VIDEO. Prima persoana injectata cu test de vaccin pentru Coronavirus

Un nou studiu clinic in faza 1 a unui potential vaccin pentru coronavirusul SARS-CoV2 a inceput luni la Seattle, prima persoana care s-a inscris la studiul a primit vaccinul.

Vaccinul, mRNA-1273, a fost dezvoltat de compania de biotehnologie Moderna in combinatie cu cercetatorii de la Institutele Nationale de Sanatate (NIH). Procesul se desfasoara la Kaiser Permanente Washington Health Research Institute din Seattle.

Studiul din faza 1 isi propune sa testeze trei doze diferite de vaccin mRNA-1273 si spera sa recruteze 45 de adulti sanatosi pentru studiul initial. Participantii vor primi doua fotografii ale vaccinului, la 28 de zile distanta si vor fi monitorizati pentru a evalua atat siguranta cat si imunogenitatea vaccinului. Acesta din urma arata cat de bine stimuleaza vaccinul un raspuns imun la o proteina pe suprafata coronavirusului SARS-CoV2.

Prima persoana care a primit vaccinul a fost Jennifer Haller, in varsta de 43 de ani, din Seattle, care a spus; “Sper sa ajungem rapid la un vaccin care functioneaza si ca putem salva vieti si oamenii pot reveni la viata cat mai curand posibil”, intr-un interviu acordat pentru TIME .

„Acest studiu este primul pas in dezvoltarea clinica a unui vaccin mARN impotriva SARS-CoV-2 si ne asteptam sa furnizeze informatii importante despre siguranta si imunogenitate”, a spus Tal Zaks, MD, Ph.D., director medical la Moderna intr-un comunicat de presa . El a adaugat ca Moderna lucreaza deja cu FDA si alte organizatii pentru a se pregati pentru un proces de faza 2, care ar implica un numar mai mare de pacienti.

Inceperea procesului are loc la doar 65 de zile dupa ce autoritatile chineze au secventiat coronavirusul SARS-CoV2. La doar 2 zile dupa aceasta, cercetatorii de la Centrul de Cercetare a Vaccinurilor de la NIH au finalizat proiectarea vaccinului si au inceput sa-l produca, terminand primul lot pe 7 februarie. Pe 24 februarie dupa testarea analitica, compania a expediat-o la NIH.

Gasirea unui vaccin sigur si eficient pentru a preveni infectia cu SARS-CoV-2 este o prioritate de sanatate publica urgenta, a declarat Anthony S. Fauci, MD, seful Institutului National de Alergii si Boli Infectioase, la NIH. „Acest studiu de faza 1, lansat cu viteza record, este un prim pas important spre atingerea acestui obiectiv”, a adaugat el.

Citeste si articolul :   Bilant coronavirus. Peste 16.000 de cazuri noi de COVID si 75 de decese, in ultimele 24 de ore

Vaccinul nu poate provoca COVID-19 si nu contine virusul, asa cum se intampla in cazul altor vaccinuri. In schimb, contine o mica bucata de cod genetic numit mARN, pe care oamenii de stiinta au extras-o din virus si apoi extins in laborator. In acest caz, mRNA codifica proteina virala „varf”, care este vital pentru coronavirus pentru a avea acces la celulele umane. Cercetatorii spera ca vaccinul va stimula sistemul imunitar sa atace virusul, impiedicand dezvoltarea COVID-19, scrie forbes.com

Publicitate

Autor

Autor: Drimboi Petre

Petre este editor al ziarului online fabricatinromania.info si a studiat jurnalismul. Are o experienta de 4 ani. S-a evidentiat ca jurnalist in proiectul stiriactuale.net. Este pasionat de politica, sport si sanatate. A lucrat pe teme de stiri, politica, sanatate si sport.