260 de cazuri in Romania. Toate informatiile oficiale

De marti seara pana acum au aparut oficial 43 de noi cazuri de coronavirus in Romania. Bilantul ajunge la 260 de infectari cu COVID-19, potrivit Grupului de Comunicare Strategica. 19 dintre cei infectati s-au vindecat.

Asadar, apar noi cazuri de imbolnavire, iar unele dintre persoanele infectate, este posibil sa fi raspandit boala, pana sa fie internate in spital. Un pilot de la TAROM – confirmat pozitiv – a intrat in contact cu mai multi colegi, iar o farmacista din Brasov cu sute de clienti.

Intreaga sectie de pneumologie a spitalului Judetean Suceava, cu medici, asistente si 18 pacienti, este izolata, dupa ce un barbat internat aici a fost diasgnosticat cu COVID 19. La internare le-a spus doctorilor ca nu a intrat in contact cu nicio persoana bolnava si nici nu a calatorit in strainatate. In plus, nici nu prezenta simptomele noului virus. Starea lui s-a agravat insa, asa ca a fost testat si pentru COVID 19, iar rezulatul a fost pozitiv.

O ancheta epidemiologica extinsa este si in comuna Bosanci din Suceava. Un barbat de 57 de ani, intors din Belgia, s-a simtit rau si a ajuns la spital, unde a fost diagnosticat si el cu noul virus. Bolnavul ar fi intrat in contact cu nu mai putin de 150 de persoane la slujba religioasa sau cand a fost in vizita la rude si prieteni. Primarul din localitate a limitat accesul in primarie, a inchis piata de masini si pe cea publica si a interzis slujbele religioase.

Neculai Miron, primar Bosanci: ″A venit din Belgia pe 4 martie, nu a stat in izolare deoarece la momentul respectiv nu se cereau aceste conditii de izolare. Noi am facut o lista cu persoanele care au intrat in contact si va spuneam inca nu am ajuns la 150.″⁣

Edilul face un apel si la persoanele neidentificate pana acum, care ar fi putut sa intre in contact direct cu barbatul, sa anunte autoritatile.

Si in Iasi sunt anchete epidemiologice. 2 medici si 4 asistente de la Spitalul de Boli Infectioase sunt in izolare dupa ce au intrat in contact cu un pacient care nu avea inca testul pozitiv. Asadar, personalul medical nu a stiut ca este suspect si nu a purtat echipamentul de protectie.

Mihnea Hurmuzache, sef sectia 6 boli infectioase: “Am fost informat ca in sectia pe care o conduc sase oameni au intrat in autoizolare din cauza unui contact pe care l-au avut zilele trecute cu o persoana confirmata. Pacientul nu a fost in suspecti si a venit si aplecat de la spital in 2 randuri//pe langa materiale, problema este a circuitelor: ele trebie respectate si foarte bine clarificate de conducerea spitalului.”

Potrivit medicului, in Spitalul de Boli Infectioase din Iasi fiecare doctor primeste zilnic cate 3 masti de unica folosinta, iar rezervele se apropie de final.

Mihnea Hurmuzache, sef sectia 6 boli infectioase: “Ne confruntam de cateva zile bune cu o penurie de masti, atat cele obisnuite cat si cele cu filtru, in conditiile in care primim pacientii confirmati pozitiv din toata Moldova in acest spital. Sa spunem lucrurilor pe nume, nu sunt masti, sunt si o serie de materiale care la momentul achizitionarii nu au ramas in spitalul acesta. Ii rugam pe cei la care au ajuns aceste materiale – masti – solutii dezinfectat sa ne inteleaga necesitatea de a recupera ce s-a dat in exces pentru ei si pentru familiile lor, cand noi stam cu 2-3 masti pe zi numar si in curand niciuna.”

Citeste si articolul :   Bilant COVID-19 din 5 martie 2022

Managerul spitalului a transmis mesaje in care precizeaza ca, pentru azi, in unitatea sanitara sunt masti. Recunoaste insa ca nu dispune de combinezoane suficiente si dezinfectanti.

Un pacient nou a aparut si in Brasov. O farmacista a fost diagnosticata cu infectia COVID 19, iar acum este internata la spitalul de boli infectioase din oras. Femeia a luat virusul de la unul dintre cei care a intrat in contact direct cu pacientul venit din Boston si diagnosticat pe 12 martie. Colegele farmaciestei sunt in izolare la domiciliu.

In total, 8 farmacii din acest lant au fost inchise si dezinfectate. Vor fi redeschise, pe rand, de maine dimineata, insa pana atunci, bolnavii trebuie sa isi caute medicamentele in alte farmacii.

Si un pilot de la Tarom a fost diagnosticat pozitiv cu infectia COVID 19. Nu are simptome, insa a fost internat la Institutul de boli infectioase Matei Bals. Barbatul s-a intors dintr-o vacanta in Austria, iar si apoi a mers la serviciu unde a intrat in contact cu 12 colegi, spun reprezentantii companiei aeriene. Toti sunt acum in izolare.

Citeste si articolul :   Ministrul Muncii, anunt de ultim moment. Ce se intampla cu pensiile

Pe de alta parte, un barbat de 30 de ani din Targu Jiu intors marti seara din Olanda a mers azi la spitalul din oras unde a cerut sa fie testat pentru COVID 19. Omul a plecat de acasa, desi la intrarea in tara i s-a pus in vedere sa ramana izolat la domiciliu.

Un echipaj medical echipat cu costum de protectie l-a preluat pe individ si l-a transportat acasa, cerandu-i in mod expres sa nu mai paraseasca domiciliul. Barbatului i s-a pus in vedere sa astepte inspectorii DSV care vor veni sa i preleveze probe. Pentru ca nu e luat in evidente ca persoana bolnava si pentru ca nici nu a avut o decizie clara de a nu parasi domiciliul, barbatul nu a primit nicio sanctiune pentru gestul sau, mentioneaza stirileprotv.ro.

Publicitate

Publicitate

Autor

Autor: Drimboi Petre

Petre este editor al ziarului online fabricatinromania.info si a studiat jurnalismul. Are o experienta de 4 ani. S-a evidentiat ca jurnalist in proiectul stiriactuale.net. Este pasionat de politica, sport si sanatate. A lucrat pe teme de stiri, politica, sanatate si sport.