In spitalul din Timisoara s-au vindecat 51 din 54 de pacienti cu coronavirus. Ce au facut diferit medicii de aici

O speranta de vindecare, in lupta cu acest virus inspaimantator, vine de la Timisoara.

In Spitalul de Boli Infectioase “Victor Babes” au fost tratati cei mai multi dintre pacientii vindecati. Mai exact, din 54 de oameni depistati pozitiv, 51 au plecat sanatosi acasa.

Medicii din Timisoara recunosc ca folosesc o alta schema de tratament, fata de celelalte centre din tara, deoarece atata timp cat nu exista un protocol national, fiecare centru isi stabileste, propriul protocol

Florin Oancea, primarul orasului Deva, este unul dintre pacientii, internati in Spitalul de Boli Infectioase “Victor Babes” din Timisoara. Dupa 14 zile de tratament, echipa medicala l-a declarat vindecat, iar acum este acasa.

Publicitate

Florin Oancea, primarul orasului Deva: „Ni se batea in geam si ne anuntau ca, alaturi de micul dejun, avem si acea tableta. Cand am luat tableta, am vazut ca langa era o hartie si era impresionant. Mi-au dat si lacrimile. Scria: “Chiar daca nu ne vedeti, sa stiti ca suntem aproape de dumneavoastra si orice problema veti avea, nu ezitati sa sunati la numarul de telefon. Impresionat.”

In total, la Timisoara, din 54 de pacienti depistati pozitiv cu Coronavirus, 51 au fost deja externati. Astfel, Spitalul de Boli Infectioase din Timisoara a devenit centrul din Romania cu cea mai mare rata de pacienti vindecati de Covid-19.

De tratament s-a ocupat medicul specialist Virgil Musta, seful Sectiei de Boli Infectioase. Doctorul sustine ca foloseste o alta schema fata de celelalte centre din tara. S-a stabilit aceasta politica terapeutica astfel incat, la nivel de tara, sa fie testate in acelasi timp forme de tratament diferite, tocmai pentru a-l gasi pe cel mai eficient.

La Timisoara, echipa medicala a stabilit administrarea unei singure tablete pe zi, care contine doua substante antivirale.

Virgil Musta, medic specialist, Spitalul de Boli Infectioase Victor Babes Timisoara: „Atata timp cat nu este un protocol national, fiecare centru isi stabileste propriul protocol. Se foloseste o tableta care contine doua substante antivirale. Nu este nici foarte complicat.”

Citeste si articolul :   Oana Roman, clipe de cosmar dupa ce fiica sa a lesinat. Atentie, dragi parinti!

In cazul celor 51 de pacienti cu Covid-19, rezultatele pozitive au aparut dupa trei sau cinci zile de la administrarea primei pastile.

Schema de tratament folosita la Timisoara a dat randament pentru tratarea formelor usoare. Pentru cele severe si cele care necesita internare la Terapie Intensiva, sustine medicul Virgil Musta, foloseste aceeasi schema ca in restul centrelor din tara.

Medicul spune ca s-a inspirat din mai multe studii facute in China si Italia.

Virgil Musta, medic specialist, Spitalul de Boli Infectioase Victor Babes Timisoara: „Primesc telefoane de peste tot, si din strainatate. Chiar acum am primit un telefon din Elvetia care ne solicita sa le spunem protocolul nostru, ca s-a auzit peste tot ca avem niste rezultate foarte, foarte bune.”

Succesul se datoreaza si faptului ca in spital sunt reguli stricte.

Numarul pacientilor de la Spitalul de Boli Infectioase din Timisoara este in continua dinamica, iar medicii se pregatesc sa faca fata oricarei situatii.

In fiecare sectie, au fost montate filtre de decontaminare. Medicii care petrec foarte putin timp langa un pacient poarta combinezoane, masti, manusi si ochelari de protectie. Lucreaza in echipe astfel incat, in caz de imbolnavire, sa nu fie infectat tot personalul.

Virgil Musta, medic specialist, Spitalul de Boli Infectioase Victor Babes Timisoara: „Intra doar cei care sunt antrenati, pentru ca primul obiectiv pe care il consider eu cel mai important, e de a ne pazi noi, sa nu ne contaminam, pentru ca daca noi ne contaminam, nu are cine sa ingrijeasca pacientii.”

In lucru, la Timisoara, sunt inca 100 de teste. Protocolul spune ca dupa doua teste negative consecutiv, pacientii pot fi externati, insa mai stau in izolare la domiciliu inca 14 zile.

Citeste si articolul :   Mesajul dubios postat de Costin Marculescu pe pagina de socializare acum ceva timp: ”Sper sa fie multa lume la mine la cimitir”

Invitatul Stirilor Pro TV, Virgil Musta, seful Sectiei de Boli Infectioase din Timisoara a dat mai multe detalii despre cazurile din Timisoara si despre masurile de preventie impotriva coronavirusului.

Principalele declaratii ale medicului

► Secretul oamenilor vindecati din Timisoara este si conjunctura favorabila si seriozitatea colectivului de medici si asistente, care participa la tratarea acestor pacienti.

► Marea majoritate a acestor pacienti au fost tineri, unii dintre ei asimptomatici, fara patologii asociate, ceea ce ne-a permis ca tratamentul administrat sa fie eficient si dupa doua, trei, cinci zile de tratament sa obtinem doua teste negative si sa externam pacientii. Am luat totusi masura de precautie sa ramana in autoizolare la domiciliu timp de 14 zile cu repetarea acestor teste la 12 si 14 zile.

► Schema de tratament face parte din protocolul national, pe care l-am analizat impreuna cu Adrian Streinu-Cercel, managerul Institutului „Matei Bals” si o parte a acestui protocol am hotarat sa fie folosit in clinica noastra. Intre posibilitatile terapeutice prevazute in protocolul national, noi am ales o anumita posibilitate, care prevede un tratament cu o singura tableta, ceea ce permite o foarte buna complianta a pacientilor si pana acum, aparent, cu rezultate foarte bune.

► In primul rand, este important, noi ca personal sa fim protejati si avem reguli foarte clare, circuite foarte clare si echipamente de protectie. Riscul scade cu cat contactul cu pacientii este mai scurt. Mergem o data pe zi la vizita, dupa care doar daca este necesar. Am vrut sa le facem cunoscut acest lucru pacientilor, pentru ca au tendinta sa creada ca sunt lasati in izolare, fara ca cineva sa aiba grija de ei. In plus, am hotarat sa le trimitem biletele si sa ii instiintam ca orice problema au ne pot contacta telefonic.

► Nu cred ca exista niciun tratament miraculos, nici de preventie si nici de tratat, ci cel mai important este sa respectam toate regulile, ca sa nu facem aceasta boala. Este vorba despre regulile care impiedica transmiterea aeriana a virusului, cat si cele care permit transmiterea prin maini murdare. Trebuie sa ne dezobisnuim sa ducem mana la gura, la ochi, pe fata, sa ne dezobisnuim sa mancam in oras, sa ne spalam cat mai des pe maini si sa consideram ca orice suprafata si orice persoana pe care o putem intalni este la ora actuala, contaminata cu acest virus.

Citeste si articolul :   George Simion a facut anuntul chiar in Parlament: "Noi cei de la AUR nu vrem acesti bani, nu vrem 4 milioane de euro”

► Si persoanele izolate pot fi infectate si e nevoie sa nu se transmita mai departe aceasta infectie, iar pe plan international se discuta si posibilitatea reinfectiei si trebuie sa avem grija si sa respectam regulile.

► Se prevede ca vom ajunge la varful pandemiei in tara noastra probabil imediat dupa Paste sau in jurul Pastelui.

► Suntem la inceputul unui drum lung, avem nevoie de anduranta si de vointa si, din pacate, va trebui sa respectam aceste reguli pana la sfarsitul jocului, pentru ca altfel riscam sa pierdem acest razboi pe care il avem la ora actuala cu virusul.

► Este important sa avem o coeziune sociala si sa actionam impreuna, sa ajutam persoanele care sunt supuse acestui risc si batranii, ca sa nu se infecteze, pentru ca acestia sunt primii care vor ajunge in terapiile intensive si sunt risc de deces, dar in acelasi timp trebuie sa ne protejam pe noi, precizeaza stirileprotv.ro.

Publicitate

Autor

Autor: Drimboi Petre

Petre este editor al ziarului online fabricatinromania.info si a studiat jurnalismul. Are o experienta de 4 ani. S-a evidentiat ca jurnalist in proiectul stiriactuale.net. Este pasionat de politica, sport si sanatate. A lucrat pe teme de stiri, politica, sanatate si sport.