Greseala facuta de autoritatile din Italia, care a dus la raspandirea rapida a coronavirusului. Un renumit virusolog a explicat totul

Virusologul Roberto Burioni a fost unul dintre primii cercetatori italieni care au tras semnalul de alarma asupra epidemiei de coronavirus, insa mesajele sale au fost initial ignorate.

El avertizeaza acum restul Europei sa nu faca aceeasi greseala, informeaza DPA.

“Nu subestimati pericolul. Italia a facut-o timp de o saptamana, unii oameni au zis ca este doar o gripa, iar un medic a spus chiar, intr-un mod total necorespunzator, ca o sa treaca peste cateva saptamani”, a declarat Roberto Burioni intr-un interviu acordat agentiei DPA si citat de Agerpres.

Burioni (57 de ani), profesor de microbiologie si virusologie la Universitatea Vita-Salute San Raffaele din Milano, este cel mai cunoscut specialist in virusologie din Italia.

Publicitate

“Din pacate, din vremea lui Iulius Cezar, oamenii vor sa creada ceea ce doresc sa se intample”, a spus el citand din opera imparatului roman “De Bello Gallico”.

In contextul in care Spania, Franta si Austria urmeaza exemplul Italiei in ceea ce priveste masurile drastice de izolare, Burioni considera ca este momentul ca toata Europa sa “actioneze unita”.

“Este foarte important ca Europa sa demonstreze unitate. Avem nevoie de o abordare comuna, este un moment in care trebuie sa actionam impreuna”, a insistat el. ”In caz contrar, care este rostul Uniunii noastre (Europene)?”, a adaugat specialistul.

In lipsa unor masuri severe de izolare pe tot continentul, a avertizat el, o tara cu o abordare mai relaxata poate reusi in lupta cu virusul ca mai apoi sa se reinfecteze de la vecinii sai. Riscul este “evident”, a explicat profesorul. “Asa cum nu exista nici macar o singura zona din Italia care sa nu necesite un efort total (impotriva virusului), efortul maxim este necesar in toata Europa”, a subliniat el.

Citeste si articolul :   Raed Arafat, anuntul momentului despre redeschiderea scolilor: ”Acest lucru se va face pe baza de analiza"

Burioni s-a aratat de acord cu avertismentul cumplit al cancelarului german Angela Merkel, potrivit caruia pana la 60 sau 70% din populatia Germaniei ar putea fi infectata. “Amintiti-va, este un virus nou, pentru care nu exista imunitate”, a declarat el.

El a spus ca este “de neinteles” decizia Marii Britanii de a combate epidemia lasand-o sa se raspandeasca si luand masuri de protectie doar in cazul celor mai vulnerabile persoane. “Pentru mine este de neinteles”, a precizat cercetatorul. “A vorbi despre imunitatea de grup cand nu exista vaccin si nu stim daca cei infectati si care se vindeca obtin astfel imunitate este ceva de neinteles”, a repetat el.

In ceea ce priveste asteptarile conform carora cresterea temperaturilor, primavara si vara, va ajuta la diminuarea raspandirii epidemiei, Burioni este de parere ca nu ar trebui sa se mizeze pe acest lucru. “Pur si simplu nu stim”, a replicat el.

Inainte de a dobandi reputatia de persoana care a anticipat evolutia epidemiei, Burioni a devenit cunoscut in Italia pentru lupta dusa in mediul online contra militantilor anti-vaccinare si a stirilor false despre stiinta, noteaza DPA.

Citeste si articolul :   Vladimir Putin a semnat in miez de noapte

La inceputul acestei luni, el a publicat pe Twitter un mesaj in care si-a exprimat revolta fata de compatriotii sai care inca se imbratisau in piete, pe plaje si chiar pe partiile de schi, ignoranti la riscul de contagiune cu COVID-19.

“Am senzatia acum ca italienii s-au trezit in sfarsit in mizeria in care suntem”, a spus el in contextul masurilor fara precedent de carantina la nivel national aplicate de Guvern cu circa o saptamana in urma.

Situatia din Italia s-a precipitat cu o viteza alarmanta, de la aproximativ 1.700 de cazuri de infectare la 1 martie la peste 21.000 sambata.

Cu peste 1.400 de decese, tara a raportat o rata de deces peste cea normala, de aproximativ 7%, comparativ cu cea medie la nivel mondial, de 3 pana la 4%.

Burioni a explicat ca acest lucru se intampla deoarece Italia are mai multi varstnici si o populatie mult mai activa din punct de vedere social, dar si din cauza unei subestimari a numarului total de cazuri.

La sfarsitul lunii februarie, Guvernul inca insista ca tara continua sa fie sigura pentru turistii si investitorii straini, iar in prezent toata Italia este izolata. Scolile, restaurantele, cafenelele, cinematografele si majoritatea magazinelor sunt inchise, iar populatia este sfatuita sa nu iasa din case decat pentru cumparaturi si urgente.

Citeste si articolul :   Ce se intampla cu suspendarea presedintelui Iohannis.

“Nu putem sti (cand se vor imbunatati lucrurile). Situatia evolueaza, facem ceea ce trebuie facut si speram sa vedem unele rezultate in urmatoarele zile”, a declarat Burioni.

Specialistul a subliniat necesitatea de a respecta restrictiile si chiar de a face eforturi suplimentare. Spre exemplu, desi nu este strict interzis ca o persoana sa iasa sa alerge, “chiar nu este necesar acum”, crede el.

In ceea ce-l priveste, virusologul a declarat: “Daca vad pe cineva pe trotuar, traversez. Pastrez o distanta de cel putin doi metri fata de ceilalti. Nu folosesc transportul public”.

Pe de alta parte, chiar daca directorul Agentiei de Protectie Civila, Angelo Borrelli, a recomandat limitarea contactului fizic chiar si in randul membrilor familiei, Burioni a precizat ca este in continuare in regula ca oamenii sa se imbratiseze acasa. “Sa nu exageram”, a declarat el, potrivit stirileprotv.ro.

Publicitate

Autor

Autor: Drimboi Petre

Petre este editor al ziarului online fabricatinromania.info si a studiat jurnalismul. Are o experienta de 4 ani. S-a evidentiat ca jurnalist in proiectul stiriactuale.net. Este pasionat de politica, sport si sanatate. A lucrat pe teme de stiri, politica, sanatate si sport.