Medic roman: 6 Sfaturi cruciale in aceasta perioada

Medicul Gabriel Diaconu a postat pe pagina sa de Facebook o serie de masuri pe care ar trebui sa le respectam in aceasta perioada. Redam mai jos textul integral:

“In toata aceasta perioada, cea care a venit, dar si cea care vine, autoritatile va vorbesc de ceea ce inseamna distantare sociala.

Vreau sa va explic ce inseamna, daca este sa functioneze:

1. ca sa functioneze, trebuie sa va reduceti mobilitatea inafara casei, pe parcursul unei zile, cu peste 80%. Acest procent include: vizitele la magazin, mersul la farmacie, deplasarea la serviciu (unde se aplica), dar si plimbarea in aer liber, parc, facut poze la flori in gradina botanica etc.

2. reducerea drastica, draconica a mobilitatii trebuie sa fie intretinuta in urmatoarele 30 de zile. Daca este fluctuanta (astazi stau toata ziua, maine ies afara), este degeaba.

3. indeosebi, persoanele trecute de 55 ani trebuie incurajate, la limita conditionate de membrii familiei, sa-si reduca mobilitatea zilnica la ZERO in perioada urmatoare, adica reducere cu 100%.

Citeste si articolul :   Un medic din Timisoara s-a infectat cu COVID la o luna dupa doza de rapel de la Pfizer

4. reduceti spre 100% deplasarea inafara localitatii, decat pentru situatii absolut exceptionale.

5. reduceti transportul membrilor familiei in numar mai mare, sau egal, cu doi oameni in aceeasi masina, de la punctul A la punctul B. Recomandarea autoritatilor austriece, spre exemplu, este ca orice adunare care are 5 persoane sa fie interzisa.

6. este absolut crucial sa respectati protocoalele de igiena personala atat la plecarea, cat timp sunteti iesiti din casa, dar si la revenirea in casa.
Aveti grija de voi, dar si de sanatatea comunitatii voastre. Ma refer indeosebi la cei din orasele mici, din comune, din sate. Pastrati distanta de siguranta minim 1.5 metri unul fata de celalalt. Nu va strangeti mana. Nu va imbratisati. Nu va pupati pe obraz.

Daca cineva din cercul vostru de cunoscuti cu care ati avut contact direct, minim 10-15 minute, la mai putin de 1.5 metri, a avut temperatura peste 37.5 grade oricand in ultimele doua saptamani, izolati-va la domiciliu si reduceti mobilitatea la zero/ autoizolare pentru o perioada de 14 zile.

Citeste si articolul :   Bilant COVID-19 din 6 aprilie 2022, in Romania.

Luati legatura cu medicul de familie. Daca veniti din oricare dintre tarile care au cazuri de Covid-19 anuntati autoritatile la numerele oficiale.”, scrie medicul pe pagina de Facebook.

În toată această perioadă, cea care a venit, dar și cea care vine, autoritățile vă vorbesc de ceea ce înseamnă…

Publicată de Gabriel Diaconu pe Miercuri, 18 martie 2020

 

 

Autor