneasca, sa zicem, de facut. Tot ce vedem in lumea larga este rezultatul greselilor oamenilor de rand, cuplat cu neputinta oamenilor de a oprin un fenomen, pana la urma natural. Daca la acest moment Romania nu se opreste, noi – ca e azi, ca e maine, ca e peste o luna – vom fi si noi una din acele tari.” – spune medicul psihiatru.

Romanii care au iesit la gratar in padure ”au dat o palma” medicilor care se lupta cu coronavirusul

Publicitate

Medicul psihiatru Gabriel Diaconu mai spune ca romanii care au iesit sambata la iarba verde in padure, pentru ca a fost cald afara, au dat dovada de iresponsabilitate si si-au batut joc de munca medicilor care isi risca vietile incercand sa-i vindepe pe cei care sunt infectati cu covid-19.

Citeste si articolul :   Dan Bittman sare in apararea fostei senatoare AUR: ”Altii dau cu invective in ea….e pe interese"

”Ieri am avut cateva zeci de medici care au fost testati pozitiv pentru covid-19. Acei medici sunt – ca si mine, ca si voi – oameni care au familii, oameni care au parinti, oameni care au copii, dar care sunt la un risc foarte ridicat de a contacta boala pentru ca zi de zi in spital dau piept cu bolnavi. Asta inseamna ca ieri Romania a dat o palma medicilor. Acest comportament nu doar ca este inacceptabil, dar pune la risc armata de medici care se pregateste sa primeasca persoane care vor avea semne de pneumonie, unele dintre care se vor deterior si care vor muri. Nu ne putem juca intr-un mod iresponsabil cuviata celor aproape de noi, dar mi se pare bizar sa ne batem joc inclusiv de medicii care, acum, zi de zi, in spitale care se aglomereaza treptat, trebuie sa faca fata pandemiei” – a mai spus medicul psihiatru.

”Romania are astazi mii de persoane care sunt infectate deja cu coronavirusul si numarul lor va creste”

De altfel, Gabriel Diaconu mai subliniaza faptul ca, de fapt, in Romania sunt la aceasta ora mult mai multe persoane infectate cu coronavirus, care nu au fost, insa, depistate, deoarece au fost realizate putine testari.

Citeste si articolul :   Ei sunt eroii de la Iasi! 16 cadre medicale si-au lasat familiile si au plecat sa salveze Suceava! Nici lacrimile copiilor nu i-au putut opri! Isi vor duce misiunea la bun sfarsit

”Hai sa clarificam pentru totdeauna unde este Romania, de fapt. Rata de detectie a bolii, folosind teste, in Romania pana saptamana aceasta a fost mica, pentru ca aveam putine teste. Chinezii au stabilit ca prin testare poti sa nimeresti pana la 14 – 15 % din cei care de fapt sunt bolnavi. Daca folosesti acest calcul matematic foarte simplu, de fapt, Romania are astazi mii de persoane care sunt infectate deja cu coronavirusul si numarul lor va creste exponential in urmatoarele zile. 8 din 10 oameni nu au simptome. Drept urmare, ei pot sa mearga la parc, poate ca s-au dus la masa la parinti, ei poate ca s-au dus la magazin sa-si cumpere apa, ei poate ca s-au dus la benzinarie sa-si alimenteze masina. Sunt purtatori si transmitatori ai acestui virus.

Drept urmare, dintre ei, statul, folosind o capacitate de testare de 8-10.000 de teste pe zi poate ca identifica un 15 %. Ce vedem la tarile care au controlat cu succes pandemia este ca au recurs la testare in masa. Germania face asta, Coreea de Sud face asta, Taiwan, Hong-Kong fac asta. Romania vrea sa imbratiseze acest set de bune practici, dar la ora adevarului, toti fabricantii, toti vendorii, toti oamenii care comercializeaza teste sunt asaltati de pe indelungul planetei, sunt 100 si ceva de tari care se confrunta cu coronavirusul, nu doar Romania.

Citeste si articolul :   Alexandru Rafila: Din toamna vom co-exista cu doua virusuri

Carevasazica, noi am reusit sa secuziram cateva sute de mii de teste, ceea ce ne asigura un minim de confort la nivel national. Daca noi nu actionam judicios, daca nu vorm directiona teste in primul rand pentru medici si catre simptomatici, vom irosi toate aceste teste si carevasazica le vom fi folosit degeaba.” – a mai declarat Diaconu pentru Stirile Pro TV.

Publicitate

Publicitate

Autor

Autor: Drimboi Camelia

Drimboi Camelia este redactor sef al ziarului online fabricatinromania.infoEditor cu mare experienta in alegerea celor mai bune stiri pentru cititori. Pasionata de astrologie, horoscop, bucatarie, retete culinare, showbiz, vedete, sanatate, evenimente politice recente, are o vasta experienta redactionala, lucrand pentru proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online samd ). Specializată în continut video, a fost social media manager pe cele mai mari pagini de Facebook din Romania, generand continut valoros cu engagement masiv si milioane de vizualizari. A lucrat pe teme de alimentație, sănătate, știrile zilei, politică, naturiste.