Presedintele Klaus Iohannis a avut joi o videoconferinta cu premierul, ministrul Afacerilor Interne, prefectii si sefii institutiilor publice deconcentrate pe tema gestionarii epidemiei COVID-19.
Mesajul presedintelui Klaus Iohannis
„Buna ziua! Domnule Prim-ministru, Doamnelor, domnilor ministri, Doamnelor si domnilor prefecti, Doamnelor si domnilor conducatori de directii judetene, Bine ati venit la aceasta videoconferinta!
Este un format putin mai neobisnuit, dar am tinut neaparat sa ne auzim si sa ne si vedem, prin intermediul tehnicii. Suntem intr-o situatie destul de complicata. Din acest motiv, am decis si am decretat starea de urgenta in intreaga tara pentru o perioada de 30 de zile.
Publicitate
Autoritatile centrale au inceput imediat sa lucreze foarte intens, la maxim. Ati vazut ca am avut alaltaieri deja o videoconferinta foarte importanta si foarte buna cu membrii Guvernului, care sunt foarte implicati in masurile pe care le-am decretat.
Ieri Guvernul a luat masuri foarte importante, si economice, si de protectie sociala, pentru a veni in sprijinul in primul rand al romanilor, dar si in sprijinul firmelor din Romania.
Iar astazi, iata, v-am convocat la aceasta intrevedere, fiindca dumneavoastra, prefectii, conducatorii de directii judetene, sunteti, daca pot sa ma exprim asa, armata noastra din teritoriu, care trebuie sa functioneze perfect, pentru a face ca aceasta stare de urgenta sa functioneze foarte bine.
Starea de urgenta a fost decretata pentru a proteja romanii de raspandirea acestei boli, de raspandirea infectiilor cu coronavirus, dar, in acelasi timp, starea de urgenta a fost decretata pentru a permite masuri administrative, masuri guvernamentale, masuri chiar legislative care fac posibila ingradirea, incetinirea raspandirii acestei boli si, in acelasi timp, permit prezervarea vietii economice in Romania.
Va rog, asadar, doamnelor si domnilor, sa fiti foarte activi! Sa faceti tot ce se impune si ce vi se transmite din partea autoritatilor centrale.
Sa intelegeti ca situatia este nu doar complicata, situatia este grava. Depinde de noi toti cum trecem prin aceasta perioada.
Daca ne facem toti treaba foarte bine, avem sansa sa trecem relativ bine prin aceasta perioada foarte complicata.
Ati vazut, cu siguranta, datele din celelalte tari europene. Nu suntem singurii care lupta cu aceasta epidemie. Este, cum se spune, o pandemie. Intreaga lume este intr-o situatie grava.
Romanii insa asteapta de la noi sa rezolvam problemele noastre pentru Romania si asta vreau sa facem. Aceasta boala este una foarte atipica si va spun din capul locului ca avem, noi, in Romania, dupa statistici, astazi mai putin de 300 de cazuri confirmate.
Insa vom avea mai multe cazuri. Acest lucru este clar, ne spun expertii ca boala se va extinde in continuare. Dar dati-mi voie sa spun ceva despre experti, despre medicii nostri, despre personalul sanitar, care s-a pregatit bine, care este pregatit sa faca fata acestei epidemii. Si aici un cuvant special pentru cei din directiile de sanatate publica.
Va rog sa va faceti treaba cu maxima seriozitate, cu maxima celeritate! Iar celor din spitale le spun: pregatiti-va cu totii! Este foarte important ca toate spitalele sa fie pregatite pentru pacienti, chiar daca, din fericire, astazi, cand vorbim, inca nu avem foarte multi pacienti.
Insa, daca ne uitam in jur, putem sa ne dam seama de situatia complicata in care se afla altii, si va spun: eu si Guvernul, si cred ca si dumneavoastra, dorim sa prevenim cu orice pret extinderea rapida a bolii.
Nu dorim sa ajungem intr-o situatie de criza profunda. Ea trebuie prevenita! Trebuie sa prevenim raspandirea acestei boli. Trebuie sa incetinim raspandirea acestei boli!
Aici, sigur, medicii, personalul medical, au un rol foarte important. Le multumesc pentru munca depusa pana acum si ii incurajez sa isi faca treaba foarte bine mai departe. Insa depinde si de autoritati.
Autoritatile sunt pregatite, autoritatile centrale si sunt convins ca dupa aceasta intalnire si autoritatile din plan local, din judete, dar si noi, fiecare, fiecare roman trebuie sa isi joace rolul lui corect in aceste masuri pe care le-am dispus prin decretarea starii de urgenta.
Stimate colege, stimati colegi din administratie, Trebuie cu totii sa transmitem romanilor lucruri importante, nu doar despre ce fac autoritatile, ci si ce asteptam de la ei sa faca, respectiv in aceasta situatie de epidemie, ce sa nu faca.
Trebuie sa explicam oamenilor de ce nu trebuie sa faca deplasari inutile, nu trebuie sau chiar trebuie sa evite, aproape cu orice pret, contactul direct, contactul fizic cu alte persoane. Spuneti oamenilor, cand se intalnesc, sa nu mai dea mana, sa nu se imbratiseze.
Cel mai bine, sa nu se intalneasca decat acolo unde este absolut necesar. Stiu ca este greu. Suntem un popor cu oameni calzi, oameni apropiati. Dorim sa fim impreuna. Dar aceasta situatie speciala cere, si ne-o spun toti expertii, si cei din tara, si cei din strainatate, ca daca vrem sa incetinim raspandirea bolii, trebuie sa evitam contactul direct.
Este, pe de alta parte, important sa mergem la serviciu, acolo unde munca nu se poate face de la domiciliu, si acolo unde este obligatoriu sa mergem trebuie sa avem grija, nu dam mana, nu ne imbratisam, stam la o distanta rezonabila, un metru, doi metri unii de altii, atunci cand vorbim sau cand muncim impreuna. Aceste lucruri trebuie mereu si mereu repetate.
Trebuie evitate deplasarile care pot fi amanate. Sigur, trebuie sa mergem la serviciu, trebuie sa mergem sa cumparam bunuri de stricta necesitate, trebuie sa cumparam alimente, dar nu trebuie sa facem intalniri care pot fi evitate. Nu trebuie sa mergem in locuri care pot fi evitate. Aceste lucruri va rog sa le transmiteti oamenilor din judetele dumneavoastra.
Citeste mai multe pe digi24.ro
Publicitate