ULTIMA ORA! Stare de alerta! Autoritatile din Romania anunta restrictii: Scoli inchise, evenimente suspendate

Autoritatile au interzis activitatile din Romania care implica participarea a mai mult de 1.000 de persoane, a anuntat duminica secretarul de stat in MAI, Raed Arafat. Este vorba de evenimente care se desfasoara fie intr-o incinta, fie in aer liber, publice sau private, a precizat oficialul. Masura intra in vigoare chiar de azi.

In cazul unor activitati care implica mai putin de 1.000 de persoane, deciziile se vor lua la nivel local, pentru fiecare eveniment in parte, scrie digi24.ro

Publicitate

Asta inseamna, de exemplu, ca meciurile de fotbal se vor desfasura fara spectatori, iar spectacolele mari vor fi anulate. „Stim si ne cere scuze ca aceasta masura va produce, poate, unele nemultumiri sau un disconfort, dar consider ca in acest moment sunt masuri necesare pentru prevenire si speram ca o sa avem intelegerea tuturor celor care sunt implicati”, a spus secretarul de stat.

Aceste restrictii intra in vigoare de duminica, 8 martie, si sunt valabile pana la data de 31 martie, cand se va face o noua evaluare, existand posibilitatea prelungirii lor ulterioare.

De asemenea, scolile in care inregistreaza cazuri de Covid-19 isi vor suspenda cursurile pentru doua saptamani. S-au aprobat criteriile de suspendare a cursurilor in scoli, in contextul cazurilor de coronavirus, dar criteriile nu tin strict de ordinul medical, ci se poate tine cont si de contextul social, a spus Arafat.

Si stagiile practice in spitale pentru studentii la Medicina au fost sistate pana la 31 martie, la fel si vizitele apartinatorilor.

Raed Arafat a precizat ca noile masuri anuntate duminica sunt luate preventiv, pentru a impiedica raspandirea coronavirusului.

De asemenea, nu vor fi eliberate la cerere certificate medicale potrivit carora solicitantul nu este infectat cu coronavirus, a mai anuntat Arafat. „Unitatile sanitare nu testeaza persoane sanatoase decat in anumite conditii, daca sunt contacti” a explicat Arafat.

Secretarul de stat a reiterat apelul catre romanii din Italia de a nu veni acasa de sarbatori, daca se afla in zonele de risc.

Cetatenii romani care au fost in zone afectate de coronavirus si care, la revenirea in tara, prezinta un certificat care atesta ca au fost in carantina in tara respectiva, nu vor mai sta in carantina inca o data la revenirea in Romania, a mai anuntat secretarul de stat din MAI, dand exemplul celor de pe navele de croaziera.

Citeste si articolul :   Marcel Ciolacu, atac dur la adresa Guvernului: "Voi sunteti primii care nu respectati regulile elementare anti-COVID"

Arafat a mai spus ca persoanele aflate in izolare si care au cumparat bilete pentru a pleca in strainatate nu vor avea voie sa iasa din izolare.

Guvernul pregateste de asemenea o hotarare care priveste decontarea cheltuielilor pentru persoanele aflate in carantina, dar si pentru cele aflate in izolare care nu se pot autosustine.

Al 13-lea caz de infectare cu coronavirus din Romania a fost confirmat sambata seara, un barbat de 72 de ani din Galati, fiind al patrulea intr-o singura zi. Ca urmare a acestui caz, persoanele care in data de 29 februarie au circulat spre Galati folosind microbuzul, cu plecare din Bucuresti (Gara de Nord), la ora 12:15 sunt rugate sa se izoleze la domiciliu si sa contacteze in cel mai scurt timp autoritatile.

Autor

Autor: Drimboi Camelia

Drimboi Camelia este redactor sef al ziarului online fabricatinromania.infoEditor cu mare experienta in alegerea celor mai bune stiri pentru cititori. Pasionata de astrologie, horoscop, bucatarie, retete culinare, showbiz, vedete, sanatate, evenimente politice recente, are o vasta experienta redactionala, lucrand pentru proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online samd ). Specializată în continut video, a fost social media manager pe cele mai mari pagini de Facebook din Romania, generand continut valoros cu engagement masiv si milioane de vizualizari. A lucrat pe teme de alimentație, sănătate, știrile zilei, politică, naturiste.