Cercetatori romani au creat un dezinfectant pentru uz individual contra coronavirusului. Unde va fi distribuit gratuit

O echipa interdisciplinara de la Universitatea „Dunarea de Jos” din Galati, formata din cinci specialisti de la Facultatea de Stiinta si Ingineria Alimentelor, Facultatea de Stiinte si Mediu si Facultatea de Medicina si Farmacie, a creat un dezinfectant cu peste 70% alcool, care contine si substante menite sa protejeze derma.

Dezinfectantul realizat de specialistii Universitatii „Dunarea de Jos” din Galati este un lichid omogen, cu o consistenta care permite utilizarea directa pe tegumentele umane. Formula compozitionala a produsului permite un timp de contact care conduce la un efect biocid eficient.

Reteta de fabricatie propusa de specialistii Facultatii de Stiinte si Mediu, coordonata de profesorul Lucian-Puiu Georgescu, contine doi alcooli inferiori cu efect biocid, un alcool gras care asigura protectia tegumentului, un oxidant si apa demineralizata.

”Este vorba despre un biocid cu utilizare individuala. Facultatea de Stiinte si Mediu din Galati, cu Departament de Chimie, a venit cu conceptul si studiaza realizarea unei compozitii optime pentru acest biocid, Facultatea de Stiinta si Ingineria Alimentelor, care asigura in acest stadiu testele microbiologice la nivelul la care le putem face noi si Facultatea de Medicina. Noi am facut doua, trei variante din acest biocid si l-am gandit pentru a-l utiliza pe plan intern. Compozitia biocidului este similara cu ce exista pe plan mondial recomandat de Organizatia Mondiala a Sanatatii. Daca va exista o utilizare externa, vom prezenta mai multe esantioane la institutele din Bucuresti pentru a obtine si efectele pe virusi”, a declarat profesorul Lucian Puiu Georgescu, rectorul Universitatii ”Dunarea de jos”.

Trimis la omologare

Produsul dezinfectant va fi trimis spre omologare catre institutiile specializate, cu atributii in domeniu la nivel national. La solicitarea rectorului Universitatii „Dunarea de Jos” din Galati, profesorul Lucian Puiu Georgescu, specialistii Facultatii de Stiinta si Ingineria Alimentelor (SIA) au testat eficacitatea microbiologica a dezinfectantului.

Testele au vizat studii preliminare privind inhibarea cresterii unor microorganisme comune (bacterii, drojdii si mucegaiuri), contaminante ale suprafetelor si ale epidermei (maini). Testele preliminare certifica eficacitatea dezinfectantului asupra bacteriilor nepatogene, a drojdiilor si mucegaiurilor intalnite frecvent pe suprafete si la suprafata epidermei mainilor.

Stabilirea eficientei unui dezinfectant vizeaza urmatoarele teste:

-Actiunea antibacteriana: Speciile indicator recomandate pentru testare sunt Staphylococcus aureus, Enterococcus feacalis, Pseudomonas aeruginosa, Salmonella enterica, Proteus mirabilis, Proteus vulgaris.

-Actiune anti Mycobacterium spp (agentii tuberculozei): Speciile indicator recomandate pentru testare sunt: Mycobacterium tuberculosis, Mycobacterium bovis, Mycobacterium avis-intracellulare, Mycobaterium terrae, Mycobacterium smegmatis.

-Actiune impotriva bacteriilor sporulate: Speciile indicator recomandate pentru testare sunt: Bacillus cereus, Bacillus subtilis, Clostridium sporogenes.

Citeste si articolul :   Intr-o comuna din Botosani, oamenii respecta cu sfintenie masurile de distantare sociala: "Care-i prins ca a calcat pe bec ii raportat. Aici nu ne jucam cu viata“

-Actiune antifungica: Speciile indicator recomandate pentru testare sunt: Drojdii-Candida albicans, Saccharomyces cerevisiae; Mucegaiuri: Aspergillus niger, Trichophyton mentagrophytes.

-Actiune antivirala: teste ce pot fi realizate doar de laboratoare specializate.

Distribuit gratuit in spitale, scoli si institutii publice

Cercetatorii de la Universitatea din Galati vor continua sa lucreze in perioada urmatoare la perfectionarea dezinfectantului, astfel incat sa obtina un produs care sa asigure o protectie de 100% la nivel individual. Mai multe probe din dezinfectantul produs la Galati vor fi trimise la institutele ”Victor Babes” si ”Matei Bals” pentru a-i testa eficienta contra virusilor, iar in doua saptamani se va sti daca biocidul poate fi scos produs la scara industriala.

”Tehnologiile vor fi respectate ca la carte, astfel incat sa avem siguranta ca produsul este eficient. Putem produce si cateva tone de dezinfectant pe luna, daca va fi cazul”, sustine rectorul Universitatii ”Dunarea de Jos”. Daca va fi avizat, dezinfectantul va fi distribuit gratuit in institutiile publice, cum ar fi spitale, scoli, primarii, consilii judetene si camine de batrani, iar exista si posibilitatea ca acesta sa fie produs si comercializat catre populatie, daca se va dispune in cadrul starii de urgenta.

Citeste si articolul :   Marturisirea tulburatoare facuta de un roman care a contractat coronavirus in Franta: Mi s-a confirmat cel mai negru scenariu, am plans ca un copil din cauza durerilor pe care le aveam.

Ofertele pentru noul dezinfectant nu au intarziat sa apara. Consiliul Judetean Galati si Universitatea “Dunarea de Jos” au incheiat un parteneriat pentru producerea de dezinfectanti pe baza de alcool pentru uz individual pentru prevenirea raspandirii noului coronavirus. Consiliul Judetean Galati a alocat 10.000 lei pentru realizarea testelor si 90.000 de lei dupa omologarea, respectiv certificarea produsului de catre autoritatile competente.

Citeste mai multe pe adevarul.ro.

Publicitate

Autor

Autor: Drimboi Camelia

Drimboi Camelia este redactor sef al ziarului online fabricatinromania.infoEditor cu mare experienta in alegerea celor mai bune stiri pentru cititori. Pasionata de astrologie, horoscop, bucatarie, retete culinare, showbiz, vedete, sanatate, evenimente politice recente, are o vasta experienta redactionala, lucrand pentru proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online samd ). Specializată în continut video, a fost social media manager pe cele mai mari pagini de Facebook din Romania, generand continut valoros cu engagement masiv si milioane de vizualizari. A lucrat pe teme de alimentație, sănătate, știrile zilei, politică, naturiste.